Şi manualul de matematică pentru clasa a VI-a e plin de greşeli! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şi manualul de matematică pentru clasa a VI-a e plin de greşeli!

• exerciţii incomplete sau fără înţeles, probleme eronate sau operaţii greşite, toate acestea apar în cartea de matematica din care deja învaţă elevii de clasa a VI-a

 

Exerciţii fără înţeles, probleme care nu pot fi rezolvate, operaţii greşite sau date incomplete, toate acestea apar în unul dintre manualele de matematică de clasa a VI-a scoase de editura unică a Ministerului Educaţiei. Manualele, care există deja pe băncile elevilor, au costat 24 milioane lei, în baza unui contract atribuit direct de Ministerul Educaţiei către Editura Didactică şi Pedagogică din subordine, atrage atenţia edupedu.ro. Iar tocmai faptul că au fost toate realizate de Editura Unică a Ministerului şi nu de mai multe edituri private ar fi condus la seria de greşeli pe care le-au semnalat profesorii în cărţile elevilor de clasa a VI-a. Sau o altă variantă ar fi fost ca manualele să poată fi consultate de către profesori înainte ca acestea să fie tipărite, astfel încât să se poată aduce corecturi. Asta crede Cătălin Stănică, profesor de matematică, autor de manual şi inspector de specialitate în cadru ISJ Brăila.

“Problema este că manualele trebuia să fie lăsate la liber, aşa cum a fost şi anul trecut. Trebuia lăsate licitaţiile, doar să fie făcute din timp. Şi eu, şi alţi colegi, cred că am fi găsit o greşeală care editorilor să zicem că le-a scăpat, dacă ar fi lăsat liber zonei private să îşi conceapă fiecare manualul. Atunci ar fi fost poate 50 de manuale şi sute de experţi care să le vizualizeze. Şi atunci greşelile ar fi fost mai puţine. Una peste alta, este un manual pe care îl acceptăm, e avizat de Minister şi erorile vor fi corectate de profesori că e de datoria lor. Până la urmă, eroarea face parte dintr-un concept matematic. Dar totuşi, în condiţiile în care suntem zeci de mii de profesori excepţionali în ţara asta, care ar fi putut să se uite peste aceste manuale, cât era să le postezi undeva şi să îşi dea lumea o părere înainte de tipărire? E o bilă neagră că nu s-au dat manualele la liber, să fi fost asemenea unui draft al unei legi pe care îl pui în consultare publică. Dacă tot sunt tipărite pe bani publici, să fie puse o lună-două pe un site şi profesorii să îşi dea cu părerea”, consideră prof. Cătălin Stănică.

Jurnaliştii de la edupedu.ro au solicitat o reacţie de la Minister, însă acesta refuză să facă publice contractele încheiate cu Editura Didactică şi Pedagogică şi Monitorul Oficial, prevalându-se de existenţa unor clauze de confidenţialitate.

Manualul de matematică se adaugă acum “colecţiei” de cărţi pline de greşeli la clasa a VI-a, alături de geografie, istorie, biologie şi limba şi literatura română.

Precizăm că acesta este primul an în care Ministerul Educaţiei tipăreşte manualele la Editură Unică, instituţie aflată în subordinea sa, renunţând la licitaţiile deschise prin care a cumpărat manuale în fiecare an, până acum. Cel care a lansat acest proces a fost Liviu Pop, iar manualele au fost editate, printate şi aduse la clase sub mandatul de ministru al Educaţiei deţinut de Valentin Popa.

Reamintim că anul acesta, la clasa a VI-a, sunt înscrişi 2.500 de elevi brăileni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro