Mergi la conţinutul principal

“Împreună, pentru o comunitate mai sigură!”

poliţiştii s-au întâlnit cu cetăţenii din mai multe localităţi şi i-au învăţat cum pot sta departe de hoţi şi tâlhari • în mediul rural sunt specifice furturile din locuinţe şi anexe gospodăreşti • elevii au fost sfătuiţi să nu se implice în acţiuni violente şi să îşi ia măsuri de protecţie pe internet

 

Cetăţenii din mediul rural au avut parte de întâlniri cu poliţiştii. Oamenii legii i-au învăţat cum să se ferească de hoţi, tâlhari şi bătăuşi. Elevii au fost şi ei sfătuiţi să se comporte civilizat pentru a evita implicarea în fapte violente.

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au întâlnit cu cetăţenii din localităţile Plopu şi Oprişeneşti şi le-au oferit informaţii şi recomandări antivictimale. Acţiunile preventive s-au desfăşurat în cadrul campania de prevenire a criminalităţii în mediul rural “Împreună, pentru o comunitate mai sigură!”.

Iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu OMV Petrom S.A., campania se derulează, la nivel naţional, în perioada aprilie – iunie 2019 şi se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi14 ani, dar şi adulţilor.

Activităţile preventive au fost desfăşurate de poliţişti din cadrul compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Poliţiei Oraşului Ianca şi Serviciului de Ordine Publică şi au debutat la Şcoala Primară Oprişeneşti. “Elevii au aflat care sunt regulile pe care trebuie să le respecte şi măsurile pe care trebuie să le adopte pe stradă, la şcoală, atunci când rămân singuri acasă, când merg la joacă sau când navighează pe internet, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, infracţiunilor cu violenţă sau contra patrimoniului ori ale abuzurilor în mediul online. Cei mici au urmărit cu interes materialele video care le-au fost prezentate cu scopul de a-i face să înţeleagă mai bine mesajele preventive şi au primit cu încântare broşurile informativ-preventive care le-au fost oferite la finalul activităţii”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.

La Şcoala Gimnazială Plopu, temele abordate în discuţiile purtate de poliţişti cu elevii de gimnaziu au fost stabilite pornind de la vulnerabilităţile specifice adolescenţei, dar şi de la faptul că o parte dintre aceştia au împlinit deja vârsta de la care răspund penal sau se apropie de acest prag. Astfel, s-a insistat asupra modalităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor care ar putea degenera în acte de violenţă fizică, asupra riscurilor la care minorii se expun în cazul utilizării internetului fără luarea unor minime măsuri de protecţie a datelor personale şi la pericolele care îi pândesc pe reţelele de socializare.

 

Sfaturi pentru cetăţeni

 

Activităţile preventive au fost continuate pe străzile celor două localităţi, unde poliţiştii au discutat cu cetăţenii şi le-au oferit pliante cu recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe/curţi/anexe gospodăreşti, a tâlhăriilor şi înşelăciunilor, dar şi pentru prevenirea implicării în fapte cu violenţă. Au fost expuse afişe de promovare a campaniei şi a recomandărilor transmise în cadrul acesteia, la sediile instituţiilor publice.  

Sfaturi pentru prevenirea tâlhăriilor: fiţi discreţi cu privire la sumele de bani sau bunurile de valoare pe care le deţineţi; evitaţi să consumaţi băuturi alcoolice împreună cu persoane necunoscute; asiguraţi-vă că nu sunteţi urmărit de persoane necunoscute atunci când vă deplasaţi având asupra dumneavoastră sume mari de bani sau alte valori; dacă, din diferite motive, permiteţi necunoscuţilor să intre în locuinţă, nu-i lăsaţi niciun moment fără supraveghere.

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe: încuiaţi uşile şi nu lăsaţi ferestrele deschise când plecaţi de acasă, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp; dotaţi cu încuietori şi lacăte solide uşile şi porţile de acces în locuinţă/anexe; nu permiteţi, pentru niciun motiv, accesul persoanelor necunoscute în curte/locuinţă; stabiliţi şi menţineţi relaţii bune cu vecinii. Ei pot recunoaşte şi semnala prezenţa unor răufăcători în curtea dumneavoastră; asiguraţi-vă că gospodăria este iluminată pe timp de noapte; nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice informaţii despre valorile pe care le deţineţi în locuinţe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro