Un roman redactat de o echipă de cercetători şi scriitori în colaborare cu un program informatic a reuşit să depăşească prima etapă de selecţie pentru câştigarea unui premiu literar în Japonia, intitulat Nikkei Hoshi Shinichi, informează Japan News.
Mai mulţi cercetători, inclusiv un profesor de la Universitatea Viitorului din Hakodate, au realizat structura cărţii, inclusiv intriga şi tipurile de personaje, apoi un program informatic a scris romanul în sine, selecţionând cuvinte şi fraze pregătite de către oameni. Volumul, intitulat „Ziua în care un computer va scrie un roman", nu a câştigat însă premiul.
Nikkei Hoshi Shinichi este un concurs de literatură SF. Patru romane ai căror coautori au fost programe de inteligenţă artificială au fost înscrise, însă unul singur a reuşit să treacă de prima etapă de selecţie. Membrii juriului nu au cunoscut titlurile cărţilor care au fost redactate cu ajutorul unor computere.
Potrivit cotidianului nipon Asashi Shimbun, computerul în cauză a scris doar 20% din totalul paginilor acelui roman. Romanul-hibrid se termină cu următoarele fraze: „Fremătam de bucurie, pe care o simţeam pentru prima dată, dar continuam să scriu cu frenezie. Era ziua în care un computer a scris un roman. Computerul a decis să se concentreze în continuare pe propria lui bucurie şi a încetat să mai lucreze pentru oameni".
Unul dintre membrii juriului s-a declarat, într-o conferinţă de presă, surprins de calitatea lucrării literare: „Am fost surprins de acest roman, deoarece este o carte bine structurată. Dar există încă multe probleme care vor trebui depăşite înainte de a câştiga un premiu, în special partea care ţine de descrierea personajelor".