Mergi la conţinutul principal
Un nou an școlar sub semnul reformei

Școli vechi, reguli noi

• 11 septembrie este prima zi de școală pentru zeci de mii de elevi și profesori din Brăila • va fi un an școlar plin de schimbări, acum că a intrat în vigoare noua Lege a educației • probleme vechi persistă, cum ar fi lipsa autorizațiilor sanitare și de securitate la incendiu, zeci de școli din Brăila funcționând și în acest an școlar fără aceste avize • după ce anul școlar precedent s-a încheiat cu o grevă de trei săptămâni a profesorilor, la începutul noului an școlar situația este din nou tensionată, pentru că Guvernul nu și-a respectat angajamentele

 

Astăzi, 11 septembrie, clopoțelul sună pentru zeci de mii de elevi și profesori brăileni! Va fi un nou început de an școlar cu multe schimbări, în contextul în care au intrat în vigoare și noile Legi ale Educației. Și deși trebuia ca totul să fie pus la punct odată cu noua reformă, multe lucruri sunt încă neclare, cum este modalitate în care vor fi acordate bursele de merit pentru elevi. Sunt însă și lucruri care par să nu se schimbe cu fiecare venire a toamnei, în continuare în Brăila fiind zeci de școli care își desfășoară activitatea fără autorizație sanitară de funcționare sau aviz de securitate la incendiu.

 

Principalele modificări

Pentru punerea în aplicare a noii legi Ministerul Educației va adopta circa 400 de acte normative, iar la unele regulamente, proceduri și metodologii încă se lucrează. Dincolo de acest aspect, iată care sunt principalele noutăți.

Elevii pot fi din nou exmatriculați – această prevedere este reintrodusă, după ce în anul școlar precedent elevii  nu mai puteau fi exmatriculați din învățământul obligatoriu. Ministerul Educației își argumenta atunci decizia spunând că „dreptul la educație este un drept constituțional” și elevii nu pot fi dați afară din școală. Elevii pot fi acum exmatriculați în situații grave, ”în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari”.

Noi materii introduse în trunchiul comun - noua lege a învățământului preuniversitar prevede și introducerea unor materii noi, obligatorii,  dar și opționale, care se fac la alegerea tinerilor. Printre noile discipline ce vor fi studiate se numără „Istoria evreilor. Holocaustul”, materie care are deja aprobată și programa școlară, „Istoria comunismului din România” sau „Istoria, robia și deportarea romilor”. Nici în acest caz nu a fost adoptată, pentru moment, programa școlară.

Burse mai mari pentru elevi – potrivit noii Legi, elevii vor beneficia de burse sociale (300 lei), burse de merit (450 lei), burse tehnologice (300 lei) și burse de excelență olimpică (între 700 lei și 3.000 lei). Inițial, de aceste burse urmau să beneficieze primii 30% din elevii unei clase, în ordinea mediilor generale, indiferent de medie. După ce opinia publică a arătat că în acest context ar beneficia de burse și elevi cu medii mici, Ministerul a decis să le acorde tuturor elevilor cu media mai mare de 9,50, dar și prima treime din clasă, în ordinea mediilor.

Examen de admitere la liceu - elevii care intră în clasa a V-a în această toamnă vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu în vara lui 2027. Aceștia vor da Evaluarea Națională la final de clasa a VIII-a, urmând ca liceele – care vor – să organizeze propriul examen de admitere pentru 50% din locuri, iar pentru locurile rămase libere se va merge pe varianta repartizării computerizate, care se va face pe baza notelor de la Evaluarea Națională.

 

Școli fără avize ISU sau DSP

Și în acest nou an școlar multe unități de învățământ din Brăila vor funcționa fără autorizație sanitară de la DSP sau fără aviz de securitate la incendiu de la ISU. Potrivit unei informări făcute de Direcția de Sănătate Publică în cea mai recentă ședință de dialog social de la Prefectură, la nivelul județului Brăila există 102 de unități de învățământ cu personalitate juridică, care au 141 unități de învățământ arondate, rezultand un număr total de 243 de locații. Din acest număr total au autorizație sanitară de funcționare 153 unități de învățământ, adică 62.96%. Așadar, 90 unități școlare nu dețin aviz DSP, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre școli din mediul rural, motivul principal fiind lipsa apei potabile în localitățile respective. Situația nu diferă față de anul școlar precedent, când doar 62,50% din totalul școlilor aceau această autorizație.

În ceea ce privește avizele de securitate la incendiu, după cum arată o informare a Inspectoratului Școlar Județean Brăila, din 369 corpuri de clădire 159 sunt autorizate ISU, 48 corpuri de clădire sunt încă neautorizate, iar un număr de 162 corpuri de clădire nu necesită această autorizație. Din nou, situația nu s-a schimbat foarte mult față de anul trecut, când 52 clădiri nu dețineau avize ISU.

Trebuie mențioat că sunt și 12 unități de învățământ cuprinse în diferite proiecte de reabilitare, ce își vor obține avizele DSP sau ISU odată ce lucrările vor fi finalizate.

 

ISJ Brăila nu are al doilea adjunct

Prima schimbare în învățământul brăilean a venit pe 1 septembrie, atunci când a început oficial anul școlar 2023-2024, fiind vorba despre întoarcerea lui Cătălin Canciu, președintele Organizației Municipale PNL Brăila, pe postul de inspector școlar general, înlocuind-o astfel pe prof. Elena Tudor. Pe un post de adjunct este în continuare prof. Cici Mirela Bolovan, doar că pentru al doilea post de adjunct nu a fost numit încă nimeni. Inițial, postul ar fi trebuit ocupat de Cristina Mangiurea, inspector școlar pentru educație timpurie, care ar fi fost susținută de PSD, însă aceasta nu a mai dorit să rămână la ISJ Brăila.

 

Structura noului an școlar. Cum sunt programate modulele și vacanțele

Potrivit structurii anul școlar 2023-2024, cursurile încep pe 11 septembrie 2023 și se încheie pe 21 iunie 2024 (36 săptămâni). Din nou cursurile vor fi împărțite în module, la fel ca anul trecut, programate astfel:

- Modulul 1 – 11 septembrie 2023 - 27 octombrie 2023; vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023

- Modulul 2 – 6 noiembrie 2023 - 22 decembrie 2023; vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024

- Modulul 3 – 8 ianuarie 2024 - 16 februarie 2024, vacanță de schi: 17-25 februarie 2024 (pentru județul Brăila)

- Modulul 4 –26 februarie 2024 - 26 aprilie 2024; vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024

- Modulul 5 – 8 mai 2024 - 21 iunie 2024; vacanța de vară: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024. De asemenea, pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024. Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024.

Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Cele două programe se planifică în module diferite. Perioadele pentru cele două săptămâni „Școala altfel” și „Verde” vor trebui comunicate de către școli părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023.

 

Profesorii sunt nemulțumiți. Guvernul nu s-a ținut de cuvânt în privința salariilor

Anul școlar precedent s-a terminat cu o grevă, iar situația este din nou tensionată. Mai exact,  sindicatele din educație sunt nemulțumite că Legea salarizării unitare, care cuprindea majorările de salarii promise, nu a intrat în vigoare pe 1 septembrie, așa cum promisese Guvernul. După ce în spațiul public s-a vehiculat posibilitatea unei noi proteste, la început de an școlar, pe 4 septembrie a avut loc o întâlnire între sindicaliști și reprezentații Guvernului. În urma discuțiilor s-a decis că în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile cu Guvernul României privind salarizarea personalului din învățământ. Apoi, în octombrie, se va acorda prima de carieră didactică în cuantum de 1.500 lei pentru cadrele didactice și didactice auxiliare, respectiv prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic în limita sumei de 500 lei. Majorările salariale pentru personalului didactic, personalului didactic auxiliar și personalului nedidactic din sistemul de învățământ de stat vor avea loc la 1 ianuarie 2024. Guvernul a promis că se încearcă rezolvarea cât mai rapidă a problemei majorării salariilor directorilor de școli, care au ajuns să fie mai mici decât ale profesorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro