Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Odată cu încălzirea vremii putem începe să facem unele activități pentru a întâmpina primăvara altfel de cum o facem de obicei, putem planta un copac sau să montăm un cuib pentru păsări. Este momentul potrivit pentru plantarea florilor și a pomilor, pentru organizarea de excursii în natură și activități de observare a păsărilor. Prin intermediul acestor activități, copiii pot înțelege mai bine ce este biodiversitatea și de ce este ea importantă pentru noi, faptul că suntem și noi parte a acesteia și, în consecință, impactul acțiunilor noastre asupra mediului înconjurător depășește propriile noastre vieți. Astfel, le e mai simplu de înțeles modul în care și ei pot contribui la protecția acestuia. Doar prin educație și prin exersarea empatiei, copiii pot deveni un factor cheie în protejarea mediului și în crearea unui viitor durabil pentru planeta Pământ, singura noastră casă.
Luna martie deschide sezonul de primăvară, unul foarte dinamic, atât pentru noi, prietenii naturii, cât și pentru speciile din jurul nostru. În jurul nostru este o activitate continuă: unele viețuitoare tocmai ies din starea de hibernare, păsările migratoare revin din zonele de iernare și prin trilurile puternice fiecare își caută un partener de bază alături de care să înceapă creșterea puilor. Începe forfota pentru delimitarea teritoriilor, construirea cuiburilor și asigurarea hranei pentru puii abia eclozați.
Este momentul să oprim alimentarea hrănitorilor. Dezmorțite de căldura zilelor de primăvară, insectele devin active, așa că păsările vor avea sursa de hrană asigurată. E important ca atunci când puii apar să fie hrăniți doar cu insecte, ei neavând de la început sistemul digestiv pregătit pentru semințe.
Intensificăm acum și activitățile din curtea școlii: pregătim și curățăm terenul, plantăm, construim și amenajăm. Într-o grădină sau curte prietenoasă cu natura vom planifica și planta în principal speciile din flora spontană sau cele care au fost adaptate de horticultori condițiilor de la noi. Acestea rezistă mult mai bine și au nevoie de mai puțină întreținere, asigurând astfel necesarul de hrană și adăpost pentru diverse specii de insecte, reptile, păsări sau mamifere.
Vă recomandăm câteva activități care pot fi realizate în curtea școlii în lunile de primăvară, în cadrul programului Școli Prietenoase cu Natura:
1. plantarea speciilor de flori, arbori și arbuști autohtoni;
2. activități în sprijinul speciile de păsări cuibăritoare: amplasarea de cuiburi artificiale; amplasarea de material de cuibărire; amenajarea unei surse de noroi pentru lăstunii de casă și pentru rândunici și menținerea acestora până la finalul lunii iunie; amplasarea de adăpători; amplasarea băilor de nisip, pentru a ajuta păsările să scape de paraziți.
3. activități în sprijinul altor viețuitoare: amenajarea de refugii pentru amfibieni și reptile; amenajarea adăposturilor pentru arici; realizarea unor hoteluri pentru insecte; realizarea și utilizarea cutiei de compost;
4. participarea la activitățile și evenimentele organizate de SOR sau concursurile lansate de SOR (se anunță pe parcurs);
5. sărbătorirea uneia dintre zilele legate de natură: 10 martie – Ziua Polenizatorilor; 22 martie – Ziua Mondială a Apei, Ziua Vrăbiilor; 15 martie – 15 aprilie – Luna Pădurii; 1 aprilie – Ziua Păsărilor; 22 aprilie – Ziua Pământului; 10 mai – Ziua Păsărilor și Arborilor; primul weekend din luna mai – Ziua păsărilor migratoare.
Fiind un sezon foarte încărcat, cu multe activități de realizat, este necesar să le planificăm din timp, pentru a le putea duce cu bine la bun sfârșit. La fel de importantă este și informarea. Ne dorim cu toții să venim în sprijinul speciilor urbanizate, dar înainte de a ne pune pe treabă este foarte important să ne știm exact scopul pentru care derulăm activitățile și modul corect în care acestea urmează să fie derulate.
Una dintre activitățile preferate pentru primăvară este construirea cuiburilor artificiale.
Mare atenție însă: alege să construiești un cuib, nu o căsuță!
Având în vedere că aceste construcții artificiale (create de om) au ca unic scop bunăstarea, siguranța și cuibărire cu succes a speciilor de păsări de talie mică, este foarte important ca materialul și dimensiunile să fie potrivite pentru speciile vizate. Aceste informații sunt rezultatul mai multor ani de cercetări și observații ale ornitologilor, cu scopul de a găsi varianta cea mai potrivită și mai eficientă, pentru a înlocui sau suplimenta scorburile naturale în care cuibăresc unele specii de păsări sălbatice. Cuibul artificial este o construcție compactă cu dimensiuni standard în funcție de speciile vizate.
El va fi ocupat mai ales în perioada de cuibărire, de aceea trebuie să iasă cât mai puțin în evidență, nu se recomandă vopsirea lui în culori puternice. Nu este binevenită nici adăugarea de elemente, cum ar fi suportul din fața orificiului de intrare, fiindcă pot servi ca suport și pentru prădătorii de cuiburilor (pisici, gaițe, coțofene, jderi, dihori etc). De asemenea, realizarea unor orificii prea mari de intrare pot pune în pericol ouăle și puii.
Pentru o bună desfășurare a activităților, cu rezultate frumoase atât estetic cât și funcțional, aveți la dispoziție materiale (prezentări, fișe de lucru, planșe de colorat etc.) cu informații specifice ce pot fi descărcate de pe pagina proiectului, din meniul Materiale. De asemenea, și în Ghidul activităților găsiți informațiile necesare pentru derularea diferitelor activități, cât și o listă generoasă cu surse bibliografice utile.
Și în acest an școlar, programul nostru educativ de mediu „Școli prietenoase cu natura” a fost listat ca și Concurs național de educație pentru mediu în Lista activităților educative naționale și internaționale care se desfășoară în România în anul școlar 2022-2023, fără finanțare din partea Ministerului Educației, pe poziția 50 în documentul OME 3612/31.01.2023.
Haideți să mergem în natură, să ne petrecem câteva ore în zone unde vom vedea activitatea păsărilor în această primăvară.
Sursa de informare:
https://www.sor.ro/scoli-prietenoase-cu-natura-sezon-de-primavara/