Vremea capricioasă, vântul puternic şi carosabilul umed sau acoperit cu gheaţă îi pot pune în dificultate pe şoferi. Pentru a evita producerea accidentelor, poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe cei aflaţi la volan să fie prudenţi în trafic, pe timp de iarnă. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri. "Legislaţia rutieră în vigoare prevede că, pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile «M+S», «M.S.», «MS» sau «M&S», fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia «all seasons»", a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.
Poliţiştii precizează faptul că, în legislaţie, nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara acestora.
Conducătorii auto au obligaţia să nu oprească ori să staţioneze pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi desfăşurarea traficului în general. Când pornesc la drum, şoferii trebuie să se informeze despre condiţiile de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.