Mergi la conţinutul principal

Ţăranii îşi potolesc setea cu apă din canalele de irigaţii

Ei spun că îşi aduc apă de acasă în sticle de plastic, însă, de regulă, soarele fierbinte îi toropeşte şi, până în prânz, îşi consumă toate proviziile. Cum stau în câmp, în arşiţă, până spre seară, ei nu rezistă prea mult nehidrataţi şi-şi astâmpără setea bând apă direct din canalele din apropiere. Oamenii sunt conştienţi că apa din acestea nu este potabilă, ba, mai mult, uneori sunt nevoiţi să îndepărteze diferitele gunoaie şi chiar broaştele, înainte de a bea. Ei spun însă că decât să moară de sete, preferă să apeleze la această soluţie, mai ales că, deocamdată, nu s-a îmbolnăvit niciun cunoscut din atâta lucru.

"Dimineaţa, beam apa de la canal, adusă din sat, de acasă. După-amiază însă, dacă mai rămâne ceva din ea, e deja fiartă, nu mai e bună de nimic, te speli cu ea la cap. Dacă o terminăm pe-asta, n-avem de unde altă apă, aşa că bem din canalul de irigaţii. Mai trece broasca pe lângă gura noastră, mai nişte crengi rupte, dar asta e! Până acum nu ne-am îmbolnăvit, dar dacă ne îmbolnăvim, o facem pe pielea noastră. Doar n-o să mor de sete?! Bag gura acolo, dau iarba la o parte şi înghit 2-3 gâturi, ce mare lucru!" , ne-a declarat un sătean aflat în câmp.

Întrebat ce gust are apa din canal, un alt ţăran ne-a declarat: "Ce gust să aibă? Apă! E apa de la staţia de irigaţii. Doar nu beau numai eu de aici, sunt mai mulţi care fac asta şi n-a murit niciunul, până acum!".

Reprezentanţii ANIF îi atenţionează însă pe cei care beau această apă că-şi riscă sănătatea, mai ales că, uneori, tot ei sunt aceia care spală bidoanele de pesticide şi insecticide în canalele de irigaţii, după ce fac tratamentul culturilor. "În primul rând, apa din Dunăre consumată ca atare nu este bună, nu este potabilă, ea conţine fel de fel de săruri şi reziduuri; în al doilea rând, introdusă prin canale, aceasta se îmbogăţeşte cu alte săruri, alte reziduuri din chimicalele care se aplică la culturile agricole, fie ele pestidide sau insecticide, care o fac şi mai toxică", ne-a spus Dan Ionel, directorul Sucursalei Zonale ANIF Argeş- Ialomiţa- Siret.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro