Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Societatea Ornitologică Română vă anunță că începe cea de-a opta ediție a celui mai important program de educație pentru natură derulat de noi, acesta fiind „Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura”. Din 18 septembrie până pe 20 octombrie, profesorii pot înscrie școlile, grădinițele și palatele copiilor în programul SOR. Ne propunem să inspirăm generațiile viitoare să trateze natura mai bine decât o facem noi astăzi.

Proiectul Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura este conceput în așa fel încât orice cadru didactic, indiferent de specializare, să poată participa împreună cu elevii la program. Profesorii au la dispoziție Ghidul activităților, care cuprinde toate informațiile importante pentru derularea corectă a acestora, iar Regulamentul și Formularul de înscriere pot fi găsite pe site-ul SOR (https://www.sor.ro/incep-inscrierile-pentru-programul-scoli-si-gradinite-prietenoase-cu-natura/).

Programul propune activități simple în aer liber prin care copiii pot contribui la sprijinirea naturii urbane: amplasarea unui cuib artificial pentru păsări, amenajarea unor refugii pentru șopârle și arici, hrănirea păsărilor în timpul iernii, amplasarea siluetelor de păsări sau diferite forme pe geamuri pentru a le face vizibile pentru zburătoare, realizarea unui hotel de insecte, colectarea selectivă a deșeurilor etc. Proiectul include și activități derulate în sălile de clase precum: concursuri de desenat păsări, participarea la Olimpiada Speciilor, concurs online de recunoaștere a speciilor, care s-a dovedit a fi la edițiile precedente una dintre activitățile foarte apreciate de copii.

Din 18 septembrie până pe 20 octombrie, profesorii pot înscrie școlile, grădinițele și palatele copiilor în programul SOR de educație pentru natură. Este nevoie doar să completeze formularul online. Înscrierea și participarea sunt gratuite, la fel și accesul la materialele educative realizate de colegii noștri biologi, plus accesul într-o comunitate online inspirațională.

„Înțelegem importanța apropierii de natură încă de la o vârstă fragedă și ne dorim să sprijinim acest proces. Misiunea noastră este să ajungem la cât mai mulți copii din România și să contribuim la formarea generațiilor viitoare care să dețină cunoștințe despre natură, despre specii și habitatul lor, precum și despre complexele relații ce se formează între ele. Programul este deschis tuturor profesorilor, educatorilor și coordonatorilor din mediul urban și rural care doresc să implice activ elevii în cunoașterea și protejarea mediului înconjurător”, a declarat coordonatorul programului, Kinga Cîmpan.

Activitățile proiectului se derulează pe durata întregului an școlar, iar la final profesorii raportează acțiunile realizate prin completarea unui formular specific. Instituțiile de învățământ care derulează corect minimum cinci activități din lista propusă sunt premiate cu plăcuța programului. După 5 ani consecutivi de participare și raportări corecte, școlile primesc un panou cu cele mai întâlnite specii de păsări, insecte, mamifere, amfibieni și reptile din localități și metode prin care le pot ajuta.

În cel de-al VII–lea an, peste 70.000 de copii au devenit prietenoși cu natura, am implicat în activități peste 3.100 de cadre didactice și peste 800 de instituții de învățământ: școli, grădinițe și palate ale copiilor.

Graficul de desfășurare a programului:

1. Lansare: 18 septembrie 2023

2. Înregistrare prin completarea Formularului de înregistrare on-line până în data de 20 octombrie 2023

Observație: În locul acordului de colaborare va fi eliberată o adeverință de participare după sesiunea de pregătire online din perioada 06 – 10 noiembrie 2023 susținută de SOR pentru instituțiile de învățământ acceptate în program.

3. Desfășurare activități: de la data înregistrării până la 17 mai 2024

4. Raportare prin completarea Formular de raportare: 20 mai – 30 iunie 2024

5. Evaluare rapoarte: iunie – iulie 2024

6. Emitere și trimitere adeverințe în format electronic: iulie 2024

7. Trimiterea plăcuțelor prin poștă: începutul lunii septembrie 2024

8. Lansarea unei noi sesiuni: septembrie / octombrie 2024

Pentru detalii și clarificări, trimiteți e-mail la educatie@sor.ro

Sper ca și în acest an cadrele didactice din județul Brăila să ia parte la acest program benefic pentru educația copiilor privind protecția mediului.

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/incep-inscrierile-pentru-programul-scoli-si-gradinite-prietenoase-cu-natura/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro