“Școala de catalogare și scanare 3D”, la Muzeul Ianca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Școala de catalogare și scanare 3D”, la Muzeul Ianca

* în perioada 22-26 august, opt elevi de liceu și patru studenți lucrează alături de specialiști din domeniul muzeal, al protecției patrimoniului și al tehnologiilor digitale pentru catalogarea în sistem DocPat și fotografierea a 300 de piese de muzeu, dintre care 30 vor fi scanate 3D

 

Sfârșitul verii aduce un proiect inedit la Muzeul Ianca! Vorbim despre “Școala de catalogare și scanare 3D”, o serie de ateliere pentru catalogarea și scanarea 3D a patrimoniului muzeal local. Săptămâna aceasta, în perioada 22-26 august, opt elevi de liceu și patru studenți lucrează alături de specialiști în domeniile muzeal, al protecției patrimoniului și al tehnologiilor digitale, pentru catalogarea și fotografierea a 300 piese de muzeu, dintre care 30 vor fi scanate 3D. De asemenea, tot în această perioadă, va fi elaborată o strategie de comunicare de tip transmedia storytelling ce va demara în luna octombrie a acestui an. Astfel, grupul de lucru va contribui la accesiblizarea prin digitalizare a fondului patrimonial ”Muzeul Ianca” și va susține promovarea valorilor locale la nivel național.

Atelierele sunt coordonate de reprezentanți ai Muzeului Ianca alături de specialiști de la Muzeul Brăilei “Carol I”, Institutul Național al Patrimoniului - Direcția Digital și Facultatea de Telecomunicații din cadrul Universității Ruse, Ucraina. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Biblioteca Județeană “Panait Istrati”.

“Participanții vor avea acces la tehnologii de ultima generație pentru scanarea 3D a artefactelor din colecția Muzeului Ianca și vor avea oportunitatea de a lucra la procesarea datelor în sistem DocPat. Demersul propus urmărește generarea de noi modele de experiențe digitale pentru diseminarea conținutului muzeal. Totodată, proiectul caută să familiarizeze elevii de liceu cu «bucătăria» din spatele procesului, prin cooptarea lor în pregătirea tuturor etapelor de digitizare, de la scanare, la producerea campaniilor de diseminare, alături de cercetători și specialiști internaționali. Explorarea unor noi mecanisme de abilitare a unei generații viitoare de specialiști axați pe acest sector cultural complex constituie una dintre prioritățile majore ale proiectului. La final, tinerii vor primi diplome de participare cu atestarea noilor competențe dobândite. De asemenea, vor fi acordate scrisori de recomandare pentru cei interesați de aprofundarea acestor abilități și de pregătirea unei cariere în sectoarele industriilor creative, a muzeografiei sau a tehnologiilor digitale”, a precizat prof. Ion M. Bărbuceanu, directorul Muzeului Ianca.

Proiectul “Accesibilizare prin digitalizare fond patrimonial «Muzeul Ianca». Ateliere școală pentru catalogare și scanare 3D”, realizat de Asociatia cultural - istorică "Muzeul" Ianca, este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Pe lângă derularea acestui proiect, Muzeul Ianca pregătește și alte evenimente ce se vor desfășura în perioada viitoare: vernisajul expoziției “Smaranda Brăescu - Eroina cerului - Parașutist și aviator” (care va avea loc în octombrie)  și continuare acțiunii “Stejari pentru Eroi” (la fostul sat Filiu).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro