Mergi la conţinutul principal

Școala a început, testele de salivă lipsesc

* ieri, elevii din ciclul primar și preșcolarii s-au întors în bănci, însă nu au mai fost testați pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 * testele rapide de salivă nu au mai ajuns la elevi, ministerul Educației anunțând că există o problemă cu achiziția acestora

 

Ieri, 10 ianuarie, elevii din clasele primare și copiii care merg la grădiniță s-au întors în bănci după vacanța de iarnă, însă nu au mai fost testați pentru depistarea eventualelor infecții cu virusul SARS-CoV-2. Și nici nu se știe exact când vor fi testați toți elevii pentru că în prezent nu există suficiente teste rapide, după cum ne-au declarat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Brăila.

Potrivit Ministerului Educației, teste de salivă lipsesc din școli deoarece procedura de achiziție a fost blocată după ce una dintre firmele participante a contestat licitația. Mai mult, pentru ziua de ieri, 10 ianuarie, ministrul Sorin Câmpeanu le-a recomandat părinților ”care au posibilitatea” să le facă copiilor un test rapid anti-Covid înainte de a-i trimite la școală.

”Orice părinte are posibilitatea să facă acest test, sigur că face un lucru bun pentru sănătatea propriului copil și pentru sănătatea comunității școlare în care învață acel copil. Cerându-mi scuze eu în numele instituțiilor statului care nu au fost capabile să finalizeze licitația, astfel încât să existe teste în școli. Adresez această rugăminte părinților, cerându-mi scuze în numele celorlalte autorități ale statului care nu au reușit să organizeze licitații în așa fel încât să fie teste în școli”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Până la deblocarea achiziției, părinții vor trebui să scoată bani din buzunar nu doar pentru teste rapide, dacă îți doresc să îi testeze totuși pe copii, ci și pentru măști. Mai nou, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit că elevii și profesorii nu mai pot folosi măști din material textil, ci doar medicale. De altfel, întreaga populație trebuie acum să poarte doar măști de tip medical sau FFP2, aceasta fiind una dintre măsurile luate de autorități pentru a limita răspândirea valului 5 al pandemiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro