Mergi la conţinutul principal

Școală de aviație la Ianca! Tinerii pot face cursuri gratuite de planorism, parașutism și zbor cu avioane ultraușoare

* este vorba despre un proiect al Aeroclubului României și Consiliul Județean Brăila, prin care aerodromul din Ianca va fi transformat într-un centru în care tinerii vor putea practica sporturi aeronautice * aerodromul va fi deschis anul viitor, iar la cursurile gratuite se vor putea înscrie tinerii care au minim 16 ani

 

Tinerii brăileni vor putea învăța să zboare! Mai mult, aceștia își vor putea obține licența de zbor înainte de a împlini vârsta legală pentru a deține permis auto. Iar totul va fi gratuit, grație unui proiect al Aeroclubului României și Consiliul Județean Brăila, prin care aerodromul din Ianca va fi scos din “ruinăși va deveni un aeroclub teritorial în care tinerii vor avea ocazia de a practica sporturi aeronautice: planorism, parașutism și zbor cu avioane ultraușoare.

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, și George Rotaru, directorul general al Aeroclubului României, au oferit detalii despre acest proiect inedit.

“Împreună cu Aeroclubul României vrem să dăm viață aerodromului Ianca pentru că de ani de zile nu se întâmpla efectiv niciun eveniment. Și era păcat! Am făcut acest transfer, am predat astăzi (n.r. - ieri) aerodromul Ianca către Aeroclubul României și ne dorim ca acest proiect să se dezvolte. Ne dorim să avem evenimente frumoase și m-aș bucura să avem două mitinguri pe aviație aici, la noi. Iar cel mai important este că le dăm posibilitatea copiilor din această zonă Galați-Brăila, a doua aglomerație urbană după București, de a face cursuri gratuite și de a-și lua licența de pilot. E ceva nou pe zona noastră și pe partea de infrastructură-acces, noi, Consiliul Județean, le vom da o mâna de ajutor. Drumurile de acces până la aerodrom vor fi impecabil asfaltate și o să încercăm să vedem și pe alte proiecte, pe parte de împrejmuire, camere video, astfel încât securitatea aedromului să fie la cote maxime, iar cei care vin acolo să se simtă în siguranță. Ne dorim ca lucrurile să fie funcționale pe termen mediu și lung”, a declarat Francisk Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila.

La rândul său, George Rotaru, directorul general al Aeroclubului României,

a declarat că și-a dorit să înființeze un aerodrom la Ianca, mai ales că nu exista un centru teritorial în zona de sud-est a țării.

“De la început ați fost de acord să demarăm acest proiect. Aeroclubul României pregătește gratuit tinerii din România în sporturile aeronautice, iar în această zonă nu aveam cum să le oferim șansa tinerilor și am găsit această soluție.  Aerodromul din Ianca are nevoie de renovare, vom începe cu pași mici, momentan vom face un studiu de fezabilitate, deja știm starea pistei, știm starea celor două hangare care vor avea nevoie de o reparație capitală și sperăm ca din a doua parte a anului viitor să putem să începem activitatea. Nu va fi o investiție foarte mare la început pentru că pe 1.500 metri pista poate fi folosită. Inclusiv cu mașina am rulat la viteza la care se desprinde avionul și nu e nicio problemă. Hangarele au niște anexe interioare care vor fi și ele renovate și vor asigura și spații de cazare. Bineînțeles, dacă se va dezvolta acest proiect în anii următori vom construi și ce mai e necesar. Momentan ne interesează să facem funcțional aerodromul”, a spus George Rotaru.

Acesta a precizat că, anual, Aeroclubul României școlarizează gratuit cel puțin 3.000 tineri, din care 1.000 încep să zboare și aproximativ jumătate își iau licența de zbor. După aceea, tinerii participă la competiții interjudețene, cei mai buni ajung la fazele națioanale și ulterior la internaționale. Totodată, odată ce obțin licența de pilot tinerii se pot orienta și către alte ramuri ale aviației, adică aviația civilă sau militară.

“Practic aeroclubul României este abecedarul aviației. În mod sigur o să găsim tineri în zonă care vor învăța să zboare cu un avion ultraușor sau vor face parașutism, o să vedem exact ce discipline vor începe și în ce ordine. Probabil vom atrage și un mic personal din zonă, cum ar fi personalul tehnic, mulți oameni care au lucrat în zona militară, s-au pensionat mai devreme și doresc să se reîntoarcă în domeniu. Este o ocazia ca să generăm o locație în care se vor desfășura cantonamente pentru loturile naționale, mă refer la loturile de zbor cu motor sau parașutism și, bineînțeles, organizarea campionatelor naționale. O să ne obișnuim și cu condițiile meteo de acolo să vedem la ce sunt mai potrivite la planorism, la parașutism, dar este un loc cu potențial”, a declarat  George Rotaru.

 

Tinerii de minim 16 ani vor putea practica sporturi aeronautice

Atunci când lucrările pentru “scoaterea la lumină” a aerodromului din Ianca vor fi gata vor începe și cursurile gratuite de parapantism, parașutism și zbor cu avioane ultraușoare, la care se vor putea înscrie tinerii care au minim 16 ani. Directorul general al Aeroclubului României a explicat și care vor fi criteriile de selecție.

“De la 16 ani se pot înscrie, chiar de la 15 ani pot începe cursurile teoetice, dar pot zbura de la 16 ani. La 17 ani pot avea licență de pilot, deci înainte de a conduce mașina. Pașii sunt următorii: la fiecare început de an te înscrii la unul dintre cele trei cursuri - planorism, parașutism sau avioane ultraușoare -, parcurgi un curs teoretic care se desfășoară în weekend ca să nu afectăm școala sau ce alte activități au tinerii și se termină totul după aproximativ trei luni, variază de la disciplină la disciplină numărul de ore, cu un examen scris. La parașutism se dă și un examen de probe fizice pentru că ai nevoie de condiție fizică bună. Cei mai pregătiți obțin un loc gratuit după care începe pe aerodrom pregătirea cu instructorul. Elevii sunt alocați unui instructor și încep pregătirea. Tot timpul se face selecție. Adică și după ce ți-ai luat licența și după ce ai zburat un număr de ore tot timpul se face o selecție pentru că este sport. Încep mulți, tot mulți și renunță pe parcurs din diferite motive, dar doar așa poți să obții performanță. E ca în orice sport, trebuie să ai o bază mare de selecție, să le oferi toate condițiile, iar cei mai pregătiți și mai serioși pot face performanță, a precizat directorul general al Aeroclubului României.

Trebuie precizat că pe aerodromul din Ianca vor putea participa la cursuri și adulții, însă contracost.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro