* cu excepția claselor a VIII-a și a XII-a, care vor veni în continuare la școală, restul claselor de gimnaziu și liceu din școlile din municipiu se vor întoarce, începând de astăzi, la orele online * decizia a fost luată de autoritățile locale după ce incidența cazurilor de Covid-19 a depășit 1 la mia de locuitori, specifică scenariului galben * ieri, 13 noi cazuri de Covid-19 au fost confirmate
Începutul de primăvară a venit cu ore online pentru clasele de gimnaziu și liceu din Brăila. După ce al doilea semestru a început cu scenariul verde, adică cu prezența fizică a elevilor la ore, de astăzi clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a de la toate unitățile de învățământ din municipiu vor face școală online, motivul fiind incidența cazurilor de Covid-19 din ultimele 14 zile. Așadar, doar elevii care vor susține examenele naționale în vară vor veni în continuare la școală.
“S-a luat decizia trecerii în scenariul galben al școlilor din municipiu pe baza incidenței cazurilor de Covid-19 din ultimele 14 zile. Incidența este de 1,04 la mia de locuitori, iar pentru scenariul galben incidența este între 1 și 3 la mia de locuitori. În continuare rămân deschise grădinițele, elevii din clasa pregătitoare și clasele primare vor merge la școală, precum și elevii din ultimii ani de gimnaziu și liceu care vor susține la vara examenele naționale. În funcție de evoluția cazurilor de Covid-19, încadrarea într-un scenariu se modifică periodic”, ne-a declarat col. Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila.
Acesta ne-a precizat că în scenariul galben au intrat și școlile din alte localități, cum ar fi Făurei, Chiscani, Cuza Vodă sau Dudești, acolo unde incidența este peste 1 la mia de locuitori.
Pe de altă parte, acesta a ținut să precizeze că situația nu se schimbă în ceea ce privește populația generală, adică nu se impun noi restricții, Brăila fiind, din acest punct de vedere, în continuare în scenariul verde.
“Nu se impun noi restricții la nivel de municipiu și județ. Sunt limite diferite pentru scenariile școlilor și cele ale localităților. Concret, școlile intră în scenariul galben dacă au o incidența a cazurilor între 1 și 3 la mia de locuitori, în timp ce o localitate intră intră în scenariul galben atunci când incidența este între 1,5 și 3 la mia de locuitori”, a mai precizat col. Ștefan Stoian.
Precizăm că părinții au fost informați de ieri că se revine la școala online pentru clasele de gimnaziu și liceu amintite anterior.
Cele trei scenarii după care se desfășoară cursurile școlare
Așa cum se precizează prin hotărârea nr. 5 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cursurile se desfășoară cu prezența fizică în funcție de cele trei scenarii:
Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – toate grădinițele, școlile și liceele sunt deschise;
Scenariul galben – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000 dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – la ore vin toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal, adică a VIII-a, a XII-a și a XIII-a;
Scenariul roșu – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – rămân deschise grădinițele iar la ore vin doar elevii claselor din învățământul primar.
Indiferent de scenarii, hotărârea mai prevede ca stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual, să se desfășoare cu prezența fizică, respectând procedurile privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării și Ministrului Sănătății.
La nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.
Numărul brăilenilor care se vaccinează continuă să crească
Peste 14.200 de persoane s-au imunizat împotriva coronavirusului de la începutul campaniei de vaccinare și până pe 27 februarie, după cum transmit autoritățile locale. Din acest număr, aproape 5.600 de persoane au primit a doua doză de vaccin. Pe cele cinci centre de vaccinare active în prezent, situația se prezintă astfel:
Spitalul Județean de Urgență: 5.749 persoane cu doza I și 4.316 persoane cu doza a II-a - total 10.065 persoane;
Spitalul de Psihiatrie: 1.341 persoane cu doza I și 1.103 persoane cu doza a II-a – total 2.444 persoane;
Spitalul de Pneumoftiziologie: 84 persoane cu doza I și 82 persoane cu doza a II-a - total 166 persoane;
Spitalul Orășenesc Făurei: 582 persoane doza I și 76 cu doza a II-a, total 658 persoane;
- Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” - 663 cu doza I;
- Brigada 10 Geniu - 230 persoane doza I.
13 noi cazuri de Covid-19 și 3 decese confirmate
Acesta a fost bilanțul transmis de autorități pentru ziua de luni, 1 martie. De asemenea, 460 de persoane se aflau în carantină la domiciliu, iar 29 de persoane se aflau în izolare. În total, de la începutul pandemiei au fost confirmate 9.582 cazuri în județul Brăila, iar numărul deceselor a ajuns la 486. Precizăm că, ieri, în spital erau internați 99 de pacienți cu Covid-19, iar numărul de teste prelevate a fost de 31.
Amenzi de 87.500 lei în ultimul weekend de iarnă
Politiștii, jandarmii și pompierii au continuat să verifice modul în care sunt respectate regulile privind limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus. În weekendul 26-28 febraurie, aceștia au organizat 56 de acțiuni punctuale, în cadrul cărora au oprit în trafic și verificat 547 de vehicule și au verificat modul de respectare a măsurilor de protecție individuală și interdicțiilor impuse în această perioadă în cazul a 3.278 de persoane și a 140 societăți comerciale. În urma verificărilor au fost date 238 de amenzi în valoare totală de 87.500 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.
Polițiștii reamintesc că principalul obiectiv al acestor acțiuni îl reprezintă siguranța cetățenilor, iar controalele vor continua.