Mergi la conţinutul principal

Școlile brăilene, pregătite să primească elevii

* autoritățile locale afirmă că școlile sunt gata pentru deschiderea cursurilor din 5 septembrie * despre stadiul pregătirilor începerii noului an școlar s-a discutat și ieri, în cadrul unei conferințe organizate de Guvern cu reprezentanții din teritoriu

 

Chiar dacă noul anul școlar 2022-2023 începe mult mai devreme față de modul în care erau obișnuiți elevii, profesorii și părinții, autoritățile locale și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila dau asigurări că unitățile de învățământ sunt pregătite să-și primească elevii pe 5 septembrie. La începutul acestei săptămâni, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Marian Dragomir a afirmat că școlile din municipiu sunt gata în proporție de 90% pentru începerea școlii. În ceea ce privește numărul școlilor care încă mai derulează lucrări de reabilitare sau modernizare, acesta a precizat că în prima săptămână de școală va fi inaugurat Liceul Teoretic “Panait Cerna” și doar la Liceul Tehnologic “C. D. Nenițescu” mai este șantier un lucru, dar doar la un corp de clădire, prin urmare elevii și profesorii de acolo își vor putea desfășura activitatea în condiții normale.

Noul inspector școlar general, prof. Elena Luminița Tudor, ne-a precizat că pregătirile sunt aproape de finalizare și la școlile din mediul rural.

“Eu zic că stăm foarte bine, mai sunt câteva zile și facem tot ce putem ca elevii să vină în condiții foarte bune. Nu e prima dată când începe anul școlar, nu? În județ avem o singură școală care e în reabilitare, Școala de la Roșiori, care este realocată la unitățile școlare din localitățile Colțea cu Florica. Elevii vor merge la cele două, dar nu e o noutate în sensul că lucrul acesta s-a întâmplat de anul trecut. Deci ei deja știau că vor merge la cele două școli până la finalizarea lucrărilor la Roșiori. În rest, la acest moment nu ne-a mai semnalat nimeni că ar fi probleme în ceea ce privește pregătirile pentru începerea noului an școlar”, ne-a declarat prof. Elena Tudor, inspector școlar general.

 

Comisie Mixtă la Prefectură pentru verificarea unităților școlare

Pe ultima sută de metri, înainte de începerea noului an școlar, reprezentanții Guvernului (premierul Nicolae Ionel Ciucă, Ministerului Afacerilor Interne – Lucian Bode, Ministerului Educației – Sorin Cîmpeanu) au organizat ieri o videoconferință cu prefecții din țară pe tema analizei stadiului pregătirii unităților de învățământ. La Brăila, la videoconferință a participat prefectul Iulian Timofei, noul inspector școlar general Elena Tudor, șefii structurilor MAI la nivel județean (Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” Brăila - Ion Cristian, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila – Marius Budu, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila – Iulian Albăceanu), precum și directorul Direcției de Sănătate Publică Brăila – Gabriel Ciochină.

”Debutul anului școlar necesită un efort integrat din partea tuturor autorităților atât la nivel local cât și central. Prevenirea pericolelor ce pot afecta siguranța elevilor reprezintă obiectivul principal pentru anul școlar 2022 - 2023 și constituie, pe lângă activitatea didactică, piatra de temelie pentru viitorul tinerilor. De aceea, am constituit, încă de săptămâna trecută, prin ordin de prefect, Comisia Mixtă pentru verificarea unităților școlare pentru buna desfășurare a procesului de învățământ, comisie din care fac parte reprezentanți din partea Instituției Prefectului - Județul Brăila, ISU «Dunărea» Brăila, Inspectoratului școlar și DSP Brăila. Membrii desemnați au verificat unitățile de învățământ din municipiu și județ cu scopul de a stabili gradul de pregătire al acestora înainte de debutul anului școlar”, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.

Precizăm că verificările au început pe 22 august și se vor încheia astăzi, 31 august.

 

Încă se centralizează situația școlilor cu avize ISU și DSP

Ieri, la momentul redactării acestui material, autoritățile încă lucrau la centralizarea datelor cu privire la școlile din municipiu și județ care dețin autorizație de securitate la incendiu (aviz ISU).

În ceea ce privește autorizația sanitară, la solicitarea Prefecturii Brăila, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila a emis pe 3 august o informare cu privire la situația autorizării unităților de învățământ din cele 44 de unități administrativ-teritoriale din județul Brăila.

“Conform evidențelor DSP Brăila și rețeaua școlară în anul școlar 2021-2022, transmisă de Inspectoratul Școlar Județean Brăila, privind situația autorizării unităților de învățământ din județul Brăila, sunt 103 unități de învățământ cu personalitate juridică, care au 147 unități de învățământ arondate, rezultând un număr total de 250 de locații. Din aceste locații au autorizație sanitară de funcționare 154 de unități de învățământ, reprezentând 61,60% din totalul școlilor. La nivelul județului Brăila funcționează și două facultăți, din care una deține autorizație sanitară de funcționare iar cealaltă unitate nu este autorizată, se precizează în informarea DSP Brăila, postată pe site-ul Prefecturii.

Instituția mai precizează în document că în anul școlar 2020-2021 existau 105 unități de învățământ cu personalitate juridică, care aveau 145 unități de învățământ arondate, rezultând un număr total de 250 de locații, din care 154 de unități de învățământ aveau autorizație sanitară de funcționare (60,40% din totalul școlilor).

În comunicarea DSP Brăila se mai precizează că autorizațiile sanitare de funcționare emise sunt verificate de inspectorii sanitari și, în funcție de de constatările acestora, pot surveni situații privind modificarea numărului unităților de învățământ autorizate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro