• Horia Vârlan revine la Festivalul Peștelui! • tehnica e pe primul loc, restul sunt povești, este părerea maestrului
Chef Horia Vârlan, unul dintre cei mai îndrăgiți bucătari din România, va fi din nou “cireașa de pe tort” la Festivalul Peștelui. A participat la fiecare ediție a evenimentului, devenind cumva “ambasadorul neoficial” al festivalului, iar la această ediție vrea să încânte publicul nu cu două, ci cu trei rețete savuroase. Horia Vârlan va susține un show culinar vineri, 22 septembrie, de la ora 18.00, dar și sâmbătă, 23 septembrie, tot de la ora 18.00.
Până atunci, în cadrul unui interviu, maestrul Horia Vârlan ne-a vorbit despre secretele și miturile din bucătărie.
- Iată că și anul acesta brăilenii vă vor revedea la festival. Ce vă face să reveniți la noi?
- În afara faptului că îmi place Dunărea foarte mult, că sunt născut pe malul Dunării, la Galați, am dezvoltat așa o afinitate față de Brăila pentru că e un oraș drăguț, frumușel, încă are o notă puternică de patriarhal. Și mi-a plăcut și cum am lucrat cu organizatorii. Nu numai domnul primar, dar și celelalte persoane cu care am colaborat. Că și asta m-a determinat să nu renunț.
- Aveți o amintire specială de la edițiile precedente?
- Sunt multe amintiri care mi-au rămas în minte. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este că lumea din Brăila dorește să participe la evenimente de acest gen. Oamenii vin cu plăcere! Nu numai să mănânce o bucățică de pește sau o ciorbă și ce mai e pe acolo, dar cât să socializeze, să se mai uite puțin la Dunăre, să asculte o muzică. E o atmosferă foarte faină. Și am observat că de la an de an au fost tot mai mulți brăileni dornici să iasă din casă.
- Vedem că se organizează tot mai des festivaluri gastronomice, de tip street food, show-uri culinare. De unde „apetitul” acesta mare al românilor pentru evenimente culinare?
- Că ne e foame! (râde) Cred că este interesant! E altceva, ceva frumos! Așa, muzică ascultăm la radio, show-uri culinare mai vedem la televizor, dar aici se gătește pe bune. La televizor se gătește mai da și mai nu, dar aici oamenii chiar au ce să vadă. Și văd rețete noi. Doamnele care vor să le reproducă acasă, domnii care sunt gurmanzi și care vor să își astâmpere pofta de mâncare și să aibe motiv poate pentru o bere. Sunt evenimente frumoase.
- Fructe de mare sau pește de Dunăre?
- Suntem la Brăila, deci pește. Fructe de mare... mai puțin. Ah, acum avem pod și ajungem mai repede la mare. Dar prin Marea Neagră nu prea mai sunt fructe de mare.
- Se spune că trebuie să punem suflet în mâncare ca să iasă gustoasă. E așa?
- Nu, aia e o poveste! Într-adevăr, atunci când gătești cu pasiune poți dezvolta niște preparate senzaționale. Pentru că există o oarecare barieră între simplu, corect, aproape egal cu banalul și senzațional. Au fost de-a lungul timpului mulți bucătari care n-au vrut să gătească altceva decât anumite preparate, dar au ajuns cu acele preparate la excelență. Și acea excelență e dată nu numai de calitatea ingredientelor, că fără ingredinte de bună calitate nu prea iese nimic bun, dar știu... acel gram de sare în plus adăugat după un sfert de oră, nu înainte cu un sfert de oră, acel pătrunjel pus când trebuie și tăiat în așa fel încât să iasă bine, acestea sunt doar câteva exemple care fac diferența între un preparat simplu și unul nemaipomenit. Și asta se poate realiza numai cu pasiune. Dacă nu-ți prea pasă și te duci doar ca să ai de unde să vii și să iei banii la sfârșitul lunii nu prea iese la fel. Deci, tehnica e pe primul loc.
- De mulți ani există și o dezbatere privind cine sunt cei mai buni bucătari: femeile sau bărbații?
- E una dintre întrebările clasice (râde). Doar că în bucătărie sunt mai mulți bărbați decât femei. Acuma, na, știu că sunt doamne care au intrat în bucătărie și zic «Lasă, că știu, maică, că am mai făcut acasă mâncare». Ei, nu e același lucru cu a fi bucătar la nivel profesionist. E vorba de tehnică culinară. Asta contează!
- Aveți un mesaj pentru brăileni?
- Da! (râde) Așa cum a spus Arnold Schwarzenegger: «I'll be back!»
(material realizat de Liliana NISTOR)