Aşa s-a întâmplat în ultimul articol, unde am încercat să enumăr pe cei care au contribuit la renaşterea muzicii de cameră la Brăila. Cum numărul lor este destul de mare (pe măsura realizării), am trecut cu vederea peste câteva nume importante. Şi între acestea, tocmai peste numele celui care ocupă acum postul de dirijor al orchestrei - Ştefan Lupu. Este, evident, mai mult decât o omisiune, este o greşeală. Pe care încerc să o repar în articolul de faţă.
Ştefan Lupu a absolvit Conservatorul "Gheorghe Dima" din Cluj. Are o carieră de peste 35 de ani ca profesor la Liceul de Artă "Hariclea Darclee". În tinereţe a fondat o formaţie de jazz în Brăila. A înfiinţat şi este membru al cvartetului de coarde "Pro musica". A format şi a condus corul "Orpheus". Acum pregăteşte şi dirijează, împreună cu soţia sa, corul "Trison".
Corul "Trison" a fost alcătuit, într-o vreme, din elevi ai Liceului D. P. Perpessicius. Şi suna foarte bine. A participat la multe concursuri şi a câştigat premii. Astăzi, corul "Trison" a renăscut cu alţi membri, adulţi, graţie eforturilor lui Ştefan Lupu şi ale soţiei acestuia, Maricica Lupu.
Ştim, dintr-o declaraţie mai veche a profesorului Lupu, că visul său cel mare, pe plan muzical, a fost înfiinţarea unei orchestre simfonice la Brăila. Iar acest vis i s-a îndeplinit. Cum spuneam, Ştefan Lupu este chiar dirijorul orchestrei de cameră "Mircea Cavadia". Marţi, 5 aprilie, orchestra a susţinut un concert sub bagheta sa. Au fost interpretate lucrări de Mozart, Beethoven, Saent-Saens.
Orchestra de cameră a Filarmonicii "George Cavadia" a interpretat, în deschidere, uvertura la opera "Nunta lui Figaro" de W. A. Mozart. A urmat soprana Cerasela Popa, care a cântat arii din operele lui Mozart, cu acompaniamentul orchestrei. În continuare, Mariana Marţian a interpretat partea I din concertul nr. 1 pentru violoncel de Saent-Saens (de ce nu tot concertul?).
Momentul culminant al serii a fost interpretarea simfoniei nr. 1 în Do major, op. 21 de Ludwig van Beethoven sub bagheta lui Ştefan Lupu. Este bine să repetăm această ştire: în sala de concerte a societăţii "Lyra" au răsunat acordurile simfoniei nr. 1 de Beethoven. Iar concertul s-a desfăşurat cu casa închisă.
Revenind la Ştefan Lupu, cred că cea mai importantă calitate a sa este dorinţa permanentă de a face muzică bună. O viaţă întreagă a creat şi a condus formaţii de muzică: coruri, cvartete, formaţie de jazz şi acum, iată, o orchestră simfonică. A făcut să sune la Brăila muzica de calitate. A deschis drumul către marea muzică pentru generaţii întregi de elevi. E clar că pentru Ştefan Lupu muzica este nu doar o profesie, ci o pasiune.
P.S. Sunt convins că Ştefan Lupu are şi simţul umorului. Va înţelege, sper, că aşa cum orchestra de cameră este la început de drum, şi cronicarul muzical care semnează aceste rânduri este tot la debut, deci supus greşelii.