Mergi la conţinutul principal
Cererea la tratament balnear, mai mare decât oferta!

“Bătaie” pe bilete la băi

* Casei Județene de Pensii Brăila i-au fost alocate, în acest an, 1.221 de bilete de tratament, mai puține față de anul trecut, când au fost 1.486 de beneficiari * conform conducerii CJP Brăila, până acum, au fost depuse peste 500 de cereri pentru solicitarea a unui astfel de bilet la băi, 81 de bilete fiind deja acordate beneficiarilor în primele trei serii din acest an * acești beneficiari au primit bilete pentru stațiunile Lacu Sărat din județul nostru, Amara, din județul Ialomița, Covasna din județul cu același nume și Pucioasa, din județul Dâmbovița

 

Anul acesta, județul Brăila va avea mai puțini beneficiari pentru biletele de tratament balnear. Asta, după ce Casei Județene de Pensii (CJP) Brăila i-au fost alocate pentru anul 2022 un număr de 1.221 de bilete de tratament, cu 265 de bilete mai puține față de anul trecut, când au fost valorificate la Brăila 1.486 de bilete. Singura diferență este că, anul acesta, beneficiarii au fost repartizați în mai multe serii, respectiv 18, comparativ cu anul 2021 când au fost trimiși la băi în 17 serii, semn că anul acesta sunt mai multe cereri pentru bilete acordate cu titlu gratuit, pentru că doar acestea se repartizează pe serii. Însă, fie că vorbim de anul trecut sau de anul în curs, cererea a fost și este, în continuare, mai mare decât oferta, fiind 515 de cereri depuse la CJP Brăila, până la acest moment, pentru bilete de tratament, potrivit informațiilor puse la dispoziție de către conducerea instituției.

Conform aceleiași surse, biletele sunt repartizate, cu prioritate, la 13 complexe balneare situate în Stațiunea Lacu Sărat, din județul Brăila, Ama­ra, din județul Ialomița, Bala, din județul Mehedinți, Bizușa, din județul Sălaj, Buziaș, din județul Timiș, Covasna, din județul cu același nume, Geoa­giu Băi, din județul Hunedoara, Moneasa, din județul Arad, Nico­lina, din județul Iași, Pucioasa, din județul Dâmbovița, Sărata Mon­teoru, din județul Buzău, Olănești, din județul Vâlcea și Băile 1 Mai-Oradea, din județul Bihor. Vorbim, așadar, de complexele administrate de Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă la care Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) este acționar unic. În completare, după epuizarea biletelor la aceste complexe balneare se vor repartiza/aloca bilete la celelalte unități de tratament balnear cu care CNPP încheie contracte în primul trimestru al fiecărui an. ”În primele trei serii din acest an s-au valorificat un număr de 81 de bilete de tratament balnear la unitățile proprii CNPP, respectiv T.B.R.C.M. S.A în stațiunile Lacu Sărat, Amara, Covasna, Pucioasa, comparativ cu un număr de 22 bilete valorificate în aceeași perioadă a anului 2021. Începând cu seria 4 sunt disponibile și bilete la alte unități de tratament balnear, cu care CNPP a încheiat contracte (…) Casa Județeană de Pensii Brăila desfășoară o activitate susținută pentru a satisface un număr cât mai mare de solicitări, dar trebuie subliniat faptul că numărul biletelor este mult prea mic în comparație cu volumul cererilor depuse”, a precizat pentru ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, directorul Casei Județene de Pensii Brăila, Adrian Rîndunică.

 

Pe ce criterii se acordă biletele

Potrivit prevederilor Legii numărul 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu completările și modificările ulterioare, CNPP contractează locuri la tratament balnear în primul trimestru al fiecărui an, în limita fondurilor aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat și repartizează numărul total de bilete de tratament pentru fiecare casă județeană de pensii în funcție de numărul total de potențiali beneficiari și în funcție de valorificările din anii precedenți.

Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear de 12 zile. În cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiași beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuții sau gratuit.

În ceea ce privește criteriile de atribuire a unui astfel de bilet, în primul rând, persoanele interesate trebuie să facă dovada unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear. În plus, aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie pensionari ai sistemului public de pensii și beneficiari ai altor drepturi stabilite prin legi cu caracter reparatoriu, aflați în evidența CJP Brăila, să fie asigurați ai sistemului public de pensii, cu domiciliul în județul Brăila sau să fie persoane adulte aflate în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila.

Cererile se completează numai pe formularul aprobat de CNPP, cu cel puțin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet și se pot transmite fie prin poștă, poșta electronică, prin intermediul serviciilor electronice oferite de Portalul CNPP, fie se pot depune, personal, la Casa Județeană de Pensii Brăila. 

În acest an, prețul integral pentru un bilet de tratament balnear variază între 1.910 lei și 2.025 lei, dar nu toți vor achita contravaloarea acestui bilet.

Categoriile de persoane care pot beneficia de tratament balnear în mod gratuit sunt:

a) pensionari de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale conform art. 122 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare;

b) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum și persoanele care au calitatea de luptător în rezistența anticomunistă, stabilită în temeiul dispozițiilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.214/1999, cu modificările și completările ulterioare;

c) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanței Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată;

d) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare; 

e) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările și completările ulterioare;

f) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare;

g) persoane care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice potrivit art. 21 alin. (2), art. 22 și art. 24 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare sau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant.

h) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaților care lucrează în mediu radioactiv – zonele I și II de expunere la radiații, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum și la conservarea și închiderea perimetrelor miniere.

Celelalte categorii de persoane care nu se regăsesc mai sus vor suporta jumătate din contravaloarea biletului, dacă îndeplinesc următoarele condiții: 1. dacă nu a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani; 2. dacă solicitantul se află în categoria de pensie de invaliditate, de limită de vârstă, de urmaș, pensie anticipată, pensie anticipată parțială, cea din urmă având cel mai mic punctaj, în timp ce prima categorie are punctaj maxim; 3. dacă solicitantul îndeplinește cuantumul total brut al drepturilor de pensie, iar aici vom exemplifica pentru a înțelege exact despre ce este vorba. Dacă solicitantul are o pensie cu valoarea sub 1.000 de lei, va primi un punctaj maxim. Dacă solicitantul are o pensie între 1.001 lei și 1.786 lei - pensia medie anuală de asigurări sociale de stat prognozată pe anul 2022, conform actului normativ -, punctajul acordat va fi ceva mai mic, respectiv 5 din 6. Așadar, punctajul va scădea pe măsură ce valoarea pensiei va crește, cel mai mic punctaj fiind acordat unui solicitant a cărei pensie se situează între valorile de 4.788 și 6.095 de lei, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de sănătate și aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. Pentru tot ce depășește 6.095 de lei, punctajul va fi 0, deci solicitantul va plăti integral prețul biletului de tratament balnear, la fel și salariații care depun cereri pentru astfel de bilete.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro