• plângerea penală este semnată şi de alţi 9 inspectori generali şi adjuncţi din ţară, care au fost la un pas de a fi demişi în februarie 2018, după ce au fost notaţi cu calificativul “Nesatisfăcător” la evaluarea anuală • aceştia susţin că au depistat încălcări grave ale legii în procesul de evaluare şi au considerat că este de competenţa DNA pentru a elucida acest caz • Ministerul Educaţiei a anulat calificativele echivalente cu demiterea şefilor de inspectorate, dar nici până în ziua de azi nu a fost găsit vreun vinovat
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Cătălin Canciu, a formulat plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva Ministerului Educaţiei, care l-a demis, pentru a doua oară, în februarie 2018. El îi acuză pe angajaţii ministerului de abuz în serviciu, fals şi uz de fals. De fapt, nu este singurul care a pornit acest demers, ci îi sunt alături alţi 9 inspectori şcolari generali şi adjuncţi din ţară, care au semnat plângerea penală. Aceeaşi plângere a fost trimisă şi către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti.
Cei 10 inspectori au denunţat modul în care le-a fost făcută evaluarea, în baza căreia au primit calificativul “Nesatisfăcător” şi au fost emise ordinele de înlocuire din funcţie.
“Împreună cu alţi 9 colegi de-ai mei care am primit calificativul «Nesatisfăcător» la evaluare, după ce am contopit informaţiile pe care le-am avut despre modul în care am fost evaluaţi, am ajuns la concluzia că s-a încălcat grav legea, motiv pentru care am formulat o plângere penală care indică fapte de abuz în serviciu, de fals, de uz de fals”, ne-a declarat Cătălin Canciu.
Reamintim că în luna august 2017, a existat o primă tentativă de înlăturare a lui Cătălin Canciu din fruntea ISJ Brăila. Atunci, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a emis ordin de demitere din fucţie pentru 13 inspectori generali din ţară. Majoritatea şefilor de inspectorate şcolare şi-au căutat dreptatea în instanţă şi au câştigat revocarea ordinului. În cazul lui Canciu, procesul continuă şi astăzi. După ce acesta a câştigat în primă fază, Ministerul Educaţiei a făcut recurs, iar acum judecătorii de la Înalta Curte trebuie să dea verdictul final în acest dosar. Deşi luni a fost termen în dosar, ministerul a cerut amânare, astfel că următoarea înfăţişare va avea loc pe 6 mai 2018.
Pentru că prima tentativă de înlăturare din funcţie a eşuat, a urmat a doua, în februarie 2018, în timpul mandatului noului ministru al Educaţiei, Valentin Popa. Tot într-o seară de vineri. Atât Cătălin Canciu, cât şi adjunctul ISJ Brăila Daniela Turcu au fost evaluaţi cu “Nesatisfăcător”, calificativ echivalent cu demiterea. Singurul care a fost “iertat” a fost adjunctul Dan Gheorghiţă, care a primit calificativul “Bine”. În această situaţie s-au mai aflat alţi câţiva inspectori generali şi inspectori adjuncţi din ţară. După ce informaţiile au apărut în presă, iar cei vizaţi au declarat că au găsit mai multe nereguli în ceea ce priveşte evaluarea şi au ameninţat cu instanţa, Ministerul Educaţiei a emis un comunicat de presă în care anunţa anularea calificativelor respective. Mai mult, Popa a anunţat un control pentru a afla cine se face vinovat de vicierea procesului de evaluare şi să-l tragă la răspundere. Nici până în ziua de astăzi nu se ştiu vinovaţii.
“Ministerul a precizat că membrii Corpului de Control al Ministrului au constatat vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar şi în evaluarea propriu zisă. Concret, au fost folosite alte formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare, din formularele folosite lipseşte rubrica de autoevaluare, totalul punctajului de pe unele fişe a fost calculat greşit (...), în alte cazuri s-a ajuns la situaţii aberante în care punctajul acordat depăşeşte maximum de 100 puncte”, potrivit Hotnews.ro.