Administratorul unei firme bucureştene ce intermedia locuri de muncă în străinătate i-a tras ţeapă unui brăilean, decis să îşi găsească un loc de muncă în Germania. El a găsit în ziar anunţul de la Sc Activfresh SRL şi a sunat, intrând în legătură cu Dumitru Bogdan Dobrin, care s-a recomandat ca director şi i-a promis că îl va ajuta să meargă la muncă în Germania. Nu a fost însă aşa. Brăileanul a trimis în mod repetat sume de bani, totalizând peste 2.400 lei, însă job-ul nu a apărut. Când şi-a dat seama că a fost înşelat, brăileanul a sesizat poliţia, iar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au dispus, zilele trecute, trimiterea în judecată a intermediarului de locuri de muncă peste hotare. S-a constatat că firma "Activfresh" avea oricum activitatea suspendată de ani buni, iar directorul avea în "palmares" mai multe condamnări.
Potrivit rechizitoriului parchetului, pe 19 ianuarie 2013, la Biroul Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila a fost înregistrată plângerea persoanei vătămate Ştefan N., din Brăila, care a sesizat faptul că în luna decembrie 2012 a trimis mai multe sume de bani în contul inculpatului Dumitru Bogdan Dobrin, cu promisiunea că acesta îl va ajuta să îşi găsească un loc de muncă în Germania, acest lucru nefiind respectat de către inculpat.
Potrivit procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în cursul lunii noiembrie 2012, Ştefan N. a citit un anunţ în ziar, postat de firma SC Activfresh SRL, prin care se ofereau locuri de muncă în străinătate şi unde erau indicate două numere de contact. Brăileanul interesat de un loc de muncă în Germania a sunat la unul dintre numerele de telefon şi a luat legătura cu inculpatul Dumitru Dobrin, acesta solicitându-i să trimită suma de 300 lei, pentru a-l ajuta să plece în Germania. Suma de bani a fost trimisă în contul SC Activfresh SRL, ulterior Ştefan primind, prin curierat, un contract în dublu exemplar, ştampilat, dar nesemnat. Pe unul dintre exemplare victima a completat datele solicitate şi l-a trimis către firma care intermedia locuri de muncă în străinătate, împreună cu suma de 300 lei, care a reprezentat "taxa de contract" solicitată tot de inculpatul Dobrin, care s-a recomandat ca fiind directorul societăţii. Banii, au stabilit procurorii, au fost trimişi, de fapt, în contul personal al inculpatului şi nu al firmei.
Pe 27 decembrie 2012, Ştefan a mai trimis 200 lei tot în contul inculpatului, care a invocat că aceşti bani îi sunt necesari pentru efectuarea analizelor medicale ale brăileanului, analize obligatorii la plecarea în străinătate. Au urmat apoi alte tranşe de bani, trimise pe 29 decembrie 2012, o dată victima a trimis 400 lei şi a doua oară suma de 800 lei, reprezentând taxele de transport şi comision. De asemenea, pe 3 ianuarie 2013, partea civilă a mai trimis, tot pe numele lui Dumitru Dobrin, alţi 400 lei, apoi în acelaşi cont al "directorului"au mai intrat 319 lei.
Brăileanul a aflat că a dat banii degeaba când s-a dus la autogara Brăila, pe 5 ianuarie 2013, conform înţelegii cu inculpatul, pentru a pleca în Germania. Aici a aflat că nu este niciun transport către această ţară în data respectivă. Încercând să îl contacteze pe inculpatul Dobrin, pentru a-i cere explicaţii, acesta nu i-a mai răspuns la telefon, moment în care brăileanul a înţeles că a fost păcălit cu promisiuni.
Inculpatul a dat vina pe asociatul său
La audieri, inculpatul şi-a recunoscut parţial faptele de care era acuzat, el spunând procurorilor că banii au fost viraţi în contul său personal deoarece contul societăţii era blocat de fisc, dar că banii au fost ridicaţi şi predaţi martorului Daniel M., al doilea asociat al firmei. Dumitru Dobrin a spus că intenţia lui nu a fost să îl inducă în eroare pe Ştefan N. şi că nu ştie de ce acesta nu a mai plecat în Germania, deoarece acest atribut revenea asociatului său, pe care îl consideră vinovat de situaţia creată. Inculpatul a spus că este de acord să achite banii celui păgubit, fiind vorba despre suma totală de 2.432 lei. Luat la întrebări de anchetatori, asociatul de la "Activfresh", indicat de inculpat, a spus că nu are cunoştinţă ca firma în cauză să fi intermediat locuri de muncă în străinătate şi nici că Dobrin ar fi promis cuiva vreun loc de muncă în Germania. Asociatul ştia însă că inculpatul avea postate pe internet mai multe astfel de anunţuri. În rechizitoriul parchetului se arată că inculpatul Dumitru Bogdan Dobrin, aflat în arest preventiv într-o altă cauză penală, a fost audiat în Penitenciarul Rahova, în prezenţa unui apărător din oficiu.
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila a constatat că în această cauză sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, fiind dispusă trimiterea în judecată a bucureşteanului de 28 de ani. El este cunoscut cu antecedente penale, fiind condamnat de mai multe ori la pedeapsa cu închisoarea. Dosarul de înşelăciune a fost înregistrat la Judecătoria Brăila, după cum se arată pe site-ul instanţei, termenul de judecată fiind stabilit pentru sfârşitul lunii septembrie.