"Cred că nu trebuie să modificăm situaţia actuală", a spus ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, a cărui ţară prezidează UE, la sosirea la o reuniune cu omologii săi europeni, la Bruxelles.
Ministrul polonez, Radoslaw Sikorski, a spus că "actuala poziţie trebuie menţinută", că "lent situaţia începe să se amelioreze".
La cererea Poloniei şi Lituaniei, vecine cu Belarusul, UE a demarat în toamna trecută o politică de deschidere spre această ţară numită "ultima dictatură din Europa" şi care este foarte apropiată de Moscova. Conform situaţiei actuale, interzicerea acordării de vize pentru Lukaşenko şi alţi 35 de oficiali belaruşi a fost suspendată pentru şase luni, suspendare condiţionată de ameliorarea drepturilor omului.
Miniştrii din UE vor decide probabil prelungirea suspendării, pentru şase sau 12 luni, pentru că altfel sancţiunile ar fi reimpuse imediat.
"Nu trebuie să ne concentrăm pe sancţiuni, ci să-i aducem pe Lukaşenko şi reprezentanţii autorităţilor la discuţii şi să le prezentăm argumentele privitoare la democraţie", a spus ministrul luxemburghez Jean Asselborn. Colegul său eston, Urmas Paet, a declarat că "toate canalele trebuie să rămână deschise", reamintind că UE intenţionează să continue presiunile, pentru ca Belarusul "să nu recunoască Abhazia şi Osetia de Sud" după modelul Moscovei.