Mergi la conţinutul principal

Şeful DNA face lumină în cazul Oprescu

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a străduit să facă puţină lumină în dosarul de corupţie în care primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a primit o pereche de cătuşe, acuzat fiind, printre altele, de luare de mită. Astfel, el ea a declarat că edilul nu a fost oprit de anchetatori în momentul în care a luat banii, din considerente de tactică a anchetei, acesta fiind percheziţionat corporal în sediul DNA.
„La suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantă conform Codului de procedură penală. (...) Din considerente de tactică a anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârşirii presupusei fapte, ci imediat după. A fost citat cu mandat de aducere. Ca şi un detaliu tehnic, potrivit Codului de procedură penală, nu se pot efectua percheziţii domiciliare, după orele 20,00, deci percheziţiile pe timp de noapte. Având în vedere că în această cauză sunt suspectate şi alte persoane, din considerente de anchetă, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp după comiterea presupusei fapte", a explicat Kovesi.

Unde s-au găsit bani

Şefa DNA a precizat că o parte din bani a fost găsită cu ocazia percheziţiei corporale asupra lui Oprescu, o parte la domiciliul acestuia, iar o altă parte a fost găsită asupra unui martor, audiat în aceeaşi zi.
„Ordonanţa de reţinere a fost emisă la ora 12,33, timp în care, de la momentul în care a fost citat, până s-a emis ordonanţa de reţinere, s-a efectuat o percheziţie corporală, i s-au adus la cunoştinţă învinuirile şi a fost audiat în prezenţa avocaţilor. Ce este important, toate activităţile procedurale care au avut loc în acest dosar au fost verificate de instanţa de judecată cu ocazia judecării propunerii de arestare preventivă. Procurorii au respectat toate procedurile legale, în ceea ce priveşte derularea acestei anchete", a adăugat procurorul şef al DNA.
Potrivit spuselor sale, dosarul lui Oprescu a fost deschis în primăvara acestui an, în urma unor plângeri formulate de două persoane, iar în acest caz nu a existat o sesizare de la serviciile de informaţii. „Dosarul a fost deschis ca urmare a unor plângeri formulate de două persoane fizice, altele decât persoana care a oferit în seara de 5 septembrie banii primarului. Persoana care a oferit aceşti bani nu are calitatea de denunţător, ci are calitatea de suspect. El a fost propus cu măsura arestului la domiciliu în cursul zilei de ieri, măsură care a fost şi aprobată de instanţa de judecată. Deci, el se află în arest la domiciliu şi are calitatea de suspect şi nu de denunţător", a spus Kovesi.

Ancheta în cazul Ponta, aproape finalizată

În ceea ce priveşte dosarul premierului Victor Ponta, Kovesi a informat că ancheta este aproape finalizată, însă mai sunt de administrat câteva probe. „Procurorul de caz va decide când finalizează ancheta. Ştiu doar că este aproape finalizată, mai sunt de administrat câteva probe. În momentul în care se va da o soluţie, o să vă anunţăm", a spus Kovesi.
Victor Ponta este cercetat de DNA în dosarul „Rovinari-Turceni" pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, la data faptelor avocat, iar Dan Şova pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Pe 3 septembrie, Victor Ponta a cerut procurorilor DNA ca dosarul său să fie disjuns din dosarul „Rovinari-Turceni", motivând că doreşte ca situaţia sa să se rezolve mai repede.
Dosarul are legătură cu încheierea unor contracte de asistenţă juridică în cele două cabinete de avocatură deţinute de Ponta şi Şova. Potrivit DNA, în cazul lui Victor Ponta prejudiciul produs ca urmare a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală se ridică la suma de peste 51.300 lei, iar pentru recuperarea acestei sume a fost pus sechestru pe un apartament al premierului.
Procurorii susţin că acest prejudiciu constă în obligaţiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA „Şova şi Asociaţii", reprezentată de Dan Şova, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro