• dacă în unitățile de învățământ din mediul urban au putut fi examinați, la început de an școlar, 16.922 de copii, în mediul rural nu a existat această posibilitate, din cauza lipsei de medici • în școlile din municipiu unde s-au făcut controale medicale, au fost depistate zeci de cazuri de infecții ale căilor respiratorii sau de infestare cu păduchi
După triajul epidemiologic, organizat la începutul anului școlar, peste 80 de copii au fost depistați cu diferite probleme și afecțiuni în colectivitate, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre boli infecto-contagioase, precum infecții acute ale căilor respiratorii (IACRS- 23 de cazuri), pediculoze (infestarea cu păduchi-35), micoze (14) și angine (12). Totuși, sunt puține cazuri dacă ne raportăm la numărul total de copii examinați medical la început de an școlar, care se apropie de 17.000. Problema este alta. Triajul epidemiologic a fost posibil doar în unitățile de învățământ de la oraș. Copiii din mediul rural nu au putut fi examinați la început de an școlar. Motivul? ”Nu există acoperire cu medici școlari în mediul rural, problema fiind la nivel național, cu excepții punctuale”, ne spune directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.
De ce este important triajul epidemiologic? Triajul epidemiologic este o procedură medicală de supraveghere a sănătății copiilor în colectivități, precum școli și grădinițe, după fiecare vacanță școlară, cu scopul de a identifica rapid și de a preveni răspândirea bolilor infecto-contagioase în rândul copiilor și personalului din instituțiile de învățământ. Această examinare este efectuată de către medicii și asistentele din cadrul cabinetelor școlare, acolo unde acestea există, și constă într-un consult sumar al copilului prin câteva întrebări adresate, după care i se măsoară temperatura corpului și i se face un examen clinic al cavității bucofaringiene și al tegumentelor și mucoaselor.
La triajul epidemiologic din acest an școlar, în mediul urban din Brăila au fost examinați 16.922 de copii, din 92 de unități de învățământ publice din Brăila.