Șantierele Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Șantierele Brăilei

* primarul Marian Dragomir a organizat o conferință de presă atipică în care a prezentat lucrările ce se desfășoară, în prezent, în Municipiul Brăila * se lucrează intens la modernizarea unor străzi, parcări și spații verzi din cartierele Viziru și Radu Negru * la fel de bine înaintează și proiectele privind amenajarea de grădinițe, creșe, extinderea de spații de joacă, modernizarea Bulevardului Independenței, amenajarea spațiului verde din spatele Muzeului, dar și Castelul de Apă

 

În ciuda perioadei friguroase de afară în multe zone din Municipiul Brăila se lucrează intens. Primarul Marian Dragomir a organizat, joi (3 februarie), o conferință de presă atipică pentru a prezenta starea mai multor șantiere deschise în momentul de față în oraș și pregătirile realizate pentru a da startul pentru altele. Alături de cei doi viceprimari Doinița Ciocan și Alexandru Jantea, edilul-șef a invitat jurnaliștii brăileni să viziteze câteva dintre cele mai importante proiecte aflate în lucru. În primul rând, liderii administrației brăilene au dorit să atragă atenția asupra schimbărilor majore de aspect în privința multor parcări amenajate sau aflate în curs de modernizare, spații unde garajele și grădinile improvizate la parterele blocurilor au fost înlăturate iar zonele resistematizate. Dar și asupra proiectelor realizate pe fonduri europene, precum Grădinița ”Pinochio”, Creșa din Radu Negru, Bulevardul Independenței, terenul din spatele Muzeului Brăilei ”Carol I”, unde se va amenaja un parc interesant, precum și Castelul de Apă din Grădina Mare, demersuri care avansează foarte bine.

”Astăzi ne-am deplasat la mai multe șantiere ale Primăriei Municipiului Brăila. Am plecat dintr-o zonă în care am demolat garaje pentru a realiza parcări moderne, spații verzi și trotuare. Apoi am mers într-o zonă în care lucrările la parcări s-au modernizat și am putut să tragem cu toții concluzia despre cât de mult se poate deschide o locație după eliminarea garajelor. Am mers la o grădiniță finanțată cu fonduri europene, care este în construcție într-un stadiu avansat. La o creșă, care anul trecut era la nivelul fundației iar acum este deja la etajul I. Tot pe fonduri europene. Apoi ne-am deplasat la un parc de joacă pentru copii. Acesta a fost primul parc de joacă modernizat. Cu instalații noi, cu suprafață de joc, din tartan”, a declarat Dragomir.

Trebuie precizat că în zona blocurilor B1, B2, B3 (Viziru) parcarea a fost complet modernizată iar Garnizoana a schimbat gardul unității militare de acolo, ceea ce a contribuit la îmbunătățirea aspectului general. De asemenea, parcarea din zona magazinului Lidl a fost amenajată complet (parcare, trotuare, spații verzi), garajele demolate, totul pe banii investitorului privat, cu acordul municipalității. Parcarea din zona apropiată, cea de la blocurile I1, I2 se află în prezent în curs de reabilitare. Potrivit primarului, acolo ”tronau” 21 de garaje insalubre care au fost înlăturate, iar după ce zona va fi amenajată, locuitorii vor beneficia de 89 de locuri de parcare. Edilul-șef a precizat că în toate locațiile unde s-a intervenit pentru amenajarea de parcări s-a încercat păstrarea arborilor, însă există și excepții. În parcarea amintită, acesta a punctat că inițial s-a încercat menținerea a doi copaci crescuți printre garaje, însă ulterior s-a constatat că starea acestora este una proastă și că prezintă pericol de prăbușire peste mașini, în viitor, astfel că s-a luat decizia de a fi înlăturați și de a se planta alți arbori. Dragomir a prezentat în toate aceste zone fotografii cu felul în care arătau spațiile respective înainte de a începe procesul de modernizare.

De asemenea, trebuie adăugat că se lucra intens pe unele străzi paralele între Șoseaua Viziru și Grigore Alexandrescu. Tot în zonele respective edilul-șef a precizat că proprietarii au fost deja notificați să își înlăture garajele, deoarece se vor amenaja spații de parcare noi.

 

Grădini în spatele blocurilor cu vechituri și leagăne furate

În cadrul vizitei pe teren, edilul-șef a mers și la primul parc de joacă modernizat în Municipiul Brăila, cel denumit generic ”Mocheta”, în spatele Grădiniței ”Pinochio” (de asemenea, reabilitată pe fonduri europene). Acolo acesta a precizat că locul de joacă va fi extins, proiectul fiind deja aprobat în Consiliul Local Municipal, urmând ca selecția constructorului să se facă în urma unei licitații. Potrivit edilului-șef, în extinderea parcului se va amenaja un spațiu dedicat atât tinerilor, cât și celor mai în vârstă. Se vor realiza terenuri de sport (fotbal, baschet), se vor monta aparate de fitness, dar și mese pentru tenis, șah etc.

Ei bine în perspectiva amenajării acestui spațiu pentru petrecerea timpului liber, Primăria deja intervine pentru înlăturarea grădinilor improvizate de locatarii de la blocurile din zonă. Printre sute de lucruri depozitate, la unul dintre blocuri se afla chiar și un leagăn furat dintr-un fost parc și montat într-o astfel de grădină. Reprezentanții municipalității au găsit chiar și salteaua cu arcuri a unui pat vechi.

”Cele ce le-ați văzut mai devreme nu se pot numi grădini frumoase cu flori, verdeață și pomi, ci niște amenajări foarte urâte. Depozite, efectiv, în aer liber ale tuturor gunoaielor pe care oamenii le-au adunat într-o viață. Ați văzut că până și salteaua de la pat unii o puseseră în grădină. Alții aveau un leagăn furat din fostul parc. Regretăm faptul că trebuie să le îndepărtăm, dar așa este civilizat. Și cum ați văzut și dumneavoastră, trebuie să avem spații verzi, pomi, o zonă deschisă și frumoasă nu așa cum este cea de acum. Noi credem că la final și cei puțin nemulțumiți vor aprecia modul în care va arăta. Dar am primit și foarte multe aprecieri vizavi de intervențiile noastre pentru degajarea acestor zone”, a declarat Dragomir la fața locului.

Tot în zona respectivă o echipă a CUP ”Dunărea” lucra de zor la înlăturarea țevilor de la fostul CET dintr-un dâmb între blocuri, care îngreuna accesul auto în respectivul spațiu. După încheierea intervenției celor de la CUP, potrivit edilului-șef, echipa de intervenții a Primăriei va asfalta spațiul respectiv.

 

Proiectele pe fonduri europene sunt în grafic

Următoarea locație vizitată a fost creșa care se construiește în cartierul Radu Negru, unde de asemenea lucrurile avansează, construcția fiind deja la primul etaj. Însă mai importantă este lucrarea de modernizare a Bulevardului Independenței. Potrivit constructorului, în aproximativ două săptămâni ar trebui să începă montarea liniei de tramvai. De asemenea, în prima parte a bulevardului dinspre Calea Călărașilor, o echipă a CUP ”Dunărea” devia conducte pentru a nu îngreuna lucrările ce se realizează acolo, iar un spațiu considerabil a fost deja delimitat pentru realizarea unei fântâni ornamentale ce va avea formă de corabie.

Și la terenul de pe Calea Galați, din spatele Muzeului Brăilei ”Carol I” firma ”Concivia” a început lucrările la amenajarea spațiului. În momentul vizitei primarului, muncitorii trasau deja desenul în baza căruia se va realiza o structură deosebită, proiectată pentru înfrumusețarea zonei respective.

Ultimul obiectiv vizitat a fost Castelul de Apă din Grădina Mare, unde în prezent se lucrează la consolidarea fundației. Potrivit reprezentanților firmei constructoare (”Concivia”) totul decurge conform planului. Au fost montați senzori pe corpul Castelului și se fac studii privind posibilele tasări ale terenului. Constructorul a precizat că nu au fost identificate probleme până în prezent. Cu această ocazie, jurnaliștii au putut vizita clădirea. Deocamdată se lucrează la subsol. Armătura veche va fi înlocuită treptat cu una modernă.

”Am fost la o lucrare care va fi foarte apreciată de brăileni: Castelul de Apă. Ați văzut că se lucrează la partea de fundație. Se pregătesc etapizat să iasă din subsolul castelului, pentru a începe să reabiliteze și elementele superioare. Cea mai plăcută surpriză la Castel este faptul că acesta nu prezintă niciun fel de tasări, fisuri, probleme de fundație. Și atunci, lucrările care se fac sunt necesare pentru a-l consolida și a-i prelungi viața, poate chiar cu sute de ani de acum înainte. Lucrarea este integral făcută pe fonduri europene”, a mai adăugat Dragomir.

Jurnaliștii au fost invitați să urce până în turn, unde mecanismul rotativ, care oferă o priveliște de ansamblu asupra orașului va fi de asemenea reabilitat în viitorul apropiat și pus în funcțiune la momentul încheierii procesului de modernizare. Totodată, în turn se va afla un observator, iar la etajele inferioare planurile vizează și realizarea de proiecții moderne ale planetelor din sistemul solar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro