• consilierii municipali au aprobat în luna decembrie 2023 etapizarea mai multor proiecte realizate cu fonduri europene ce se derulează în prezent la nivelul orașului Brăila și care nu s-au putut încheia până la intrarea în acest nou an • context în care au avut loc împărțiri pe două etape ale proiectelor, s-au aprobat noi valori și s-a dat undă verde pentru prelungirea șantierelor cu unul, doi sau chiar cu trei ani • pe această listă se regăsește: modernizarea transportului electric în Parcul Monument – Radu Negru, modernizările de pe Calea Galați, Șoseaua Baldovinești, Castelul de Apă, reabilitări de grădinițe, creșe și altele
Mai multe șantiere deschise la nivelul Municipiului Brăila care ar fi trebuit să se încheie la finele lui 2023 ar putea continua încă un an, doi sau chiar trei. Este vorba despre mai multe proiecte europene care au fost etapizate la nivelul Consiliului Local Municipal (CLM) Brăila în cadrul unei ședințe extrordinare ce a avut loc în luna decembrie a anului trecut. Consilierii au aprobat atunci noi termene finale pentru etapa a II-a a acestor proiecte, dar și noi valori. Câteva exemple importante ar fi modernizarea transportului electric în zona Parcul Monument – Cartierul Radu Negru, modernizarea Căii Galați, lucrările de la Șoseaua Baldovinești, Castelul de Apă din Grădina Mare, dar și alte proiecte privind autobuzele electrice și stațiile de încărcare din oraș, reabilitarea unei grădinițe, realizarea unei creșe etc. Câteva dintre aceste șantiere ar putea rămâne deschise până la finele lui 2024, în timp ce altele se vor putea întinde chiar până în ultima zi din decembrie 2025, dacă va fi nevoie. Un altul a primit termen până la finele lui 2026. Dar să le luăm pe rând pentru a vedea care sunt valorile pentru restul de executat al acestor proiecte, dar și banii pe care îi pune la bătaie municipalitatea în unele situații, atât pentru cheltuieli elegibile, cât și pentru unele considerate neeligibile în cadrul proiectelor.
Așadar, în cazul etapizării proiectului “Modernizare transport electric Parc Monument - Radu Negru”, realizat în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, s-a setat termenul final pentru data de 25 decembrie 2025. Valoarea totală a celei de-a doua etape este de 132.823.205 lei cu TVA. Consilierii au aprobat contribuția proprie a Municipiului Brăila pentru această etapă la 2.656.464 lei cu TVA, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului. După cum se specifică în raportul proiectului, obiectivul principal constă în reducerea emisiilor de carbon pe tronsonul liniei de tramvai cuprins între intersecția acesteia cu Strada Pietății și Șoseaua de Centură. Lotul 1 al acestui proiect l-a reprezentat tronsonul dintre Strada Pietății și Șoseaua Buzăului, inclusiv bucla de întoarcere a tramvaiului din careul din Parcul Monument, iar Lotul 2 este cel dintre Șoseaua Buzăului și șoseaua de Centură, inclusiv bucla de întoarcere de la Depoul Radu Negru.
Termene mai lungi și pentru Calea Galați și Șoseaua Baldovinești
La etapizarea proiectului “Modernizare transport electric Calea Galați”. Discutăm despre o valoare totală în cuantum de 26.380.088 lei cu TVA pentru etapa a II-a. Contribuția municipalității este de 1.553.532 lei cu TVA, ceea ce înseamnă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului (1.046.868 lei cu TVA), precum și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a etapei a II-a a modernizării transportului electric pe Calea Galați, mai precis 506.664 lei cu TVA. Din raportul proiectului aflăm că lucrările de intervenție vizează: modernizarea căii de rulare a tramvaiului și crearea unei benzi dedicate pentru circulația mijloacelor de transport în comun; înlocuirea rețelei existente de apă-canalizare; refacerea structurii rutiere adiacente căii de rulare a tramvaielor, inclusiv a trotuarelor și a spațiilor verzi; refacerea marcajelor rutiere și a semnalizărilor verticale; realizarea de alveole pentru parcare, prin reconfigurarea spațiilor existente și modernizarea sistemului de semaforizare și de supraveghere video. Perioada de implementare a acestui proiect finanțat prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027 este de maxim 12 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.
Și în cazul “Modernizării transportului electric pe Șoseaua Baldovinești” a fost implementată etapa a doua a proiectului (realizat tot prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027). Termenul final a fost stabilit pentru 31 decembrie 2024. Valoarea totală se ridică la 11.968.843 lei cu TVA. Membrii CLM Brăila au aprobat contribuția Primăriei în valoare de 5.531.419 lei cu TVA (din care 131.376 lei cu TVA – 2% din valoarea eligibilă a proiectului și 5.400.043 lei cu TVA, cheltuieli neeligibile). După cum aflăm din raportul proiectului, aici intervențiile vizează: lucrări de drum-structură rutieră flexibile pe tronsoanele Str. Apollo și Șoseaua Baldovinești, realizarea a câte două benzi de circulație pe sens; construcții civile – modernizarea stațiilor de călători existente, amplasarea unor copertine pe peroane, mobilier, automate pentru achiziționarea de bilete și facilități pentru persoane cu dizabilități; desființarea liniilor de tramvai pe traseul vizat și realizarea unei benzi dedicate transportului în comun (se va desființa rețeaua de contact aferentă liniei de tramvai și se vor păstra stâlpii de iluminat); lucrări de reparația pasajului superior Apollo. Pe tot amplasamentul se va reface spațiul verde prin plantarea de arbori în lungul drumului cu retenție de CO2 și se vor face și înierbări; înlocuirea rețelei de apă-canal cu una nouă și montarea de stații de pompare în corpul drumului. Se vor achiziționa șase autobuze electrice moderne, precum și stații de încărcare lentă, amplasate la capătul traseului 23 pe terenul situat pe Str. Șos. de Centură, lângă Depoul R. Negru. De asemenea, vor fi amplasate automate de vânzare bilete în stații.
Șantierul de la Castelul de Apă se poate întinde până la finele lui 2025
În cazul proiectului „Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică Brăila” finalizarea lucrării a fost stabilită să fie efectuată până la 31 decembrie 2025. Tot în ședința din luna decembrie s-a aprobat valoarea totală în cuantum de 33.968.439 lei cu TVA din care 679.368 lei cu TVA reprezintă 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Valoarea aferentă celei de-a doua etape este de 25.160.052 lei cu TVA. Consilierii au aprobat și contribuția proprie a municipalității de 4.808.877 lei cu TVA din care 415.330 lei cu TVA reprezintă 2% din valoarea eligibilă și 4.393.547 lei cu TVA, cheltuieli neeligibile. Obiectivele specifice ale acestui proiect, după cum reiese din raport, sunt: consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii; asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție și de expunere a obiectivului de patrimoniu într-un ambient peisagistic favorabil; dotarea cu săli de proiecții cinema 7D, spații expoziționale, observator astronomic etc.; promovarea obiectivului odată reabilitat și includerea sa în traseul cultural al municipiului.
Tot în acest context a fost etapizat și proiectul “Regenerare economică și socială în zone marginalizate din Municipiul Brăila – investiții în facilități pentru agrement si locuri de joacă pentru copii”. Consilierii au aprobat și aici implementarea etapei a II-a, de această dată în cadrul programului ”Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027”, în scopul finalizării integrale a proiectului până la 31 decembrie 2026. S-a aprobat valoarea totală aferentă în cuantum de 3.665.846 lei cu TVA. S-a aprobat și contribuția proprie a Municipiului Brăila aferentă acestei etape de 73.316 lei cu TVA, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Din raportul proiectului reiese că se urmărește realizarea unor facilități destinate utilizării publice. Mai exact, o zonă verde de mici dimensiuni (sub 1.000 mp), prevăzută cu alei, bănci, fântână arteziană etc. Construirea unui loc de joacă pentru copii cu tematică marină; construirea a trei terenuri de sport cu structură metalică și acoperite cu membrană PVC pentru: fotbal, baschet-handbal și tenis. Terenul de fotbal va avea 42m L x 24m l, la fel și cel de baschet, iar cel de tenis de 33m L x 18 m l. Construirea unui container-vestiar, prevăzut cu dușuri și grupuri sanitare. De asemenea, reabilitarea și modernizarea a două străzi din cartierul Lacu Dulce: Strada Dorului (parțial – de la intersecția Str. Deltei, în sensul de mers către Str. Mina Minovici, până la limita acesteia) și Strada Mina Minovici integral. Căile de acces reabilitate și modernizate (1.193 m), realizarea a 12 locuri de parcare în apropierea terenurilor de sport, instalații de alimentare cu apă și canalizare, branșamente și racorduri; realizarea de instalații electrice, incluziv branșamentele și racordurile.
Grădinița nr. 18 și Creșa din cartierul Buzăului
În aceeași ședință, consilierii au aprobat modificarea unei hotărâri din septembrie 2019 referitoare la „Consolidarea, reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu program normal nr.18, Brăila” și a cheltuielilor legate de proiect. În acest context s-a stabilit valoarea totală în cuantum de 1.677.259 lei cu TVA, din care valoarea totală eligibilă de 1.672.220 lei cu TVA, la care se adaugă cheltuieli neeligibile de 5.039 lei cu TVA. Lucrările prevăzute să fie executate în cadrul proiectului prevăd modernizarea masivă a corpurilor C1, C2, C3, instalații electrice, instalații sanitare și instalații termice. Tot cu această ocazie, într-un proiect separat s-a aprobat și implementarea etapei a II-a pentru proiectul privind Grădinița nr. 18 Brăila. În cazul acesteia, termenul final a fost stabilit la 31 decembrie 2024. S-a aprobat și valoarea totală pentru etapa a II-a la 300.000 lei cu TVA, reprezentând cheltuieli neeligibile suportate din bugetul local al Municipiului Brăila, după cum reiese din proiect.
O modificare a unei hotărâri din 2019 ce viza realizarea unei creșe de 70 de locuri în Cartierul Buzăului și a cheltuielilor legate de proiect a fost aprobată, de asemenea, în cadrul CLM Brăila. Mai precis, o valoare totală a proiectului în cuantum de 7.564.019 lei cu TVA, din care cea eligibilă la 2.731.893 lei cu TVA, iar valoarea neeligibilă 4.651.651 lei cu TVA, precum și valoarea neeligibilă aferentă cheltuielilor eligibile (ajustare de preț conform OG 15/2021) în cuantum de 180.475 lei cu TVA. S-a aprobat și contribuția proprie în proiect la 4.651.651 lei cu TVA, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă, în cuantum de 54.637 lei cu TVA, reprezentând cofinanțarea proiectului. Într-un proiect distinct, consilierii au aprobat și faptul că realizarea creșei trebuie implementată de asemenea până la data de 31 decembrie 2024. În acest context au aprobat suma de 541.867 lei cu TVA ca valoarea neeligibilă în condițiile OUG 36/2023, art. 17, pct. (5), destinată continuării activității proiectului după 31 decembrie a anului trecut.
Termen prelungit și pentru stațiile electrice luate pe fonduri europene
Aleșii au mai dat undă verde și pentru continuarea proiectului „Achiziție mijloace de transport public - Autobuze electrice 10 m șes, Alexandria, Brăila, Constanța, Dr. Tr. Severin, Focșani, Slobozia” după data de 31 decembrie 2023, conform prevederilor art. 11 pct. 1 din O.U.G. nr. 36/2023, privind stabilirea cadrului general pentru pentru închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020. Mai exact, s-a prelungit perioada de implementare până la 31 decembrie 2025. Totodată, s-a aprobat valoarea neeligibilă în sumă de 2.345.073 lei cu TVA, sumă necesară în condițiile ”OUG nr. 36/2023, art. 11, pct. (1) lit b), pentru realizarea integrală a activităților și obiectivelor din cadrul proiectului din contribuția proprie”. După cum se menționează în raport, în cadrul acestui proiect s-a avut în vedere achiziționarea a 11 autobuze electrice, cu lungimea de cca. 10 m, destinate transportului urban de călători, 11 stații de încărcare lentă și 3 stații de reîncărcare rapidă pentru a deservi linia de transport public nr. 2. Acestea au fost deja livrate și recepționate, dar două stații de încărcare rapidă nu sunt funcționale încă deoarece nu s-au realizat lucrările de montare și racordare, lucru care ar trebui remediat în perioada următoare.
Ușor diferit de toate proiectele mai sus menționate, însă tot legat de fondurile europene este și un proiect privind reabilitarea unui bloc. Mai precis, consilierii au aprobat modelul de contract încheiat între Municipiul Brăila și asociațiile de proprietari, pentru depunerea și derularea proiectelor de creștere a performanței energetice a clădirilor rezidențiale multifamiliale finanțate prin intermediul Programului Regional Sud-Est (PR SE) 2021-2027, în cadrul apelului de proiecte PRSE/2.1/A/1/2023, prioritatea 2 - O regiune cu localități prietenoase cu mediul și mai rezilientă la riscuri, obiectiv specific 2.1 - Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, acțiunea 2.1 îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice și a clădirilor rezidențiale în funcție de potențialul de reducere a consumului, respectiv reducerea emisiilor de carbon, inclusiv consolidarea acestora în funcție de riscurile identificate (inclusiv seismice). Pe scurt, membrii CLM au dat undă verde pentru perfectarea unui contract ce se va încheia între Municipiul Brăila și Asociația de proprietari nr. 614 pentru depunerea și derularea proiectului ”Renovare Energetică a Blocului C1, Str. Tineretului nr. 36, Brăila”. Municipalitatea intenționează să depună acest proiect tot în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027.
Menționăm că la ședința extrordinară de CLM din 7 decembrie, în sală, au fost prezenți doar 17 consilieri municipali, în timp ce 8 au participat online în sistem videoconferință, iar doi aleși au lipsit motivat: PNL-istul Mihai Pascale și Daniela Rădulescu de la PMP. Consilierii PNL s-au abținut la aceste proiecte, mai puțin Ionel Alexandru, care a anunțat că a votat ”pentru” la toate punctele de pe ordinea de zi.