• evenimentul a avut loc săptămâna trecută și a fost marcat de o ceremonie militară și religioasă dedicată botezului navei, la care au fost prezenți șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiral Mihai Panait, și comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral Nicu Chirea • cu o lungime de 12 metri și construită pe un corp din aliaj de aluminiu, noua șalupă rapidă de intervenție poate transporta până la opt persoane și două tone de materiale
O nouă șalupă rapidă de intervenție a intrat în serviciul Forțelor Navale Române, mai precis în componența Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, al cărui comandament se află la Brăila.
Șalupa rapidă de intervenție „Constantin Ciuchi”, cu numărul de bordaj 102, a intrat săptămâna trecută în serviciul Forțelor Navale Române, ca platformă navală în compunerea Divizionului 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu” din subordinea Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”. Cu această ocazie, precizează surse militare, în Portul Militar Brăila de la Vărsătura a avut loc ceremonia militară și religioasă dedicată botezului și acordării pavilionului navei, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a comandantului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, contraamiral de flotilă Nicu Chirea, a ofițerilor și marinarilor militari brăileni.
„Având în vedere aria de responsabilitate a Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, nava a fost dislocată în Portul Militar Tulcea și este destinată navigației pe Dunăre, pe canalele de legătură, apele interioare, zona lagunară și zonele costiere. Cu o lungime de 12 metri, o lățime de 3,8 metri și construită pe un corp din aliaj de aluminiu, șalupa rapidă de intervenție poate transporta până la opt persoane și două tone de materiale”, precizează sursa citată.
Divizionul 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu”, aparținând Flotilei Fluviale, mai are în compunere o navă din aceeași clasă, șalupa rapidă de intervenție „Eugeniu Botez”, intrată în serviciu în anul 2022. Cele două nave au ca misiuni principale sprijinul acțiunilor fluviale, intervenția rapidă cu subunități de infanterie marină, de scafandri sau EOD (lupta împotriva dispozitivelor explozive), patrularea în zona de desfășurare a acțiunilor militare, evacuarea urgențelor medicale și suportul pentru misiunile de căutare și salvare în zona de responsabilitate.