Mergi la conţinutul principal
Deputatul Alexandru Popa aduce învățământul dual în mediul rural

Șansă pentru tineri la Cireșu

• inițiativa liderului PNL Brăila s-a concretizat prin înființarea Școlii Profesionale ”Anastase Simu” la Cireșu, localitatea de unde provine parlamentarul • din toamnă, atunci când începe noul an școlar, absolvenții de gimnaziu se vor putea înscrie la una din cele două specializări: ”agricultor culturi de câmp” (12 locuri) și ”mecanic agricol” (12 locuri) • după trei ani de studiu, cei mai buni elevi vor fi angajați • “Visul meu este să ajungem la 10 clase pe generație și să ne extindem în tot județul”, ne-a spus Alexandru Popa

 

Inițiativă demnă de lăudat din partea deputatului PNL Brăila, Alexandru Popa. Printr-un proiect pilot, acesta aduce învățământul dual în mediul rural din județul nostru, oferind astfel tinerilor șansa de a urma o școală profesională situată mai aproape de casă și de a se angaja imediat ce ies de pe băncile școlii. Primele două clase de învățământ dual vor funcționa începând cu anul școlar viitor, la Cireșu, în cadrul Școlii Profesionale ”Anastase Simu”, nou înființată în localitatea din care provine parlamentarul. Ulterior, dacă tinerii vor fi atrași de învățământul dual și de beneficiile pe care această formă de școlarizare le oferă, se vor înființa școli profesionale în mai multe comune din județul Brăila.

 

Școala Profesională ”Anastase Simu” înființată la Cireșu

Învățământul dual reprezintă forma de școlarizare care combină pregătirea teoretică cu practica de specialitate, iar clasele se înființează la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică. Pentru anul școlar 2023-2024, în Ghidul admiterii la liceu, publicat pe site-ul Inspectoratului școlar Județean Brăila, la capitolul învățământ dual figurează două clase de învățământ dual la Cireșu, pentru specializările ”agricultor culturi de câmp” (12 locuri) și ”mecanic agricol” (12 locuri), înființată la cererea fimei SC POPALEX SRL, firmă la care este asociat Alexandru Popa, deputatul PNL Brăila.

Contactat telefonic, acesta ne-a explicat că încă dinainte să intre în politică și-a dorit să realizeze acest proiect de a susține învățămâtul profesional și dual în mediul rural, mai ales că prezintă mai multe avantaje. Pe de o parte, înființarea unor clase de dual le oferă adolescenților cu posibilități financiare reduse din Cireșu și alte comune aflate la mare distanță de Brăila șansa de a merge în continuare la școală după ce termină opt clase. Apoi, după cei trei ani de învățământ dual, tinerii vor obține o calificare în una din cele două meserii, iar astfel s-ar putea reduce și criza de meseriași din agricultură.

“De mult aveam în plan acest proiect iar primii pași concreți i-am făcut după ce am intrat în politică. Am crezut că învățământul dual chiar le poate oferi o perspectivă tinerilor din localitățile limitrofe comunei Cireșu. Din păcate, nu toți copiii au posibilitatea să meargă la liceu după ce termină școala generală și noi am vrut ca prin aceste clase de dual să aducem cumva școala mai aproape de ei. În acest fel probabil mulți își vor continua studiile. Legat de criza de meseriași, cunosc destul de bine problema cu mecanizatorii în agricultură. Astăzi majoritatea mecanizatorilor pe care îi am sunt școliți la locul de muncă. Cred că o școală profesională ar fi extraordinară pentru tinerii care își doresc să muncească în agricultură, ne-a declarat președintele PNL Brăila.

Pentru ca elevii să poată urma învățământul dual, la Cireșu a fost înființată Școala Profesională ”Anastasie Simu”, care își va avea sediul în satul Scărlătești și care se află în subordinea școlii gimnaziale din comună. Numele unității vine de la Anastase Simu (1854-1935), senator de Brăila în trei legislaturi consecutive, membru în Consiliul Consultativ al Artelor din Ministerul Instrucțiunii Publice (1910-1915), membru al Ateneului Român, membru de onoare al Academiei Române. Licențiat în Drept la Paris, cu doctorat în științe politice și administrative la Bruxelles, Anastase Simu a fost un mare colecționar de artă, fondatorului Muzeului Simu, primul muzeu particular din România, pe care l-a donat ulterior statului român. A rămas în istorie pentru expresia “Nimic pentru noi, totul pentru țară, lăsând “națiunii române” prin testament toată averea sa.

 

”Mi-aș dori să înființăm 6-7 școli profesionale în județul Brăila”

Alexandru Popa ne-a spus că, pentru început, va investi între 10.000 și 50.000 euro pentru ca acest proiect al învățământului dual în mediul rural să demareze cu dreptul din toamnă. Ulterior, dacă tinerii vor fi atrași de această formă de învățământ, anual se vor aloca noi resurse pentru dezvoltarea școlii profesionale.

“Compania la care sunt asociat va aloca o sumă de bani prin care se va face dotarea școlii profesionale. Nu poți învăța copiii cum merge un tractor și cum trebuie reparat în fața unui laptop. Trebuie să avem materialul didactic, să vedem exact cum e. Deci primul pas ține de dotarea școlii, de partea de mecanizare, pentru a avea asigurată infrastructura școlară, iar apoi ne vom ocupa de burse și bonusuri pentru elevi. Oricum, dacă lucurile vor merge bine, an de an vom investi în școala profesională, ne-a precizat acesta.

Alexandru Popa ne-a spus că deja s-au arătat interesați mai mulți copii de a veni la Școala Profesională din Cireșu, iar în viitor se dorește extinderea în alte șase comune din județul Brăila.

“Pentru început vor fi două clase dar visul meu este să ajungem la 10 clase pe generație și să ne extindem în tot județul. Cred că în Brăila, fiind un județ preponderent agricol, avem nevoie de 6-7 școli profesionale pentru a ajunge în majoritatea comunelor. Tinerii trebuie să fie încurajați să prindă drag de locurile din care vin”, a susținut deputatul liberal.

La fel ca în cazul tuturor claselor de dual înființate la cererea agenților economici, la finalul celor trei ani de dual, cei mai buni elevi de la școala profesională din Cireșu vor fi angajați.

“Tinerii astăzi sunt atrași foarte mult de partea financiară și e firesc ca lumea să își dorească săștige bine. Eu mă uit în fermă la noi și avem salarii între 800 și 1.700 euro brut. Salariul de bază plus prime la sfârșitul anului. Noi încercăm în agricultura modernă să mergem pe performanță și pe indicii care trebuiesc atinși în rândul unui an agricol. Cu siguranță, din aceste două clase de dual la final vom angaja dintre ei. Dar, cum bine știți, suntem într-o economie de piață și cine va fi competent cu siguranță va avea loc în una din societățile pe care le conduc. Oricum noi mereu am susținut tinerii care vor să devină agricultori. Înainte de a încuraja înființarea acestei școli profesionale am făcut demersuri în firma mea, în sensul că  am luat în fiecare vară undeva la 4-5 tineri pe care i-am format. Nu toți au rămas pentru că unii nu au avut înclinații către agricultură, dar cei care s-au descurcat i-am angajat și au rămas pe perioadă nedeterminată. Și acum avem patru tineri sub 24 ani în probe pe care vrem să îi formăm și să știe să folosească sistemul de irigat cât mai corect”, ne-a mai spus acesta.

În final, liderul PNL Brăila a destănuit că s-a implicat și emoțional în acest proiect, nu doar financiar.

“Eu mi-am dorit dintotdeauna, de când am terminat școala gimnazială, să fiu inginer agronom. Știu că sunt subiectiv, dar să lucrezi terenul agricol e una din cele mai frumoase meserii, dacă nu cea mai frumoasă. Și chiar am vrut să fac ceva pentru oamenii din comuna din care vin eu”, ne-a mărturisit acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro