Mergi la conţinutul principal
Administrația Chiriac, bilanț cu plus

Șeful CJ, la raport

* președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, și-a prezentat recent bilanțul pentru perioada 2020-2021, prin intermediul unui comunicat de presă * acesta a vorbit despre cofinanțarea proiectelor primăriilor din județ, despre investiții masive în infrastructură, sănătate, cultură și sport * Chiriac nu a uitat nici proiectele realizate prin fonduri europene, subliniind că în momentul de față instituția pe care o conduce are 13 investiții în derulare, cu o valoare totală de 50 de milioane de euro

 

La un an de la debutul celui de-al doilea mandat, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a ”urcat pe podium” pentru a-și prezenta bilanțul perioadei 2020-2021. Acesta a emis un comunicat de presă în acest sens, subliniind principalele capitole asupra cărora și-a concentrat activitatea în acest prim an de mandat ce s-a scurs de la Alegerile Locale din 27 septembrie 2020 și până în prezent. Chiriac a ținut să amintească despre banii pe care instituția la a cărei conducere se află, i-a alocat pentru cofinanțarea proiectelor primarilor din județ (4.050.000 lei), despre investițiile din sănătate (peste 20.000.000 lei), din sport (peste 1.250.000 lei alocați în baza Legii 69/2000 privind educația fizică și sportul) etc. Președintele CJ Brăila a adăugat și că în 2021 au fost reabilitați aproximativ 37 de km de drum județean, precum și că în momentul de față există 13 proiecte cu finanțare europeană aprobate de instituția pe care o conduce, a căror valoare totală se ridică la peste 50 de milioane de euro.

”Acum un an am venit în fața electoratului cu un program îndrăzneț de dezvoltare a județului care să îmbine toate nevoile cetățenilor, de la domenii sensibile precum sănătatea și infrastructura, până la sport sau cultură, un program care a venit în continuarea mandatului precedent. Am rămas la fel de implicat și împreună cu echipa mea, am depus toate eforturile necesare pentru a crește vizibil calitatea vieții locuitorilor județului. Programul «Pentru Brăila Tuturor» este structurat pe cinci categorii de dezvoltare și anume: infrastructură, sănătate, fonduri europene, cultură și sport. La un an de la alegeri, vă prezint pe fiecare categorie, obiectivele realizate în perioada 2020-2021”, a declarat Chiriac, în cadrul comunicatului de presă transmis presei.

 

Prioritățile primarilor și infrastructura județului

Președintele CJ Brăila subliniază că rolul instituției pe care o conduce, printre altele, este să acorde ajutor financiar primăriilor din județ, astfel încât nivelul de trai în județul nostru să crească. În acest sens, Chiriac a subliniat care au fost sumele cofinanțate de Consiliu pentru a sprijini investițiile primarilor brăileni.

”Am convingerea că, împreună cu oamenii care își doresc cu adevărat dezvoltarea județului nostru, vom continua să implementăm proiecte cu adevărat necesare. Am continuat seria susținerii proiectelor pentru dezvoltarea și modernizarea satului românesc. Ca în fiecare an, am acordat sprijin financiar primăriilor din județ pe baza depunerii de proiecte. Astfel, în 2021 am semnat contracte de dezvoltare în valoare de peste 14 milioane de lei, contracte în care CJ Brăila a asigurat suma de 350.000 de lei pentru comune, 700.000 de lei pentru orașe și 3.000.000 lei pentru municipiu”, a declarat sursa citată. Șeful CJ Brăila nu a menționat și tipul de investiții propuse de primari, însă așa cum am precizat cu alte ocazii, acestea sunt diverse, de la reparații și modernizări de drumuri, la reabilitări de școli și cămine culturale, amenajări de stadioane și piețe etc. Cert este că oportunitatea acestor investiții a fost lăsată la latitudinea primarilor, astfel că nu toate investițiile alese spre finanțare par tocmai prioritare.

Despre drumurile din Județul Brăila, Chiriac a dorit să vorbească în mod special în bilanțul prezentat recent, precizând că investițiile în proiecte de infrastructură sunt esențiale pentru o creștere economică stabilă, pe termen lung, motiv pentru care a încercat să le integreze printre prioritățile mandatului său.

”Efectele nu sunt doar economice, ci și sociale. Fără drumuri și infrastructură de calitate, economia și calitatea vieții cetățenilor au de suferit. În anul 2021 am reabilitat aproximativ 37 de km de drum județean și sper ca vremea să permită să atigem obiectivul de 50 de km de drum reabilitați pe an”, a adăugat social-democratul.

Sursa citată a prezentat o listă cu sectoarele de drum județean unde s-a intervenit, prezentând kilometri reabilitați: DJ203 S: DN2B - Făurei (2,565 KM); DJ203: Făurei – Jirlău (3,022 KM); DJ203J: DJ203 – Limita Jud. Buzău (1,329 KM); DJ203: DJ203 - Jirlău (1,014 KM); DJ221: Găvani - Romanu (3,610 KM); DJ202B: Sihleanu - Scorțaru Nou (1,950 KM); DJ211C: Tătaru - Colțea (7,214 KM); DJ203: Zăvoaia - Însurăței (1,994 KM); DJ211: Zăvoaia - Lișcoteanca (3,827 KM); DJ211B: Victoria  - Bărăganu (2,538 KM); DJ212: Tufești - DJ212 (4,053 KM); DJ 212: DN21 - Chiscani (0,602 KM).

Totodată, acesta a ținut să amintească și proiectele europene: DJ202A: Gulianca - Racovița - Gradiștea (25 KM); DJ221: Ianca – Șuțești (11 KM).

”Un rol important în întreținerea proiectelor pe infrastructură îl are Serviciul de Utilitate Publică al Județului Brăila, înființat în anul 2018, serviciu care a venit în întâmpinarea modernizării infrastructurii județene și nu numai”, a mai afirmat Chiriac. Președintele CJ nu a prins în bilanț și sumele în cazul acestor sectoare de drum.

 

Peste 20 milioane lei pentru investiții în Sănătate

Francisk Chiriac a dorit să puncteze că în anul 2021 s-a investit foarte mult pentru alimentarea cu energie electrică a Spitalului Județean. Totodată, acesta a enumerat o serie de echipamente medicale noi care au fost achiziționate.

”În calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila, voi continua să fac tot ce îmi sta în putere pentru un act medical sigur și de calitate, făcând din sănătatea cetățenilor județului Brăila, cea mai mare prioritate pentru mine. (...) S-au achiziționat echipamente medicale noi, cum ar fi: ureteroscop, ecografe, aparate EKG, aparate de ventilație mecanică, monitoare ATI, monitoare funcții vitale, incubatoare, echipamente de radiologie, aparate de anestezie, mese operație chirurgie generală, platformă pentru videoendoscopie etc. Valoarea investițiilor se ridică la peste 20.000.000 lei”, a subliniat Chiriac.

Președintele CJ Brăila a mai adăugat că și proiectul realizat pe fonduri europene pentru modernizarea Unității de Primiri Urgențe este aproape de final în ceea ce privește contractarea, preconizând că ordinul de începere a lucrărilor va fi dat în primăvara anului viitor. Un proiect în valoare de peste 1,5 milioane euro, după cum a atras atenția acesta.

 

Cultura, importantă pentru CJ Brăila

Șeful Consiliului Județean susține că și activitățile culturale au ocupat un loc destul de important în agenda sa. Chiriac a dorit să puncteze că a continuat sprijinirea festivalurilor devenite deja tradiție cum ar fi: ”George Grigoriu” - singurul festival internațional de muzică ușoară din România, Festivalul de Jazz ”Johnny Răducanu”, ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, Festivalul de folk ”Chira Chiralina” etc.

”Tot pe domeniul cultură, în baza unor proiecte în cadrul programului pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes județean pentru anul 2021 (Legea 350), am aprobat o suma totală de aproximativ 100.000 de lei pentru trei asociații: Asociația Culturala Cinefeel - «Un singur oraș, mai multe culturi» (27.900 lei); Asociația Pentru Adevăr - «Brăila culturală» (28.300 lei); Asociația Centrul de Studii Proilavia - «Istoria militara junior» (45.800 lei). Viața culturală a județului Brăila va fi impulsionată și susținută prin activitățile specifice ale instituțiilor din subordinea Consiliului Județean Brăila. Să nu uităm că Brăila a dat mari valori culturale atât pe plan național cât și internațional. Susținerea culturii face parte din obiectivele mele de dezvoltare locală, a mai afirmat Chiriac.

 

13 proiecte cu fonduri europene

Subiectul absorbției de fonduri europene este tratat distinct în cadrul bilanțului șefului CJ Brăila, acesta făcând precizarea că nu a neglijat deloc atragerea de bani de la Uniunea Europeană, în ciuda criticilor venite din partea opoziției. În momentul de față, potrivit lui Chiriac, Consiliul are 13 proiecte cu finanțare europeană aprobate, iar valoarea totală a acestora se ridică la peste 50 de milioane de euro.

”Reamintesc faptul că Palatul Administrativ, o clădire impresionantă pentru județul Brăila, va fi reabilitat din fonduri europene. Proiectele sunt diverse, pe sănătate, infrastructură, clădiri istorice, turism și educație, managementul deșeurilor etc.”, a adăugat Chiriac.

Președintele CJ Brăila a prezentat punctual lista celor 13 investiții ce se vor realiza prin fonduri de la UE, precum și valorile acestora: Modernizarea infrastructurii de transport județean pe traseul Gulianca - Ianca - Viziru (93.490.037 lei) - până la această dată a fost turnat primul covor asfaltic pe 36 de km - Gulianca - Ariciu - Racovița - Custura - intrare în Gradiștea - Ianca – Șutești; Asigurarea accesibilității directe pe traseul Silistraru - Unirea - Gropeni (42.660.122 lei); Reabilitare și refuncționalizare clădire Palat Administrativ (18.934.560 lei); Reabilitarea secției Unitate Primire Urgențe (6.000.000 lei); Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu (2.046.904 lei); Îmbunătățirea accesului populației din județele Constanța, Vrancea, Buzău, Brăila, Galați la servicii medicale de urgență (17.096.137 lei); Strategia de dezvoltare a județului Brăila 2021-2027 (1.331.830 lei); Turism și educație - o nouă cale de recunoaștere a zonei pescărești a județului Brăila (1.559.935 lei); Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Brăila (33.889.349 lei); Sistem integrat de management al fluxurilor interne și furnizarea de servicii partajate către cetățeni (2.994.884 lei); Reabilitare și anvelopare pavilion A (construcțiile C1, C2 și C3) Spitalul Județean Brăila (38.611.006 lei); Reabilitare drum județean DJ203R (Ulmu, Cireșu, Batogu, Ionești, Lișcoteanca, E584 - 2.984.774 lei); Transparență, etică și integritate în administrația publică din Județul Brăila (352.350 lei).

 

Accentul pus pe susținerea sportului de ligă națională și a celui de masă

Francisk Chiriac a mai punctat în bilanț că și activitățile sportive au ocupat un loc important în agenda sa. Acesta a atras atenția că a continuat finanțarea handbalului feminin, așa cum a procedat și în mandatul trecut, făcând precizarea că plănuiește să urmărească cu mare interes și să susțină în special echipele participante în ligile naționale.

”Totodată am continuat să îndrept atenția Consiliului Județean Brăila și către sportul de masă. Toți reprezentanții sportului brăilean au avut deschidere către performanță din partea mea. Baschetul, fotbalul, voleiul și oina sunt sporturile care au fost finanțate prin Legea 69, în baza depunerii unor proiecte de management serioase. A fost un pas important pentru susținerea sportului din oraș, iar extinderea cluburilor spre alte ramuri sportive are să fie o prioritate pentru viitor. Orice sport trebuie susținut iar oamenii care fac asta, și o fac în prezent din pură pasiune, trebuie sprijiniți de către autoritățile locale, fie că vorbim de sporturile de echipă sau de sporturile individuale”, a declarat Chiriac.

Președintele CJ Brăila a reamintit că instituția pe care o conduce a aprobat patru proiecte privind finanțarea programelor sportive venite din partea cluburilor private: ”Viitorul Ianca”, ”Sport Plus”, ”Dacia Unirea” și ”Cuza Pirates”, afirmând că în total, sunt peste 1.250.000 lei alocați în baza Legii 69/2000 privind educația fizică și sportul.

Și în acest caz Chiriac a prezentat lista tuturor proiectelor aprobate și a sumelor alocate: ”Fotbal, prezent și viitor - Faza a II-a” al Clubului Sportiv Viitorul Ianca (258.340 lei); ”Renașterea voleiului brăilean de performanță” al Clubului Sportiv Sport Plus Brăila (167.539 lei); ”Dacia Unirea - Drumul spre performanță în fotbalul brăilean” al Asociației Fotbal Club 1919 Dacia Unirea Brăila (597.156 lei); ”Educație și sănătate prin baschet” al Clubului Sportiv Cuza Pirates Brăila (234.144 lei); “Oina - tradiție și continuitate la Surdila Greci - participare la Cupa Satelor 2021, al Asociației Club Sportiv Victoria, Surdila-Greci (12.750 lei).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro