• de la 1 februarie 2017, salariul minim pe economie se majorează de la 1.250 lei la 1.450 de lei • asta va duce şi la o creştere a amenzilor pe linie rutieră, ştiut fiind că punctul de amendă este 10% din valoarea salariului minim
De luna viitoare, şoferii brăileni certaţi cu Codul Rutier trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare. Asta pentru că se majorează salariul minim şi automat va creşte semnificativ şi punctul de amendă, care reprezintă 10% din valoarea salariului minim. Poliţiştii nu au garanţia că amenzile mai mari îi vor linişti pe conducătorii auto care de multe ori nu ţin cont de legislaţie, însă speră ca această creştere să aibă totuşi efect pozitiv şi să ducă la o reducere a neregulilor din trafic. Pe de altă parte, şoferii îşi exprimă nemulţumirea faţă de această creştere şi spun că toţi cei care se urcă la volan mai comit uneori şi greşeli. “Amenzile sunt totuşi mari, se mai întâmplă să greşeşti, uneori într-un moment de neatenţie, nu neapărat că ai vrut. De exemplu dacă ai un salariu de 1.450 lei, minimul, mai ai şi doi copii, şi se mai întâmplă să iei şi o amendă, cum reuşeşti să te descurci. Sunt într-adevăr şi şoferi care merită aceste amenzi”, ne-a declarat un conducător auto.
Odată cu creşterea salariului minim, punctul de amendă va creşte şi el. În prezent, un punct-amendă este 125 de lei, dar de la 1 februarie acesta va creşte până la 145 lei. Astfel, de la 1 februarie, cea mai mică amendă va fi de 290 lei, iar cea mai mare va ajunge până la 2.900 lei.
Contravenţiile rutiere sunt sancţionate în funcţie de clasele prevăzute în Codul rutier. Amenzile se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor aplicate, încadrarea fiind făcută în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
Efectiv sunt cinci clase de sancţiuni în lege.
- clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă
– clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă
– clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă
– clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă
– clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă
Ultima creştere a punctului de amendă a avut loc la 1 mai 2016, când salariul minim a crescut de la 1.050 lei la 1.250 lei.