• aflată la cea de a II-a ediţie, “Şezătoarea de la Viziru” a evidenţiat pregnant tradiţiile, datinile şi obiceiurile strămoşeşti specifice Bărăganului brăilean • atât pe scenă, cât şi la masa de lucru, au stat laolaltă străbunici, bunici, părinţi şi copii • aceştia au confecţionat mărţişoare care vor fi vândute, iar banii vor merge la cei 200 de vârstnici de la Căminul de Bătrâni “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”
Cea de a II-a ediţie a Şezătorii de Viziru, desfăşurată în contextul Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români/ Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor - cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos -, a adunat laolaltă sute de copii, tineri şi vârstnici, preoţi, cadre didactice, precum şi oaspeţi din satele învecinate, sosiţi cu mic cu mare la întâlnirea generaţiilor. Manifestarea a fost organizată de Asociaţia “Grupul de Iniţiativă Viziru”, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, Primăria Comunei Viziru şi Parohia Viziru de Jos.
Astfel, în după-amiaza zilei de 23 februarie 2020, la Căminul Cultural din localitate, s-a desfăşurat “Şezătoarea de la Viziru”, eveniment la care au participat elevi, tineri şi educatori - pregătiţi toţi să-şi prezinte cântecele, dansul şi portul tradiţional, dar şi priceperea în meşteşugurile moştenite de la părinţi şi bunici. Desfăşurată sub genericul “Copiii, apostolii Lui Hristos în familie”, şezătoarea a reunit pe scena Căminului Cultural Viziru Corul “Nectar” al Parohiei Viziru de Jos, Corul “Sf. Ioan Iacob” al Parohiei Bărăganul, Corul “Crromatic” al comunităţii de rromi din Viziru, Corul “Floricica” al Şcolii Gimnaziale Viziru, Corul bărbătesc din comuna Viziru şi, nu în ultimul rând, Ansamblul de dansuri populare “Garofiţa” din satul Lanurile.
Talentaţilor rapsozi populari li s-au adăugat zece tineri solişti de muzică populară, care au interpretat nepieritoare cântece populare româneşti, susţinuţi cu entuziasm de către părinţii şi bunicii lor, participanţi la evenimentul cultural-educativ.
“Pe lângă interpretările de cântece tradiţionale româneşti şi dansuri populare, în program au fost cuprinse mai multe ateliere de lucru în care s-au regăsit meşteşugurile şi îndeletnicirile bunicilor şi străbunicilor noştri, precum ţesutul la război, cusutul pe etamină în punct românesc, torsul, croşetatul, împletituri cu andreaua şi igliţa, olăritul, dar şi frământatul şi modelatul aluatului. În această zi importantă pentru marea familie a vizirenilor, într-o armonie deplină, atât pe scenă, cât şi la masa de lucru, au stat laolaltă străbunici, bunici, părinţi şi copii”, ne-a mărturisit părintele Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos, participant la şezătoare.
În cadrul Şezătorii de la Viziru, au fost confecţionate mărţişoare care vor fi valorificate, zilele acestea, iar bănuţii adunaţi cu acest prilej vor fi oferiţi celor 200 de vârstnici de la Căminul de Bătrâni “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Brăila, acolo unde va fi susţinut un concert, de către membrii Asociaţiei “Grupul de Iniţiativă Viziru” (în ziua de 8 martie 2020).
Şezătoarea de la Viziru, pe lângă faptul că a adunat sute de oameni laolaltă, a evidenţiat pregnant tradiţiile, datinile şi obiceiurile strămoşeşti specifice zonei Viziru şi Bărăganului brăilean. Totodată, prin acest eveniment s-a cultivat respectul pentru înaintaşii noştri şi pentru familiile care păstrează, încă, neîntinate, valorile tradiţionale româneşti.