“Agricost”, arendaşul din Insula Mare, cea mai mare subvenţie în 2016 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Agricost”, arendaşul din Insula Mare, cea mai mare subvenţie în 2016

• este vorba de forme de sprijin acordate prin APIA în cuantum de circa 17 milioane de euro • într-un clasament naţional, fermierul brăilean este urmat de omul de afaceri Ioan Niculae pentru firma “Intercereal”  • acestea sunt, de fapt, fermele cu cele mai mari suprafeţe agricole exploatate în România • în Top 10 cele mai mari subvenţii mai sunt alţi doi producători brăileni: “Tebu Consult Invest” - 2,8 milioane euro (creşterea porcilor) şi “Padova Agricultura” - 2,7 milioane euro (fermă vegetală) • APIA a comunicat că a demarat deja procesul de autorizare şi plată efectivă a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate în teren arabil, aferente anului în curs

 

Informaţiile transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la solicitarea presei centrale, arată că cel mai mare producător agricol din Brăila, SC “Agricost”, proprietatea omului de afaceri Constantin Duluţe, este în topul beneficiarilor subvenţiilor plătite de stat anul trecut. De altfel operatorul economic a încasat anul trecut cea mai mare subvenţie, în valoare de 17 milioane de euro, pentru operaţiunile derulate în exploatarea agricolă din Insula Mare a Brăilei. Suma este în creştere faţă de campania anterioară, când fermierul din Brăila a beneficiat de 10,3 milioane de euro.

Pe locul al doilea în clasamentul naţional al beneficiarilor de subvenţii de la APIA se află firma controlată de Ioan Niculae, “Intercereal”, secondat apoi de omul de afaceri şi Martini Luciano, proprietarul firmei “Emiliana West Rom” din judeţul Timiş. Pe locul al patrulea se află Laoun Youssef şi Sarkis Sarkis, prin firma “Maria Trading” din Călăraşi.

De precizat că în clasamentul celor mai mari 10 beneficiari de subvenţii în agricultură se numără alte două companii din Brăila. Pe locul 6 la nivel naţional este “Tebu Consult Invest” care a încasat anul trecut 2,8 milioane de euro de la APIA, sumele cele mai mari provenind din schema de sprijin financiar pentru bunăstarea animalelor (firma deţine fermă de porci). Potrivit celor mai recente date de bilanţ disponibile, aferente anului 2015, firma a realizat în 2015 o cifră de afaceri de circa 30 milioane euro şi un profit net de aproximativ 4,4 milioane de euro.

Cel de-al doilea producător agricol brăilean din Top 10 este “Padova Agricultura”, care a încasat 2,7 milioane de euro cu titlu de subvenţii în agricultură (producţie vegetală). Compania a raportat în 2015 o cifră de afaceri medie de aproximativ 5 milioane de euro, din care la final a rezultat un profit net de 1,7 milioane de euro.

În total, în perioada de referinţă, cei mai mari zece agricultori au încasat împreună subvenţii în valoare de 54 de milioane de euro, în creştere cu 80% faţă de campania din 2014-2015, perioadă în care primii 10 clasaţi au obţinut în total 30 de milioane de euro.

Reamintim că la încheierea perioadei în care APIA a primit cererile unice de plată pentru Campania 2016, fără aplicarea de penalităţi (10 iunie 2016), pentru Brăila, instituţia a anunţat că a înregistrat un număr total de 14.934 de cereri pentru o suprafaţă agricolă de 332.091 ha (14.610 cereri vizând 313.544 ha în campania din 2015).

Conform regulamentului european, plata subvenţiilor din agricultură este efectuată în perioada 1 decembrie - 30 iunie a anului calendaristic următor campaniei în derulare. Mai trebuie spus că fiecare stat membru UE poate plăti înaintea datei de 1 decembrie, dar nu mai devreme de 16 octombrie, avansuri de până la 50% în cazul plăţilor directe.

 

MADR demarează plata subvenţiilor pentru fermieri pe anul în curs

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, a anunţat, zilele acestea, că banii pentru subvenţii încep să intre în conturi, urmând ca de astăzi fermierii să beneficieze de primele plăţi.

De altfel,  APIA a comunicat că a demarat deja procesul de autorizare şi plată efectivă a ANT 1 (Ajutoare Naţionale Tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate în teren arabil).

La nivel naţional, până la acest moment au fost autorizaţi la plată un număr de 253.071 fermieri, cu suma totală de 25,534 milioane euro.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 54/16 februarie 2017, plafonul aprobat pentru anul de plată 2016 este de 119.422.100 euro pentru 680.000 de fermieri, reprezentând echivalentul a 531.870.207 lei, şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Cuantumul ANT 1 este de 17,72 euro/ha, reprezentând echivalentul a 78,92 lei/ha, iar plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro