Ştefan Luchian, 100 de ani de la moarte. Casele pictorului român | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ştefan Luchian, 100 de ani de la moarte. Casele pictorului român

La începutul carierei sale însă, după întoarcerea de la studiile pariziene, nu ezita să adauge în acte, după semnătură „rentier". Alteori semna „S.D. Luchian, pictor" iar în ultimii ani ai vieţii doar „St Luchian". De la părinţi nu a moştenit datorii dar nici rente grase. Tatăl, maiorul Dimitrie Luchian, a lăsat la moartea sa, în 1877, soţiei şi celor doi fii, Ştefan şi Anibal, doar modesta casă din mahalaua Mântuleasa, cumpărată în 1873, când familia se stabilea în capitală. Mama, Elena Chiriacescu, a primit ca zestre, în 1863, o moşie de 500 de hectare în judeţul Brăila. Până la moartea ei, în februarie 1892, familia a trăit din arenda moşiei care a asigurat inclusiv cheltuielile cu studiile fraţilor Luchian.
Casa din strada Popa Soare, situată pe un teren de aproximativ 800 metri pătraţi, fusese construită pe la 1850 de către Ivancea, bumbăcar, şi avea patru odăi, pivniţă, o bucătărie în curte şi un chioşc în grădină. După moartea mamei, cei doi fii, studenţi, în vederea continuării studiilor, sunt nevoiţi să se împrumute de la un negustor ipotecând casa părintească. În toamna aceluiaşi an o vând, iar pictorul pleacă pentru ultima oară, la Paris; casa, veche de peste patru decenii, va fi demolată de cumpărător. De acum cei doi fraţi vor locui împreună, cu chirie.
La începutul anului 1893, ei se împrumută din nou, cu o sumă importantă, depunând ca garanţie moşia Jugureanu, iar la mijlocul aceluiaşi an se decid să o vândă şi să-şi împartă banii. Ştefan, cu partea sa de capital, devine creditor pentru doi afacerişti care garantează împrumuturile lor cu imobile din capitală. Venitul lui Luchian era asigurat de dobânda, foarte ridicată, plătită de cei doi debitori la intervale de şase luni. Atelierul său, situat în centru, era frecventat de artişti şi literaţi, iar pictorul expune an de an şi se face remarcat ca artist independent. Anturajul său se va completa cu avocaţi şi comercianţi, parteneri de afaceri. Unul dintre aceştia, proprietarul unei vile de la Şosea, în contul unor datorii, i-o cedează în 1896.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro