Mergi la conţinutul principal

Școala Gimnazială “Nikos Kazantzakis” Brăila la zi de sărbătoare

* unitatea de învățământ a organizat săptămâna trecut un eveniment dedicat scriitorului, scenaristului și traducătorului grec * scopul activităților a fost acela de a promova schimbarea zilei școlii din data de 6 decembrie în data de 18 februarie, având în vedere că anul viitor se vor împlini 140 de ani de la nașterea lui Nikos Kazantzakis

 

Școala Gimnazială “Nikos Kazantzakis” Brăila a organizat în ziua de 17 februarie 2022 un eveniment dedicat lui Nikos Kazantzakis, scriitor, scenarist și traducător grec, cu ocazia împlinirii a 139 ani de la nașterea autorului. (18 februarie 1883).

La evenimentul intitulat sugestiv “La/Despre Nikos Kazantzakis (o șuetă literară)” au participat profesori și elevi ai școlii, dar și invitați ai partenerilor unității școlare: Penitenciarul Brăila, Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila și Comunitatea Elenă Brăila, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean.

În deschidere a fost rostit prin transmisiune audio-video un cuvânt de bun-venit de către prof. Athanasios Katsimpelis, director la școală primară din Grecia parteneră a Școlii “Nikos Kazantzakis” în proiecte Erasmus. Au urmat apoi alocuțiuni din partea organizatorilor: prof. Cătălina Vătafu - care a prezentat o biografie detaliată a scriitorului Nikos Kazantzakis; prof. Daniela Almășanu - care a abordat filonul religios al autorului, cu referire mai ales la romanul “Ultima ispită a lui Hristos”. Aceasta din urmă a pregătit și un pliant legat de subiect, cu informații și citate cu substrat religios din romanele scriitorului grec.

Biblioteca Județeană a fost reprezentată de dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu Relații Publice, cu un foarte interesant discurs legat de prietenia dintre Panait Istrati și Nikos Kazantzakis și schimbul de scrisori dintre aceștia.

În partea a doua a întâlnirii a fost o discuție liberă pe marginea vieții și operei scriitorului grec, dar și despre posibilitățile de colaborare dintre școala gazdă și grecii din Brăila și din țara-mamă. Președintele Comunității Elene din Brăila, Adrian Mavrochefalos, a făcut o prezentare a comunității, amintind între altele că la fosta Școală nr. 5, actuala Școală “Nikos Kazantzakis”, se țineau cursuri de limba greacă de către membri ai Comunității Elene. De asemenea, acesta și-a arătat sprijinul în susținerea legăturilor firești între Comunitate și unitatea școlară înființată în 1903 de către grecii din Brăila.

“Scopul evenimentului a fost acela de a propune și promova schimbarea zilei școlii din data de 6 decembrie în data de 18 februarie, având în vedere că anul viitor se vor împlini 140 de ani de la nașterea lui Nikos Kazantzakis”, a transmis prof. Daniela Surdu, directorul Școlii Gimnaziale “Nikos Kazantzakis”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro