Odată cu deschiderea sezonului estival, dar mai ales în zilele caniculare, multe persoane aleg să se răcorească în ştrandul şi în piscinele existente în oraş. Pentru a verifica în ce măsură sunt respectate normele igienico-sanitare, inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila au efectuat în ultima perioadă mai multe acţiuni de control, ce au vizat piscinele şi ştrandurile din municipiu şi judeţ. Inspectorii DSP au recoltat probe din apa de îmbăiere de la Ştrandul Copiilor, piscinele "Ray", "Vicky", cea de la Cazasu, într-o primă etapă, apoi din bazinul de la Liceul cu Program Sportiv, piscina "Green Club" şi încă o piscină din Ianca. După cum ne-a informat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila, la trei dintre probele de apă s-au constatat depăşiri minime ale concentraţiei de clor rezidual liber, respectiv la piscinele "Ray", "Vicky" şi cea de la Cazasu. În ceea ce priveşte examenul chimic şi bacteorologic al apei de îmbăiat, toate probele au fost corespunzătoare. Cu toate acestea, inspectorii din cadrul DSP continuă controalele, pe parcursul întregului sezon estival, pentru a verifica dacă indicatorii igienico-sanitari sunt respectaţi.
Printre condiţiile ce trebuie în mod obligatoriu îndeplinite se numără păstrarea calităţii apei de îmbăiere şi spălarea periodică a bazinelor, primenirea şi dezinfecţia continuă a apei.
Atenţie la locurile de scăldat neamenajate!
Pe de altă parte, pentru că a început sezonul, specialiştii îi atenţionează pe amatorii de scăldat cu privire la riscurile la care se expun atunci când fac baie în locuri neamenajate sau cunoscute cu probleme legate de igienă, de unde pot contacta diferite boli de piele contagioase. Lacurile sau alte bălţi din judeţ, neamenajate pentru scaldat, dar unde oamenii aleg să se răcorească în zilele toride, sunt contraindicate. Asta pentru că oamenii sunt predispuşi la afecţiuni dermatologice, infecţii sau tulburări digestive. În aceste condiţii, brăilenii dornici să-şi petreacă o zi la plajă ar trebui să se gândească de două ori înainte să meargă într-un loc neautorizat pentru scăldat. Altfel, se pot trezi că au luat micoze cutanate sau infecţii cu fungi ale pielii şi unghiilor. În cazul în care au contactat o boală după scaldat, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie, care va stabili dacă afecţiunea respectivă se poate trata la domiciliu sau este cazul ca pacientul să se interneze în spital.