• interesul pentru cursul organizat gratuit de Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” este îmbucurător de mare în rândul persoanelor vârstnice • cursanții învață să utilizeze calculatorul pentru a comunica cu cei dragi, pentru a plăti facturi sau pentru a viziona filme artistice și căuta informații interesante din tot felul de domenii
Inițiativa de a-i familiariza pe seniorii Brăilei cu noțiuni de bază în folosirea calculatoarelor aparține Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, însă nu este ceva singular la nival național. “Acțiunea se desfășoară în toate bibliotecile din țară, pentru a veni în sprijinul nu doar al pensionarilor, dar și al persoanelor vârstnice care nu au ieșit la pensie. Și este de apreciat interesul manifestat deja pentru acest curs, care nu include nici o taxă”, ne-a declarat Dragoș Neagu, directorul instituției,.
Cursul este organizat pe grupuri de câte 8-10 persoane, iar noțiunile teoretice și îndeosebi cele practice se însușesc în timp de o oră și jumătate pe zi, durata cursului fiind de aproximativ o lună de zile, sau mai mult. Detalii în plus am primit de la Cătălin Rîșnoveanu, care a organizat și predă cu tact, răbdare și profesionalism, acest curs: “Ne bucură interesul manifestat de persoanele vârstnice pentru însușirea unui minimum de cunoștințe sau completarea acestora, privind utilizarea calculatorului. Și aș vrea să menționez în mod special cursanții deja ajunși la a doua serie și care fac parte din Uniunea Județeană a Persoanelor Vârstnice «Solidaritatea» Brăila. Unde, personal, d-na președinte Viorica Novac s-a implicat total în reușita acțiunii… Nu sunt restricții pentru cine vrea să poată învăța în a lucra cu calculatorul, iar «elevii» pot pune chiar repetat întrebările care necesită aprofundarea cunoștințelor și a deprinderilor practice. De fapt, durata cursului depinde de ușurința de a pătrunde în tainele calculatorului”.
Întrebat dacă este pentru cineva un moft să apeleze, chiar și după 65 de ani, la calculator, sau dacă oamenii sunt conștienți că acesta scurtează enorm și imediat, timpul și spațiul, în materie de comunicare și nu numai, reprezentantul Bibliotecii a răspuns:
”Nu este un moft și nici un divertisment. Deoarece cursanții au priorități stringente, de exemplu, de comunicare rapidă cu cei dragi sau apropiați, din țară sau străinătate. Fiindcă a dispărut epoca scrisorilor, cărților poștale sau a comenzilor telefonice. Este vorba apoi de dificila deplasare a pensionarilor pentru plata diverselor facturi, servicii, dar și comandarea prin intermediul curieratului a unor produse, ba chiar și interdicțiile unei pandemii sau boli tratate la domiciliu, probleme mult mai ușor și rapid de rezolvat prin intermediul calculatorului. Atât de util și în transmiterea/primirea unor fotografii, copii după acte, legătura cu medicul de familie, rezervarea de locuri pentru călătoriile cu avionul sau mersul la o stațiune balneoclimaterică etc. Să nu uităm și de eliminarea statului la cozi în fața ghișeelor sau deplasarea dificilă pe vreme rea. Iar nu în ultimul rând: accesarea unui număr infinit de cunoștințe din artă, cultură, istorie, turism, gastronomie, ascultarea muzicii și a interpreților preferați, vizionarea unui film artistic sau documentar etc”.