Îngrijorare mare în rândul salariaţilor şantierului naval, "Vard Brăila" SA: oamenii se plâng că, din cauza numărului mic de contracte şi comenzi de lucru, din această lună, compania a început să-şi trimită în şomaj tehnic angajaţii, iar pe alţii îi trimite să lucreze în alte şantiere din ţară. "Conducerea companiei alături de sindicat a transmis recent semnale liniştitoare privind perioada grea pe care o traversăm, generată de numărul mic de comenzi, numai că, de curând, lucrurile s-au agravat. Compania a anunţat măsuri drastice începând cu şomaj tehnic, dar şi concedieri, pe lângă detaşări de grupe de muncitori de la mai multe secţii, la şantierele navale de la Tulcea şi în Mangalia. Oamenii sunt, pe bună dreptate, îngrijoraţi pentru că au familii, au cheltuieli, au rate la bănci şi nu mai ştiu ce să creadă despre viitorul şantierului", ni s-a plâns un grup de angajaţi ai şantierului naval "Vard Brăila" SA. Mesaje similare au lăsat la redacţia "Obiectiv" şi alţi cititori care se declară, fie salariaţi, fie rude ale unor navalişti: "În companie li se spune oamenilor că totul este OK, că e doar o perioadă mai grea decât de obicei, că e din cauza cotaţiei petrolului care afectează comenzile din partea armatorilor de nave şi că va trece repede. Numai că, din luna mai, urmează ca soţul să intre în şomaj tehnic, în sensul că l-au trimis acasă cu 75% din salariu. Din câte mi-a explicat, vor fi trimişi în şomaj tehnic, prin rotaţie, angajaţii din mai multe secţii ale şantierului. Plus că pe unii dintre muncitori îi trimite să lucreze în alte şantiere din ţară". Într-un alt mesaj se spune că tot mai mulţi dintre angajaţi se gândesc să plece să muncească în şantiere din străinătate: "Am colegi care sunt plecaţi de un an să muncească în şantiere din ţări nordice şi o duc foarte bine. Până acum, am refuzat să mă duc şi eu după ei, gândindu-mă că am familie şi că, totuşi, mi-e bine aici unde sunt. Acum, lucrurile se agravează în şantier şi cred că, până la urmă, am să plec şi eu, măcar câteva luni, până trece criza asta despre care se tot vorbeşte şi vor veni din nou contracte, ca să mă pot întoarce acasă".
Redactorii "Obiectiv" au încercat să obţină un punct de vedere din partea organizaţiei sindicale a salariaţilor companiei "Vard Brăila" SA, însă preşedintele acesteia, Alexandru Gurgu, nu a răspuns la telefon.
Reamintim că, în cursul lunii martie, conducerea "Vard Brăila" SA a explicat în cadrul unui interviu acordat reporterilor "Obiectiv" că unitatea traversează o perioadă mai dificilă din punct de vedere al comenzilor, iar asta, pe fondul unei cotaţii a petrolului defavorabilă pieţei constructorilor de nave. La vremea respectivă, directorul Laurenţiu Rusinoiu a anunţat că şantierul renunţase la colaborarea cu o parte dintre firmele subcontractoare pentru a asigura front de lucru pentru cei aproximativ 1.900 de salariaţi pe care îi are compania. Mai mult, spunea că nu vor mai fi făcute noi angajări menite să compenseze plecările pe cale naturală din companie (pensionări, transferuri, demisii, demiteri pentru abateri disciplinare), manifestându-şi, de asemenea, speranţa că lucrurile se vor redresa la capitolul contractări.
Şantierul naval Vard Brăila a încheiat 2014 pe profit, aproape 10 milioane lei brut, la o cifră de afaceri de aproape 320 milioane lei, în scădere totuşi faţă de 2013, când şantierul a raportat afaceri de 368 milioane lei şi un profit net de 50 milioane lei.