* nu mai puțin de 6.557 copii, adolescenți și tineri cu vârste între 3 și 25 ani au participat în perioada 11-26 iulie la a doua ediție a evenimentului * pe parcursul celor 16 zile ”de școală” au fost organizate 157 de ateliere și cursuri, de la canto și dansuri populare, la fotografie și cibernetică * una dintre cele mai interesante activități a avut loc pe 23 iulie, în Parcul Monument, acolo unde participanții au putut afla ce înseamnă meseriile de polițist, jandarm, pompier sau marinar * ”Când vedeam peste 120 de copii care goneau spre sala unde se desfășura atelierul de chimie și experiențe, de exemplu, nu puteam să nu mă bucur, pentru că le oferim o vacanță plină în adevăratul sens al cuvântului”, ne-a spus Gabriel Ion, președintele Forumului Tinerilor din România – Brăila
”Copii nu vor să meargă vara la școală!”. Da, cu siguranță elevii nu vor să își petreacă o parte din vacanță ”îngropați” în cărți, caiete, teme și proiecte. Însă când vine vorba de a învăța prin joacă, de a socializa și de a se descoperi, copiii vor spune oricând ”Prezent!”. Asta s-a întâmplat și la ”Școala de vară”, ediția a doua, organizată de Forumul Tinerilor din România-Brăila, Centrul de Tineret-Brăila Youth Hub, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila și instituțiile publice brăilene, la care au participat nu mai puțin de 6.557 copii, adolescenți și tineri cu vârste între 3 și 25 ani. Triplu față de prima ediție! Iar dacă inițial mulți dintre aceștia au venit la atelierele școlii doar cu gândul de a se distra, la finalul fiecărei zile participanții descopereau că sunt mai încrezători în ei, mai creativi, că știu mai multe și că pot lucra în echipă. Unii și-au descoperit noi pasiuni, alții și-au făcut noi prieteni, iar pentru toți, de la cel mai mic la cel mai mare, a fost o experiență unică.
O școală pentru fiecare
”Școala de vară”, ediția a doua, s-a desfășurat în perioada 11-26 iulie, iar pe parcursul celor 16 zile, căci participanții au avut activități și în weekend, au fost organizate 157 de ateliere, cursuri, programe și activități dedicate copiilor între 3-13 ani și tinerilor între 14-25 ani din județul Brăila, toate gratuite. Sediul ”Școlii de vară” a fost anul acesta Colegiului Național "Gheorghe Munteanu Murgoci", unde s-au desfășurat 95% dintre ateliere, însă participanții au avut parte și de activități în natură, cum a fost Treasure Hunt, o vânătoare de comori ce a avut loc pe 23 iulie în Parcul Monument. Indiferent de locație, în fiecare zi ”de școală” trainerii și voluntarii au avut grijă ca participanții să învețe lucruri noi, să își descopere și să își dezvolte noi aptitudini.
Forumul Tinerilor din România – Brăila și-a dorit ca anul acesta în desfășurarea evenimentului să fie implicate toate instituțiile publice, iar fiecare a venit cu ateliere menite să stârnească curiozitatea copiilor. Spre exemplu, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a susținut ateliere de securitate cibernetică, educație rutieră, educație juridică, combaterea crimei organizate, cursuri antidrog, cursuri despre bullying și criminalistică. Jandarmeria brăileană i-a învățat pe participanți cum să gestioneze situațiile de criză, iar cei de la ISU Brăila i-au învățat pe copii ce să facă în caz de urgență (cutremur, incendiu etc.) și cum să acorde primul ajutor. Nici cei de la Forțele Navale Romane (Flotila Fluvială Brăila) nu s-au lăsat mai prejos, participând la eveniment cu ateliere și cursuri de noduri marinărești, jocuri marinărești, dar și o vizită în cadrul Comandamentului Flotilei Fluviale Brăila. De asemenea, participanții au descoperit și ce înseamnă viața de cadet. Mai trebuie spus că participanții au mers într-o vizită și la Portul Militar Brăila, unde au vizitat vedetele blindate, navele logistice și navele comandament și navele monitor, în cadrul programului ”Matelot pentru o zi”.
Participanții la Școala de vară au avut parte de o activitate inedită la sediul Penitenciarului Brăila, acolo unde au avut ocazia să interacționeze cu deținuții în cadrul unor dezbateri organizate. De asemenea, în cadrul activității au avut loc discuții despre combaterea și prevenirea criminalității.
O altă instituție implicată în acest program a fost Tribunalul Brăila, care a participat la Școala de vară cu ateliere de educație juridică. Dar copiii și tinerii au fost invitați la sediul instituției în perioada 14-15 iulie și au putut discuta cu judecătorii toate aspectele ce țin de profesie, procesul de judecată, anchete etc. Fiecare curiozitate a participanților și-a găsit un răspuns în cadrul activității „Magistrat pentru o zi”.
Și la această ediție a evenimentului, un atelier mult așteptat a fost cel despre miere și producerea mierii, susținut de Loredana și Dan Iorga (Honey Loriana Bio). Cei doi sunt ”responsabili” și de găzduirea și coorganizarea uneia dintre cele mai frumoase și interesante activități a Școlii de vară: o tabăra de supraviețuire din Insula Mare a Brăilei, în perioada 24-25 iulie.
Alături de instituțiile publice, cursurile au fost susținute de voluntari, de la olimpici și oameni de cultură la experți în diverse domenii de activitate. Printre aceștia s-au numărat Camelia Drăgan - președintele Asociației pentru Antreprenoriat din România, care a susținut cursuri de antreprenoriat; Mădălina Rîndunica - farmacist și doctorand, care a susținut ateliere despre combaterea și efectele drogurilor și substanțelor și Marcela Mihăilă - expert contabil, care a susținut cursuri de contabilitate și ateliere despre profesia de expert contabil.
”Și anul acesta am fost copleșiți de numărul impresionat de participanți, ceea ce ne provoacă să organizam și anul viitor, fără îndoială, a treia ediție. Mulțumesc tuturor voluntarilor care au ales să se implice în vacanță, în acest program de școală, de dimineață la ora 9 până la ora 16! Cum spun mereu, ei sunt super eroii comunității noastre, pentru acest lucru merită toate aplauzele! Sutele și miile de zâmbete ale participanților, mulțumirile părinților, explozia de voie bună ce se putea regăsi în clasele colegiului sau pe holurile sale, ne încărcau de energie pozitivă indiferent de cât am fi fost de obosiți. Când vedeam peste 120 de copii care goneau spre sala unde se desfășura atelierul de chimie și experiențe, de exemplu, nu puteam să nu mă bucur pentru că le oferim o vacanță plină în adevăratul sens al cuvântului. Mă înclin în fața tuturor și vă mulțumim!”, ne-a spus inimosul Gabriel Ion, președintele Forumului Tinerilor din România – Brăila.
Școala de vară, un succes datorat trainerilor și voluntarilor
Cum a doua ediție a Școlii de vară a reunit aproape 6.600 de participanți, depășind toate așteptările, Gabriel Ion, președintele Forumului Tinerilor din România – Brăila, le-a transmis un mesaj de mulțumire tuturor celor care s-au implicat, în mod gratuit, în organizarea acestui eveniment.
”În primul rând, mulțumim participanților, părinților, bunicilor și prietenilor care au luat parte la activitățile noastre! Mulțumim Colegiului Național "Gheorghe Munteanu Murgoci" pentru găzduire și implicare, în special doamnei director Mihaela Giurcă, doamnei Olga Stroe (coordonator proiecte) și întregului personal al prestigiosului colegiu brăilean. Toate cursurile au putut fi realizate prin efortul voluntarilor (olimpici, pasionați, oameni de cultură, oameni din domeniile specifice de activitate), fără de care nu am fi putut face absolut nimic. Le mulțumim enorm pentru implicare și dorința de a dărui mai departe Tinerilor! Mulțumim instituțiilor partenere care s-au alăturat nouă și au prezentat celor mici și mari domeniul lor de activitate, precum și alte informații conexe prin programe și activități! Mulțumim Poliției Locale Brăila pentru tot sprijinul acordat în perioada Școlii de Vară! Mulțumim, Cofetăriei Cool Chocolate Brăila pentru dulciurile oferite micilor participanți în cadrul atelierelor! Nu în ultimul rând, mulțumim Primăriei Municipiului Brăila pentru tot ajutorul, sprijinul și implicarea din cadrul Școlii de Vară! Mulțumim domnului primar Viorel Marian Dragomir pentru prezență și susținerea unor prelegeri în cadrul unor cursuri și pentru toată deschiderea pe care a avut-o față de noi!”, a transmis Gabriel Ion.