Mergi la conţinutul principal

Şi-a înfometat copilul, apoi l-a omorât în bătaie

Final de anchetă în cazul crimei de la Bărăganul, tragedie consumată la sfârşitul lunii mai anul trecut, într-o gospodărie de la marginea comunei.
Procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus, vineri, trimiterea în judecată a inculpatei Ştefania Emilia Şonel, în vârstă de 24 de ani, personaj egocentrist, diabolic, care şi-a ucis copilaşul de 1 an şi jumătate în bătaie. Caracterizată drept o persoană fără ataşament faţă de propriul copil şi cu comportament duplicitar, criminala de la Bărăganul este o fiinţă rece, care nu a avut nicio remuşcare după ce i-a luat viaţa propriului copil. Dimpotrivă, a minţit cu neruşinare, a dat vina pe iubitul ei, însă a picat testul cu detectorul cu minciuni, iar martorii audiaţi, inclusiv rudele apropiate, i-au dat planurile peste cap. Cu o lună înainte de moarte, copilul care avea să fie omorât de cea care i-a dat viaţă fusese internat în stare gravă în spital, cu afecţiuni pulmonare, însă "mama" l-a scos din spital, la cerere, după patru zile.
Potrivit procurorului care a supravegheat cercetările în acest caz cutremurător, "în mod constant, în toate locurile în care s-a aflat, inculpata a manifestat o atitudine neglijentă, chiar violentă faţă de victimă: nu o hrănea la timp, neglija a o întreţine, se răstea la ea, o trântea în cărucior, o trântea în pat, o lovea cu palmele în zona capului". După o existenţă chinuită, de doar 1 an şi 7 luni, Cristina Alexandra, copilaşul care avusese neşansa să aibă o mamă care n-a iubit-o şi n-a dorit-o niciodată, a plecat din această lume aşa cum venise: în suferinţă şi agonie.

A refuzat îngrijirea medicală a fetiţei

Ştefania Emilia Şonel, de 24 de ani, s-a mutat împreună cu Nicuşor Dimache, din comuna Bărăganul, începând cu data de 23 aprilie 2013, după ce ieşise, la cerere, din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Femeia avusese o existenţă tumultoasă. A locuit mai întâi în Ţăndărei, împreună cu Cristian Costel Şonel, tatăl micuţei Cristina Alexandra. Cristian a decedat şi a fost înmormântat pe 28 decembrie 2012. A doua zi, 29 decembrie, Ştefania şi-a luat copilul şi a părăsit locuinţa familiei Şonel, mutându-se la mătuşa sa, Elena, care era şi naşa ei de botez, în localitatea Cosâmbeşti, judeţul Ialomiţa.
La scurt timp, în ianuarie 2013, femeia se deplasa cu o maşină de ocazie şi a aflat de la şofer că are un fiu necăsătorit. S-a arătat foarte interesată şi, după câteva zile, s-a mutat iarăşi cu copil cu tot la domiciliul noului iubit, Aurel Tache, tocmai în comuna Padina, judeţul Buzău. Ştefania a stat cu Aurel doar câteva luni, până pe 19 aprilie 2013, când micuţa Cristina a fost internată în stare gravă, cu afecţiuni pulmonare şi respiratorii, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.
Femeii nu-i păsa prea mult de sănătatea copilului, astfel că, patru zile mai târziu, contrar avizului medical, a obţinut externarea acestuia, la cerere, ca să se mute cu un alt bărbat, Nicuşor Dimache, din comuna Bărganul, judeţul Brăila. Ştefania intrase în legătură (telefonică) cu Dimache prin intermediul unei vecine de salon, când se afla internată în spital. Tatăl lui Nicuşor are o stână în Bărăganul, iar acesta îşi ajuta tatăl la oi.

Agonia copilului a durat 12 ore

Comportamentul concubinei lui Dimache faţă de fetiţa de 1 an şi 7 luni devenise tot mai violent, iar dezinteresul pentru copil era arhicunoscut în Bărăganul. Ştefania o ura atât de mult pe Cristina, încât după o lună şi ceva de când s-a mutat cu Dimache, a ucis-o fără nicio reţinere. "În dimineaţa zilei de 29 mai 2013, în intervalul orar 7:00-9:00, când în locuinţa concubinului nu se mai afla altă persoană, inculpata Şonel Ştefania Emilia i-a aplicat fiicei sale multiple lovituri în zona capului, provocându-i echimoze multiple suprapuse, plăgi contuze pe feţele vestibulare ale buzelor, hematom subdural, hemoragie meningee şi hemoragie peritronculară. În jurul orei 19:00, Dimache Nicuşor s-a întors la domiciliu, iar inculpata a plecat singură la magazinul deservit de Nicola Ştefan. La un moment dat, Dimache a observat-o pe victimă căzută pe podea, între patul pe care fusese întinsă şi sobă, a încercat să-i acorde primul ajutor, iar la scurt timp au venit inculpata şi tatăl acesteia (cioban la stâna lui Dimache - n.r.) şi a fost apelat Serviciul de urgenţe 112", precizează procurorul criminalist.
Echipajul ambulanţei sosite la faţa locului a constatat decesul fetiţei de 1 an şi jumătate, moartea fiind una violentă. Potrivit raportului medico-legal, moartea copilului s-a datorat "hemoragiei meningo-cerebrale consecutivă unui traumatism cranio-cerebral la un copil cu un ficat având aspect compatibil cu ficatul cu inaniţie. Leziunile localizate cu predilecţie la nivelul capului s-au produs prin lovire activă, repetată, cu corpuri dure (palme, pumni), precum şi lovire de corpuri dure". Agonia micuţei a durat, potrivit medicilor legişti, între 10 şi 12 ore. Iar "mama" a privit-o cum moare, fără să mişte un deget.

Concubinul, salvat de detectorul de minciuni

Încă de la început, Ştefania Şonel a negat că şi-ar fi agresat fiica. Concubinului i-a spus că fetiţa "s-ar fi lovit de mobilier", iar anchetatorilor că acesta ar fi fost cel care a lovit-o şi a ucis-o. Oamenii legii au dovedit, însă, că în momentul în care s-a produs agresiunea, Ştefania era singură acasă, iar Dimache Nicuşor dormea dus pe câmp, în stare de ebrietate. Martorii audiaţi au confirmat acest adevăr, dar şi atitudinea femeii faţă de propriul copil - dezinteres, neglijenţă şi violenţă. Starea în care era ficatul micuţei dovedea cu prisosinţă ce fel de mamă fusese aceasta.
Ştefania Emilia Şonel a minţit pe tot parcursul urmăririi penale, neconcordanţele ivite în cadrul declaraţiilor date fie la poliţie, fie la tribunal impunând efectuarea testului cu aparatul poligraf ("detectorul de minciuni"). Femeia a picat testul cu detectorul de minciuni, pe când Nicuşor Dimache, concubinul ei, l-a trecut cu bine. De altfel, martorii audiaţi au afirmat la unison că bărbatul "se juca cu fetiţa şi-i cumpăra dulciuri, fiind cunoscut ca o persoană neviolentă". Până şi fosta soţie a lui Dimache a rostit numai cuvinte frumoase despre el.

Femeia criminală a fost internată la Socola

Comportamentul Ştefaniei Şonel, tânăra femeie care nu a regretat nicio clipă că şi-a ucis fetiţa în bătaie, i-a determinat pe anchetatori să ceară ajutorul medicilor psihiatri. Criminala a fost internată iniţial la Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila, comisia de expertiză precizând că se impune transferarea ei la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Socola" Iaşi, unitate "cu multiple posibilităţi de investigare şi observare".
Examenul psihologic a relevat caracteristici de tipul celor cunoscute deja de anchetatori - "tulburare de ataşament, tendinţă antisocială, tendinţă de a minţi, de a simula, de a diminua gravitatea faptei, comportament duplicitar, răceală afectivă, egocentrism accentuat". Ce copil şi-ar dori o aşa mamă?!
Pe 28 noiembrie 2013, Institutul de Medicină Legală Iaşi dădea publicităţii un raport din care rezultă că brăileanca acuzată de crimă prezintă "tulburare de personalitate de tip borderline", că a comis omorul cu discernământ şi că trebuie obligată la tratament şi supraveghere de specialitate, "în vederea evitării reiterării actelor antisociale". Altfel spus, femeia de la Bărăganul ar putea ucide din nou, dacă i s-ar oferi ocazia, şi n-ar regreta câtuşi de puţin.
Concluzionând, anchetatorii precizează că inculpata "a manifestat în mod constant o atitudine de dezinteres faţă de victima de 1 an şi 7 luni, precum şi atitudine constant nesinceră în cursul urmăririi penale, încercând să creeze impresia că autorul agresiunii este concubinul său".
Conform art 174-175 din vechiul Cod penal, femeia care şi-a ucis copilaşul în bătaie riscă o pedeapsă cuprinsă între 15 şi 25 de ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat.
Criminala a fost reţinută pe 30 mai 2013, dar a doua zi a fost pusă în libertate, judecătorii considerând că poate fi anchetată în libertate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro