Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Trezorerie a venit cu opinie favorabilă companiei publice de salubritate din subordinea municipalităţii şi similară Ministerului Finanţelor Publice prin care stabileşte că prioritate la decontare din disponibilul agentului economic din contul de Trezorerie au salariile angajaţilor şi acoperirea obligaţiilor fiscale. "Pentru un operator economic deţinător al unui cont de disponibilităţi 5.069, asupra căruia există exclusiv popriri de titluri executorii depuse de executori judecătoreşti, în situaţia de excepţie în care respectivul operator economic figurează în evidenţele fiscale cu obligaţii de plată eşalonate, certificând în acest fel o datorie către bugetul de stat pe care ANAF (implicit Trezoreria) îl administrează, este aplicabil regimul special de decontare/distribuţie stabilit în art. 6 al OUG 146/2002 (Ordonanţa de urgenţă privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria statului - n.r.) ca normă specială şi derogatorie atât în raport cu instituţiile fiscale, cât şi cu cele civile. Cu aceleaşi cuvinte, sunt supuse popririi sumele rămase după plata drepturilor salariale şi a obligaţiilor fiscale, iar din sumele rămase se decontează popririle înfiinţate", se arată în adresa de răspuns a Regionalei Galaţi către SC "ECO" SA.
"În sfârşit, avem siguranţa că banii din contul de Trezorerie vor fi utilizaţi în acelaşi regim ca şi până anul trecut. Trebuie, totuşi, rezolvată şi problema sumelor decontate până acum în afara acestui cadrul legal, precum şi a accesoriilor generate de întârzierea la plata obligaţiilor fiscale şi pe care nu le-am fi avut dacă banii din contul de trezorerie n-ar fi fost dirijaţi către creditorii comerciali", ne-a declarat directorul ECO, Alexandru Micu.
După cum am mai informat, operatorul public de salubritate s-a trezit în situaţia în care Fiscul brăilean l-a avertizat că din contul de disponibilităţi din Trezorerie nu mai au întâietate la decontare salariile şi obligaţiile fiscale ale contribuabilului. Potrivit punctului de vedere iniţial exprimat de către instituţia statului, neexistând nicio constrângere de natură fiscală asupra contului de disponibil din Trezorerie al SC ECO SA, concretizată în poprire emisă de organul fiscal, sunt aplicabile exclusiv prevederile Codului de procedură civilă, conform cărora prioritare sunt executările silite. În această variantă de lucru, agentul economic era practic pus în imposibilitatea de a respecta graficul de eşalonare a datoriilor către bugetul statului, asumat în urmă cu 4 ani. Asta deoarece una dintre condiţiile menţinerii înţelegerii cu Fiscul era respectarea termenelor lunare de plată pentru obligaţiile fiscale curente, în cazul ECO efortul lunar fiind de peste 170.000 lei.
De precizat că cea mai mare parte a popririlor înfiinţate pe contul de Trezorerie al ECO au în spate pretenţiile SC "Tracon", însumând circa 2,33 milioane lei.