Mergi la conţinutul principal

Şeicul din Emiratele Arabe Unite care a concesionat Insula Mare, invitat la Brăila!

este vorba despre patronul Al Dahra Holding, compania multinaţională din domeniul agroalimentar care a preluat concesiunea Insulei Mari a Brăilei în vara anului trecut • invitaţia a fost lansată de Consiliul judeţean Brăila, la iniţiativa consilierului Marian Căpăţână • potrivit iniţiatorului, scopul acestei invitaţii serveşte întregii comunităţi

 

Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, patronul Al Dahra Holding, concesionarul Insulei Mari a Brăilei, este invitat la Brăila! Iniţiativa a venit din partea consilierului judeţean Marian Căpăţână, ideea sa fiind agreată şi susţinută ulterior şi de preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, care spune că a şi lansat o invitaţie oficială în acest sens. Aleşii judeţeni vor să aducă în discuţie subiecte de interes local, dar şi câteva propuneri de investiţii cu beneficii pentru ambele părţi. “Este un investitor ce foloseşte infrastructura judeţului. Discuţia pe care vreau să o am cu el este pe două paliere. Pe de o parte, aş dori să ştiu cum vede relaţia aceasta, fiindcă este o problemă: noi finanţăm reparaţii de drumuri în Insula Mare, dar ei o fărâmă cam repede. Şi al doilea palier, s-au lăudat cu nişte investiţii pe care le-ar face pentru comunitate. Eu mi-aş dori, dacă este posibil, dacă şi el îţi doreşte treaba asta, pentru a ajunge mai rapid la cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, de la un aeroport, să gândim, să facem un heliport funcţional şi pe timp de noapte. Un heliport care, pe de o parte, el să-l folosească în deplasările lui rapide, şi nu numai el şi alţi agenţi economici din zona Brăila-Galaţi, iar noi să-l folosim în cazuri de urgenţă pentru elicoptere SMURD, pentru că noi nu avem un astfel de heliport la Brăila”, a declarat consilierul judeţean Marian Căpăţână. Totodată, acesta a ţinut să sublinieze că se doreşte a fi o întâlnire amicală, cu soluţii bune pentru ambele părţi, fără a se forţa mâna nimănui. În plus, alesul judeţului a transmis că invitaţia vine din partea întregii comunităţi brăilene, pe care conducerea Al Dahra a promis că o va ajuta cu “un mic fond anual de 500.000 de euro, pentru cultură, educaţie, sport şi sănătate”.

De altfel, nu este prima dată când consilierul judeţean vorbeşte despre  invitarea şeicului la Brăila. Subiectul a fost adus în discuţie şi la finele lunii octombrie, tot în cadrul unei şedinte de Consiliu Judeţean. Atunci însă, şeful CJ doar a consemnat propunerea lui Căpăţână şi i-a mulţumit acestuia pentru intervenţie, fără a întreprinde ceva concret.

Contactaţi de reporterul nostru şi întrebaţi dacă vor da curs acestei invitaţii,  reprezentanţii Al Dahra/Agricost au promis că vor reveni cu un răspuns în cel mai scurt timp posibil. Deocamdată, răspunsul aşteptat nu a sosit!

Amintim că, în vara acestui an, la Ziua Câmpului din Insula Mare a Brăilei, la prima ieşire publică la Brăila a arabilor de la Al Dahra după ce au preluat concesionarea IMB, din fruntea companiei multinaţionale a participat doar   vicepreşedintele Al Dahra Holding, Khadim Abdulla Aldarei, nu şi cel care deţine frâiele companiei, şeicul  Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Al Dahra. La vremea aceea, reprezentantul companiei din Emiratele Arabe Unite a vorbit despre un plan de investiţii în Insula Mare a Brăilei de ordinul a 500 de milioane de dolari, implementat în următorii 5 ani. O infuzie de capital ce se va regăsi în modernizarea continuă a parcului auto cu utilaje agricole, cu modele de ultimă generaţie, în extinderea sistemelor de irigaţii, în înfiinţarea de perdele forestiere pe sute de hectare, dar şi în dotarea societăţii cu două bacuri noi, pentru eficientizarea transportului pe Dunăre. “Agricost”, care încă îl mai are printre acţionari pe Constantin Duluţe, cel care a vândut pachetul majoritar către arabii de la Al Dahra, are în concesiune de la statul român peste 50.000 de hectare de teren agricol în IMB, până în anul 2032. Potrivit presei centrale, tranzacţia ar fi fost cifrată la circa 200 de milioane de euro.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro