Mergi la conţinutul principal

“Betonul viu” – materialul de constructii care se poate… vindeca singur!

Betonul este cu siguranta cel mai utilizat material de constructii din lume, dar el este predispus la fisuri, ceea ce creeaza necesitatea armarii lui cu otel. Mai mult, sunt cazuri in care, din cauza fisurilor prea mari, el trebuie schimbat pentru a nu periclita siguranta constructiei. Aceste neajunsuri pot creste considerabil costurile de intretinere a cladirilor.

 

Doi cercetatori olandezi de la Universitatea Tehnica Delft - Henk Jonjers, microbiolog si Eric Schlangen, specialist in dezvoltarea betonului - au conceput un material incredibil de constructii! El are la baza betonul, dar a fost imbunatatit cu bacterii speciale care, in mai putin de 3 saptamani pot umple si acoperi crapaturile si gaurile aparute in zid cu un carbonat de calciu. Astfel, constructiile se repara singure! Sau, mai bine zis, zidurile se vindeca singure!

Acest nou material, numit si “betonul viu”, are proprietati regenerative si poate reduce considerabil costurile de intretinere a constructiilor.

Bacteria trebuie sa ramana in stare latenta pentru o perioada mai lunga in structura de beton care este un mediu alcalin. In timpul testelor, Jonkers si Schlangen au amestecat bacterii in pasta de ciment, si, dupa o luna, au descoperit sporii a 3 bacterii, cele mai viabile, dintre care au ales gena Bacillus, o bacterie care se poate dezvolta in conditii alcaline si care poate produce spori capabili sa supravietuiasca timp de decenii fara substante nutritive sau oxigen. In plus, Bacillus este o bacterie inofensiva pentru om.

In cele din urma, ei au creat un amestec intre gena Bacillus si particule de substante nutritive. Acest amestec a fost adaugat in pasta de beton. Bacteriile au ramas latente in zid, iar la infiltrarea apei de ploaie prin crapaturile aparute, folosind substantele nutritive incorporate – un lactat de calciu, adica o componenta a laptelui - s-au activat si au inceput sa produca un carbonat de calciu care a umplut crapaturile si a acoperit gaurile! Astfel zidul s-a vindecat singur!

Dr.Jonkers declara: “In laborator am fost capabili sa realizam vindecarea crapaturilor cu o latime de 0.5 mm. Acum lucram la scara mai mare si incercam sa producem agentul de autovindecare in cantitati imense si facem teste in aer liber, pe diverse constructii si diverse tipuri de beton, pentru a vedea daca, in practica, acest concept nou este functional.”

Provocarea cea mai mare a proiectului de autovindecare a cladirilor consta in a gasi o cale care sa sigure supravietuirea agentului vindecator in timpul procesului de malaxare a betonului. El trebuie sa raman intact in timpul acestui proces, dizolvandu-se si activandu-se numai in contact cu apa care se infiltreaza firesc in crapaturile din beton. Pentru a reusi acest lucru, cercetatorii au fost nevoiti sa acopere particulele de agent de vindecare, ceea ce s-a dovedit un proces costisitor. Ei si-au propus ca in urmatoarele 6 luni sa gaseasca solutii pentru reducerea acestor costuri. Dupa aceasta perioada vor relua testarile, de data aceasta numai in afara laboratorului, in conditii reale de mediu.

In prezent ei sunt deja in discutii cu mai multe companii de constructii pentru a comercializa tehnologia, dar acest lucru va mai dura cel putin doi ani.

 

Mai multe detalii: https://www.otho.ro/case-de-vanzare-bucuresti/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro