Șantier de nota 10 al ANIF, în mijlocul Bărăganului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Șantier de nota 10 al ANIF, în mijlocul Bărăganului

• o firmă din Neamț ridică ștacheta în domeniul reabilitărilor funciare, prin felul cum execută un proiect de reabilitare în județul nostru

 

Se anunţă deja un nou an capricios din cauza schimbărilor climatice și tocmai de aceea sucursala brăileană a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) pune acum un accent deosebit atât pe decolmatarea canalelor de desecare cât și pe reabilitarea canalelor de aducțiune pentru irigații.

“Trebuie să fim pregătiţi pentru orice variantă şi manifestări extreme ale vremii. Mai nou, readucem în parametri de exploatare şi vechile canale din pământ care, din cauza degradării și a colmatării, sporeau risipa de apă şi îngreunau scurgerea acesteia”, ne-a declarat Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila. Iar un exemplu în acest sens l-am văzut pe unul dintre “şantierele iernii”, la CA1 – Mircea Vodă, reabilitat acum complet şi ca la carte, pe o distanţă de 1.300 de metri. Astfel încât, în cel mai scurt timp să poată prelua apa necesară irigării a 1.060 de hectare, prin SP Mircea Vodă, lucrările continuând apoi pe CA1 A Batogu- Ianca. Ceea ce se execută în prezent face parte dintr-o investiţie declanşată în 2024 şi care în final însumează 14 km de canal, din care deja sunt realizaţi 9 km.

Dar să revenim la CA1- Mircea Vodă, unde organizarea de şantier a firmei implicate în acest proiect, ”Mir&Maragro” SRL Neamț, este impecabilă, cu acces pe un drum fără piatră pe care poţi merge în pantofi, pe terenul bine compactat. Afară ploua mărunt şi nu era niciun impediment pentru oprirea lucrului, iar şantierul forfotea de oameni şi utilaje, 12 “cife” venind în şir indian cu betonul pus imediat în operă. După alte lucrări pregătitoare: decolmatarea şi reprofilarea ireproşabilă a canalului; aşternerea foliei hiroizolante şi a plasei metalice peste care se turna/egaliza betonul prin metoda “turnării în câmpuri” şi monolit. Iar pentru mai multă siguranţă, la rosturi de dilatare nu se mai foloseşte clasicul elastochit bituminos (slab rezistent şi care crăpa la diferenţele de temperatură, îngheţ etc). Acum se recurge la metoda veche cunoscută de orice constructor cu experienţă: rostuirea cu un amestec bine calculat, din nisip şi ciment special.

La cum stau lucrurile pe teren, nu poţi să nu apreciezi modul exact şi organizat al muncii celor 80 de şantierişti: fiecare ştie precis ce are de făcut; nimeni nu trage de timp sau să se calce pe picioare cu altul; specialiştii erau tot timpul între constructori (cu o vorbă, un sfat sau o observaţie), iar la prânz aceştia primeau o hrană caldă. Lucru rar, sau deloc întâlnit, pe multe şantiere “ale patriei”.

Te uimea şi viteza de lucru, curăţenia de pe şantier şi mai ales aspectul plăcut, drept ca la carte al canalului care va primi şi transporta binefăcătoarea apă pentru irigat. “Zici că e tras la sfoară şi cu laser”, ne spunea nea Ionel Andone, şofer de zeci de ani la ANIF, care a văzut multe şantiere ale judeţului.

Felicitări acestor constructori, dar te întrebi de ce oare să nu avem şi noi, la Brăila, o societate specializată în îmbunătăţiri funciare care, cu tarife rezonabile, bine documentate şi prin respectarea termenilor contractuali, să fie de un real şi permanent sprijin pentru ANIF şi utilizatorii de apă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro