* este vorba despre Denisa-Maria Balaban, o tânără de 19 ani, care a reușit să intre la Universitatea Națională de Muzică din București (Conservator) pe locurile bugetate * Denisa s-a apucat de muzică în clasa a V-a și de-a lungul anilor a adunat numeroase premii și trofee la diverse concursuri și festivaluri * muzica clasică a descoperit-o în clasa a IX-a și de atunci își dorește să devină solistă
Se numește Denisa-Maria Balaban, are 19 ani, iar anul acesta a absolvit Liceul de Arte "Hariclea Darclee", profilul Muzică, secțiunea Canto clasic, fiind șefa de promoție a liceului. Pasionată de muzică încă de mică, Denisa a dorit să continue pe acest drum, iar vara aceasta a susținut admiterea la Universitatea Națională de Muzică din București (Conservator). Concurența a fost mare, probele au fost dificile, însă tânăra a reușit să intre pe locurile la buget.
”Admiterea la Conservator, în primul rând, semnifică îndeplinirea unui vis pe care îl conturez încă din clasa a IX-a. Acesta a fost unul din motivele pentru care am ales această universitate, dar și pentru complexitatea studiului în cadrul său și performanțele pe care le pot atinge prin muncă și dedicare intensă. Când s-au afișat rezultatele finale și am văzut că am reușit să mă clasez pe unul din locurile ce beneficiază de finanțarea statului, acest lucru mi-a stârnit câteva lacrimi doar gândindu-mă la cât de multe eforturi s-au săvârșit atât din partea mea, cât mai ales din partea părinților, ce m-au susținut și încă mă susțin necontenit, având garanția că voi ajunge să îi fac mândri”, ne-a povestit Denisa.
Performanța Denisei nu este întâmplătoare, aceasta participând de-a lungul timpului la diverse festivaluri din București, Brașov, Constanța, Galați, unde a obtinut premii și trofee. Unul dintre cele mai importante premii rămâne însă locul II pe țară la Olimpiada Națională de Muzică din clasa a XII-a. De altfel, Denisa recunoaște că performanța de la olimpiadă a motivat-o să urmeze Conservatorul.
”Participarea la olimpiadă nu o pot asimila decât ca pe o experiență unică, învăluită într-un tumult de emoții pe care nu îl resimțisem de multă vreme. De asemenea, pandemia și-a pus puternic amprenta asupra dezvoltării mele ca artist, dar am reușit să mă repun pe picioare cu pași mici, prin participarea la diverse momente culturale în oras, cum ar fi la Muzeu sau Casa Tineretului. Sunt de părere că orice eveniment unde tinerii au ocazia de a cânta îi ajută să își clădească o carieră în domeniul muzicii. Și îmi doresc ca pe viitor să se organizeze mult mai multe evenimente în care să fie inclusă și muzica clasică”, ne-a spus tânăra artistă.
”Lacrimile, truda și perseverența m-au determinat să mă îndrăgostesc de tot ceea ce înseamnă muzică clasică”
Denisa se descrie ca o fire sociabilă, optimistă și realistă, pasionată de muzică, compoziție și gastronomie. S-a simțit întotdeauna conectată cu muzica, însă primul pas ”serios” către acest domeniu l-a făcut abia în clasa a V-a, atunci când profesorul de muzică a organizat o preselecție pentru corul școlii.
”Eram atât de încântată când am fost selectată și totodată mi-era teamă de reacția mamei mele, ce nu privea arta ca pe un lucru stabil, de viitor, încurajându-mă astfel să mă țin de studiu. Până când, în 2015, am avut prima ieșire pe scenă la un concurs județean de canto. Spre surprinderea mea, și în special a mamei, am obținut premiul al doilea, fapt ce a marcat primul pas spre urmarea unor cursuri de canto la Școala Populară de Artă «Vespasian Lungu»”, își amintește aceasta.
Trei ani a studiat muzică ușoară la ”Vespasian Lungu”, iar după această perioadă s-a înscris și la o școală privată de muzică. Dorindu-și mai mult, la începutul liceului, în clasa a IX-a, a trecut de la muzica ușoară la muzica clasică. Iar acum, din octombrie, își va vedea visul împlinit, acela de a studia la Conservator.
”Recunosc, nu mi-a fost ușor, însă lacrimile, truda și perseverența m-au determinat pur și simplu să mă îndrăgostesc de tot ceea ce însemnă muzica clasică. Atât prin cursurile plăcute de pian, cât și prin audierea și vizionarea multitudinilor de opere, m-am hotărât că aceasta este menirea mea și cariera pe care vreau să o clădesc”, mărturisește Denisa.
Când vine vorba de planuri de viitor, Denisa afirmă că acestea ”par a fi creionate cu praf de stele”, fiind de părere că nimic nu este imposibil. Își dorește să devină profesor universitar, dorință ce s-a născut după ce a lucrat cu copii talentați în cadrul unei școli de muzică. Visul ei cel mai mare rămâne însă acela de a deveni soprană.
”Viața de solist mă fascinează în profunzime, încât interpretarea pe marile scene precum «La Scalla», «Covent Garden» sau «La Fenice» rămâne cel mai sublim vis. Până să ajung în punctul acela, doresc să urmez cursuri de master în străinătate. Scopul meu principal este de a încânta ascultătorii prin prisma vocii cu care am fost înzestrată de Dumnezeu. Titlul unei arii grandioase din opera Puccini, «Tosca», reamintit de către soprana rusă Anna Netrebko chiar într-un interviu pentru un articol din țara natală, mi-a devenit pur și simplu motto-ul de bază al carierei pe care vreau temeinic să o clădesc: «Vissi d'arte, vissi d'amore» (n.r. – Trăiesc pentru artă, trăiesc pentru dragoste)”.