Mergi la conţinutul principal

Ţeapă la Asistenţa Socială: A încasat doi ani salariu de pe urma unui mort

• Florentina Vasile, fost angajat al Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Brăila, a încasat în mod necuvenit aproape 20.000 lei, din decembrie 2009 şi până în decembrie 2011 • brăileanca a primit banii pentru că şi-ar fi îngrijit mama încadrată în grad de handicap grav, în condiţiile în care aceasta era decedată    

 

Judecătoria Brăila a condamnat-o pe Florentina Vasile, în vârstă de 62 de ani, fost asistent personal la Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei, la o pedeapsă de 1 an de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Condamnarea a rămas definitivă prin neapelare. Brăileanca a fost trimisă în judecată anul trecut, pe motiv că a dat o “ţeapă” de aproape 20.000 lei Primăriei Brăila, încasând salariu necuvenit timp de doi ani.

 

Salariu de pe urma mamei decedate

În urmă cu aproape zece ani, pe 15 iunie 2007, Florentina Vasile înainta o solicitare Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Consiliului Local Municipal - Primăria Municipiului Brăila, pentru a fi angajată în funcţia de asistent personal al mamei sale, Iordana, persoană încadrată în grad de handicap grav. Brăileanca a devenit, astfel, asistent personal cu contract încheiat pe o perioadă nedeterminată, numai că, până în anul 2011, a încasat salariul fără să fie verificată. Ulterior, lucrurile aveau să se complice.    

“În cursul anului 2011, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila au efectuat controale privind activitatea asistenţilor personali, ocazie cu care nu au găsit la domiciliu persoana cu handicap grav Vasile Iordana, inculpata declarând că mama sa se află în vizită într-o altă localitate (!). Astfel, din referatul ce redă ancheta socială efectuată la data de 4 noiembrie 2011, la domiciliul inculpatei din strada Dumbrava Roşie rezultă că aceasta a fost găsită la domiciliu, declarând reprezentanţilor DAS Brăila că mama sa, Iordana, este plecată în vizită la o altă fiică, în municipiul Galaţi, pentru o perioadă de 15 zile”, preciza procurorul de caz, anul trecut, la finalizarea anchetei.

Deşi i s-a spus să se prezinte cu actul de identitate al mamei (şi nu numai) la sediul DAS, pentru actualizarea datelor din dosarul de angajare, Florentina Vasile nu a făcut acest lucru. Asta în condiţiile în care mama sa, Iordana, decedase în anul 2009.

Procurorul de caz precizează: “Având în vedere că inculpata nu s-a prezentat cu actele pentru reînnoirea dosarului, reprezentanţi ai serviciului de specialitate din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială s-au deplasat în mai multe rânduri la domiciliul acesteia, fără a o găsi, motiv pentru care nu s-a putut constata modul de îndeplinire a sarcinilor prevăzute în contractul de individual de muncă şi fişa postului”.

În ziua de 13 decembrie 2011, sătui de atâtea drumuri, reprezentanţii direcţiei au solicitat informaţii din evidenţele Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) referitoare la persoana cu handicap grav Iordana Vasile, beneficiară de asistent personal. Aşa au aflat oamenii primăriei că bătrâna era decedată din data de 14 decembrie 2009 şi că fiica sa, Florentina, a omis cu bună ştiinţă să anunţe decesul în termen de 10 zile, potrivit clauzelor din contractul de muncă.

“Prin neîndeplinirea acestei obligaţii, preciza procurorul de caz, inculpata Vasile Florentina a indus în eroare Consiliul Local Municipal Brăila, prin Direcţia de Asistenţă Socială, şi a produs un prejudiciu prin încasarea pe nedrept a salariilor în perioada decembrie 2009 - decembrie 2011, în cuantum de 19.768 lei”.       

După declanşarea anchetei, directorul executiv al DAS a dispus încetarea contractului de muncă încheiat între direcţie şi brăileanca Florentina Vasile, precum şi recuperarea, în tranşe lunare, a sumelor încasate necuvenit.

Totodată, prin sentinţa civilă nr. 201 din 12 februarie 2013, pronunţată de Tribunalul Brăila, s-a admis cererea Direcţiei de Asistenţă Socială - CLM Brăila, Florentina Vasile fiind obligată să plătească suma de 19.768 lei, reprezentând prejudiciul creat prin încasarea salariului de asistent personal, aferent perioadei 14 decembrie 2009 - 28 decembrie 2011.

Florentina Vasile a fost trimisă în judecată în mai 2016, pentru înşelăciune.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro