* un premiu I, două premii II, două premii III și două mențiuni - bilanțul olimpicilor brăileni la această competiție
O nouă performanță remarcabilă pentru olimpicii brăileni! La sfârșitul lunii trecute a avut loc etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, organizată de Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Științifică Cygnus Centru UNESCO – Suceava. Brăila a fost reprezentată la această competiție de șapte elevi brăileni și toți s-au întors acasă cu câte o distincție. Iată care sunt premiile obținute de lotul Brăilei:
Secțiunea Juniori
Premiul I – Mihai Bogdan Ciocârlan, Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”
Premiul II – Elena Gabriela Dragomir, Colegiul Național ”N. Bălcescu”
Mențiune – Radu Ioan Stoian, Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci
Secțiunea Seniori 1
Premiul II – Adrian Marian Țiripa, Liceul Teoretic ”N. Iorga”
Premiul III – Rareș Georgian Mihalcea, Colegiul Național ”N. Bălcescu”
Mențiune – Andrei Cătălin Oprea, Colegiul Național ”N. Bălcescu”
Secțiunea Seniori 2
Premiul III – Irina Papuc, Colegiul Național ”N. Bălcescu”
Elevii s-au antrenat pentru această competiție la Cercul de Astronomie al Școlii Gimnaziale ”Al. I. Cuza” Brăila cu profesorii Liliana Iacob, Nicoleta Becheanu și Costel Neicu.
Competiția a fost împărțită pe trei secțiuni, în funcție de clasă și de încadrarea vârstei în limitele stabilite de regulamentul Olimpiadei Internaționale de Astronomie. La secțiunea Juniori participă elevii care sunt cel puțin în clasa a V-a sau nu au împlinit 15 ani până la data de 2 ianuarie a anului de desfășurare a olimpiadei și care nu au mai participat în anii precedenți la Olimpiada Internațională de Astronomie. La secțiunea Seniori 1 participă elevii care nu mai îndeplinesc condițiile înscrierii la categoria Juniori și sunt cel mult în clasa a X-a, iar la secțiunea Seniori 2 participă toți elevii care nu mai îndeplinesc condițiile înscrierii la categoria Seniori 1.
Structura probelor de concurs a fost similară celor susținute la Olimpiada Internațională de Astronomie și Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică: o probă teoretică cu durata de 3 ore și o probă observațională care evaluează competențele de interpretare a datelor obținute prin analiza unei hărți cerești.
Felicitări elevilor și profesorilor coordonatori!