* specialiști din cadrul sectorul Suguranța Deținerii și Regim Penitenciar, Reintegrare Socială din cadrul Penitenciarului Brăila, au participat, în Parcul Monument, la activitatea „Polițist/ Jandarm/Soldat/Ofițer pentru o zi” organizată în cadrul Programului „Școala de Vară – ediția a treia”
Liceenii care vor să urmeze o carieră militară au putut discuta cu reprezentanții Penitenciarului Brăila, pentru a afla ce înseamnă să fii poliţist de penitenciar. S-au desfășurat activități specifice la evenimentul „Şcoala de vară”, desfășurat în Parc Monument.
Astfel, la data de 21 iulie, începând cu ora 17:00, specialiști din cadrul sectorul Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, Reintegrare Socială din cadrul Penitenciarului Brăila au participat, în Parcul Monument, la activitatea ”Polițist/ Jandarm/Soldat/Ofițer pentru o zi” organizată în cadrul Programului „Șoala de Vară – ediția a treia”, activitate de promovare a activităților desfășurate de lucrătorul de penitenciar. „Munca în domeniul penitenciar este dificilă, desfășurată într-un mediu complex, care reclamă concentrare și dedicație permanentă. Astfel, vizitatorii de toate vârstele, în special liceenii care vor să urmeze o carieră militară, au avut ocazia să interacționeze cu reprezentanții Penitenciarului Brăila de la care au avut ocazia de a afla informații legate de specificul muncii de polițist de penitenciare. Astăzi am reușit să arãtãm tuturor cã penitenciarul este o instituție aflatã în slujba comunitãții, iar lucrãtorii ei sunt angajați cu toții în efortul de recuperare a semenilor nostri care, în momente de rãtãcire, s-au abătut de la calea cea dreaptã.
Misiunea noastrã este, așadar, de a contribui la cresterea șanselor de reintegrare socialã a foștilor detinuți precum și de a crea o lume mai sigurã pentru copiii noștri.
Activitatea a constat atât în prezentarea mijloacelor tehnice specifice sistemului penitenciar cât și în promovarea activităților derulate zilnic de către personalul instituției, activități și programe în care sunt implicate persoanele private de libertate în vederea pregătirii pentru reintegrarea în societate, precum și rolul pe care îl are instituția pe plan social”, a explicat cms. şef Simona Kober, purtător de cuvânt al Penitenciarului Brăila.
S-a mai explicat faptul că, pe întreg parcursul carierei, polițiștii de penitenciare se confruntă cu provocări, asumându-și riscuri deosebite în exercitarea atribuțiilor de serviciu în misiuni de pază, escortare, supraveghere și intervenție. Aceştia pun în aplicare legislația privind executarea pedepselor privative de libertate şi a celorlalte măsuri dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în limitele competențelor stabilite prin lege.
Participarea la activitate a fost posibilă datorită unei bune colaborării dintre reprezentanții penitenciarului și Forumul Tinerilor din România Brăila, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Județean Brăila.