“Şpagă”pentru subiecte la titularizare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
O educatoare şi-a “ţepuit” colegele cu zeci de mii de lei

“Şpagă”pentru subiecte la titularizare

• Costelia Sider, educatoare în comuna Viziru, a fost anchetată şi trimisă în judecată pentru înşelăciune • în anul 2016, Sider a pus mâna pe 36.000 lei şi 500 euro de la două colege, cărora le-a promis că le va procura subiectele pentru examenul de titularizare • ulterior, educatoarea a pierdut banii la “păcănele” • Costelia Sider le-a spus colegelor că are relaţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila şi că “l-ar cunoaşte” pe inspectorul şcolar general Cătălin Canciu

 

Educatoare anchetată şi dată pe mâna judecătorilor pentru că şi-a jecmănit colegele, după ce căzuse în patima jocurilor de noroc.

Procurorii Parchetului de le lângă Tribunalul Brăila au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Costelia Sider, în vârstă de 37 de ani, educatoare la Şcoala Gimnazială Viziru, anchetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Potrivit procurorilor, în perioada februarie - iunie 2016, inculpata Sider Costelia le-a indus în eroare pe B. T. şi C. G, “cărora le-a promis că le va procura subiectele pentru concursul de titularizare pentru postul de învăţător, respectiv educator la care urmau să participe, obţinând de la acestea 16.000 lei, respectiv 20.000 lei şi 500 euro, deşi a cunoscut că nu poate face rost de acele subiecte”.

Costelia Sider nu le-a restituit nici până astăzi banii colegelor cărora “le-a tras ţeapă”, cheltuindu-le banii agonisiţi cu trudă, culmea, la... jocurile de noroc.

 

Educatoare denunţată de colege

Potrivit dosarului penal nr. 101/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, pe data de 13 februarie a. c. B. T. a formulat un autodenunţ la poliţie, prin care a reclamat faptul că, în primăvara anului 2016, i-a dat colegei sale, Costelia Sider, în mai multe rânduri, suma totală de 16.000 lei, după ce aceasta i-a promis că-i va face rost de subiectele de la concursul de titularizare pentru postul de învăţător, concurs care urma să aibă loc în luna iulie 2016. Învăţătoarea a mai spus că inculpata nu i-a dat subiectele pentru concurs şi nici nu i-a restituit banii daţi “şpagă”. Respectiva nu era singura victimă.

“La data de 21 februarie 2017, un autodenunţ similar a fost formulat şi de C. G., educator la grădiniţa din satul Lacu Rezi, pendinte de oraşul Însurăţei, căreia inculpata, sub pretextul că ar avea influenţă pe lângă inspectorii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, i-a promis că-i va furniza subiectele pentru concursul de titularizare pentru postul de educator, examen care a avut loc în luna iulie 2016, pretinzând şi primind de la C. G. suma de 20.000 lei şi 500 euro, subiectele furnizate nu au fost reale, iar Sider Costelia refuză să-i restituie banii”, precizează procurorul de caz.

Audiată pe parcursul urmăririi penale, B.T. le-a spus poliţiştilor că, din anul 2015, îşi desfăşoară activitatea ca învăţător suplinitor la Şcoala Gimnazială din comuna Viziru. În aceeaşi localitate, lucrează ca educatoare şi Costelia Sider. Înainte de anul 2016, partea vătămată a susţinut de mai multe ori examenul de titularizare pentru postul de învăţător, însă nu l-a promovat. Auzind că intenţionează să participe şi la concursul de titularizare care urma să aibe loc în iulie 2016, Costelia Sider i-a spus colegei că are relaţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi că, “în schimbul unei sume de bani, i-ar putea procura subiectele de concurs”. Tentant, deşi imoral.

Pentru început, educatoarea i-a cerut colegei naive suma de 10.000 lei. Pentru că nu dispunea de respectiva sumă de bani, învăţătoarea suplinitoare a mers la părinţii săi, bătrâni şi bolnavi, împreună cu autoarea escrocheriei, cu scopul de a-i convinge să o ajute. Iar după ce Costelia Sider le-a spus bătrânilor că va face rost de subiectele la concurs, aceştia i-au dat fiicei, peste câteva zile, suma de 10.000 lei.

 

 Zeci de mii de lei pentru nişte speranţe deşarte

“După ce a intrat în posesia banilor, B.T. a contactat-o telefonic pe Sider Costelia, dându-i suma solicitată, pe care a pus-o într-o coală de hârtie. În perioada următoare, inculpata i-a mai solicitat persoanei vătămate încă 6.000 lei, sub pretextul că îi fuseseră ceruţi suplimentar de către persoanele din cadrul IŞJ Brăila (!), pentru a-i furniza subiectele. În aceste condiţii, persoana vătămată a apelat din nou la părinţii ei, care, cu greu, fiind pensionari şi bolnavi, i-au mai dat 2.000 lei, iar pentru restul de 4.000 lei a stabilit cu inculpata să o aştepte până în luna iunie 2016, când urma să primească banii pentru lunile din vacanţa de vară”, precizează reprezentantul acuzării.

După ce a pus mâna şi pe cei 4.000 lei, Costelia Sider i-a spus colegei să stea fără grijă, că-i va face rost de subiectele de la examen. Anchetatorii spun că, în timpul discuţiilor pe care le-a avut cu victima înşelăciunii, inculpata nu i-a indicat vreun inspector din cadrul IŞJ Brăila pe care l-ar fi avut drept “pilă” la examen.

Altfel au stat lucrurile cu G. C., educatoare la grădiniţa din satul Lacu Rezi, oraşul Însurăţei, de la care Costelia Sider a obţinut suma totală de 20.000 lei şi 500 euro. Inculpata i-a promis acesteia că-i va procura subiectele de la examenul de titularizare şi, în plus, i-a indicat şi persoanele de la care urma să primească subiectele: inspectorul şcolar general Cătălin Canciu şi adjunctul acestuia, Dan Gheorghiţă.

După susţinerea examenului de titularizare, T. B. şi G. C. au constatat că au primit “ţeapă” de la colega lor, Costelia, care le indicase alte subiecte decât cele date la examen. De aceea, i-au cerut banii înapoi. Potrivit declaraţiei dată de G.C., aceasta a ameninţat-o pe inculpată că, dacă nu-i va restitui cei 20.000 lei şi 500 euro daţi şpagă, se va duce la Inspectorat şi va discuta direct cu inspectorul şcolar general Canciu. Auzind aceasta, educatoarea necinstită a recunoscut că, de fapt, nu-l cunoaşte pe Canciu şi nici pe adjunctul său şi că a păcălit-o, folosind banii primiţi în folos personal.

 

Educatoare căzută în patima jocurilor de noroc

Audiată pe parcursul urmăririi penale, Costelia Sider a recunoscut acuzaţiile puse pe seama sa şi a declarat că, în primăvara anului 2016, a fost contactată de colegele ei, care au rugat-o să le ajute în susţinerea examenului pentru titularizarea pe postul de învăţător, respectiv educator. Asta după ce, în discuţiile anterioare, Sider lăsase să se înţeleagă că ar avea “cunoştinţe” la conducerea IŞJ. Procurorul de caz precizează:

“În realitate, în acea perioadă de timp - conform susţinerilor sale - inculpata căzuse în patima jocurilor de noroc, pierzând sume de bani la “păcănele”, astfel că, deşi nu avea niciun fel de cunoştinţe la IŞJ şi, implicit, nicio posibilitate de a face rost de acele subiecte, s-a gândit să profite de naivitatea celor două persoane vătămate, pretinzând că ar avea influenţă asupra unor persoane din cadrul instituţiei, de la care ar putea primi subiectele care urmau să fie date la concursul de titularizare, contra unor sume de bani. În acest sens, Sider Costelia a solicitat şi a obţinut, în mai multe tranşe, de la persoanele vătămate, sumele de 16.000 lei, respectiv 20.000 lei şi 500 euro, minţindu-le pe acestea că aceşti bani au fost daţi unor “persoane” din cadrul IŞJ, însă, în realitate, au fost folosiţi în interes personal”.

Culmea, ca să fie şi mai convingătoare, educatoarea de la Viziru i-a dat persoanei vătămate B.T, cu câteva zile înainte de examen, trei manuale din bibliografia pentru examen, iar celeilalte -G. C. - o foaie de hârtie pe care erau menţionate, vezi Doamne, trei subiecte din tematica pentru concurs. Întrucât acestea s-au dovedit false, ambele colege au picat concursul de titularizare din iulie 2016. În zadar i-au cerut suplinitoarele banii înapoi, că nici până astăzi nu au mai fost despăgubite.

La audieri, ambele persoane păcălite le-au arătat poliţiştilor mesajele primite pe telefonul mobil de la educatoarea căzută în păcat, mesaje “în care aceasta le ruga să nu o divulge, să aibă milă de ea, să nu-i facă rău sau că îşi vor primi banii înapoi în scurt timp”.

Potrivit adresei înaintate de Inspectoratul Şcolar General anchetatorilor în martie 2018, subiectele pentru concursul de titularizare sunt comunicate de la nivel central (Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare - CNEE) în chiar dimineaţa zilei de concurs. Cu alte cuvinte, afirmaţia inculpatei Costelia Sider, cum că ar fi putut face rost de subiectele pentru examenul de titularizare cu câteva zile înainte, a fost o mare “ţeapă”.

Cazul se află acum în atenţia magistraţilor de la Judecătoria Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro