Mergi la conţinutul principal

“Ai carte, ai parte”, expoziția documentară de Ziua internațională a cărții și Ziua Bibliotecarului

* expoziția este organizată de Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila, fiind deschisă în perioada 21 aprilie - 8 mai

 

Cărțile ocupă un loc special în viața noastră și, de aceea, UNESCO a hotărât în 1995, în cadrul Conferinței generale de la Paris, că trebuie să le serbăm în mod oficial. Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor este un eveniment anual, organizat prin intermediul UNESCO, pentru a promova lectura, publicarea de cărți, dar și drepturile de autor. Ideea unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulți spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes. În 1995, la Conferința generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaționale deoarece, conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim nașterea și moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 și a murit pe 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), dar și ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23). Tot pe 23 aprilie au trecut la cele veșnice și scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.

La această dată, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și multe astfel de manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura. În țara noastră, ziua de 23 aprilie a fost declarată, prin Hotărâre de Guvern, "Ziua Bibliotecarului din România", astfel că, începând cu 2005, la data de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Pentru a marca această zi, Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila organizează, în perioada 21 aprilie - 8 mai 2022, expoziția documentară intitluată “Ai carte, ai parte”, realizată de Silvia Iacob (bibliotecar).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro