Şeful CJ Brăila se aşteaptă la proteste în stradă, în septembrie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şeful CJ Brăila se aşteaptă la proteste în stradă, în septembrie

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, se teme că, în scurt timp, în Brăila vor fi probleme în asigurarea sumelor necesare desfăşurarii activităţilor în domeniul Protecţiei Copilului, al persoanelor cu handicap şi al învăţământului special. Stancu a precizat că mare parte din finanţarea acestor sectoare cade în sarcina bugetului de stat, nu a celui local, însă, ca şef al administraţiei judeţene, nu poate să nu-şi facă griji legate de posibilele proteste ce ar putea avea loc începând din luna septembrie, dacă banii nu vin la timp: "Avem probleme pe partea socială, începând cu venitul minim garantat, continuând cu Protecţia Copilului şi handicapaţi şi terminând cu învăţământul special. Guvernanţii ne-au dat nouă, autorităţile locale, tot felul de sarcini, însă au uitat să ne mai dea şi fonduri. Eu am mai spus că din septembrie, o să găsim oameni în stradă, pentru că nu mai sunt bani să li se plătească salariul şi aşa mai departe. Toată lumea crede că avem vreo tiparniţă de bani la administraţia locală şi statul nu trebuie să mai facă nimic. Acolo unde sunt obligaţiile financiare ale statului român - adică la handicapaţi, în proporţie de 100%, iar la Protecţia Copilului, peste 80% -, avem o mare problemă. Eu nu spun că nu ne trebuie drumuri sau nu ştiu ce alte lucruri pentru care s-au făcut plasamente acum, dar spun că la Protecţia Copilului şi la handicapaţi nu se dau bani. Nu ştiu ce socoteli fac cei de la Finanţe, să fie sănătoşi, dar eu cred că cel mai dureros lucru este acesta".

În acelaşi timp, Stancu este de părere că trebuie revizuite normele privind încadrarea la diferite grade de handicap, pentru că, în opinia sa, se exagerează în unele cazuri cu protecţia acestei categorii de copii: "Sunt copii sănătoşi care nu au atâta atenţie din partea autorităţilor cum au cei cu probleme, atât pe Protecţia Copilului, cât şi pe handicapaţi. Haide să vedem cât se cheltuie pe un copil la Protecţia Copilului şi câţi oameni trebuie să stea în jurul lor, inclusiv la persoanele cu handicap uşor - sunt mai mulţi salariaţi decât bolnavi. Să nu uităm că trăim în nişte vremuri în care trebuie să chibzuim banul şi să dăm totuşi o atenţie sporită copiilor care sunt dotaţi, în acelaşi timp având şi grijă de semenii noştri care au probleme de sănătate sau handicap uşor sau sever. Eu cred că şi copiii care sunt dotaţi trebuie să beneficieze de un tratament mai bun în şcoli, chiar şi în zona alocaţiei, că sunt copii sănătoşi, pe care familiile respective nu au posibilităţi să îi întreţină. Sunt de acord că şi copiii cu probleme trebuie să aibă atenţia noastră, dar se pare că de-a lungul anilor s-a cam sărit calul!".

Necesar de 30 miliarde lei, lunar, pentru Protecţia Copilului

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila ar putea rămâne fără fonduri pentru salarii şi celelalte cheltuieli de la 1 octombrie, dacă nu va avea loc o rectificare bugetară. Directorul general al DGASPC Brăila, Alexandru Sculschi, a atras atenţia că angajaţii nu-şi vor mai primi salariile aferente lunii octombrie, iar copiii nu vor mai avea bani pentru hrană dacă factorii responsabili nu vor asigura finanţarea necesară. Totodată, Sculschi a precizat că luna septembrie este asigurată din punct de vedere al finanţării, circa 80% din fonduri fiind de la bugetul de stat, iar diferenţa de la Consiliul Judeţean. "Trimestrul al treilea este acoperit din punct de vedere al finanţării, sunt bani inclusiv pentru luna septembrie. Problemele dificile vor începe de la 1 octombrie, deoarece banii pentru salarii pe luna octombrie nu sunt prevăzuţi în bugetul trimestrului al patrulea. Astfel, pe 13 noiembrie nu vom avea bani pentru salarii, dacă nu se produce rectificarea bugetară. Sumele necesare sunt de 23 miliarde lei vechi pentru salarii şi diferenţa, până la 34 miliarde lei, pentru celelalte cheltuieli de întreţinere şi hrana copiilor. Am trimis adrese pentru a informa despre această situaţie, la Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, Autoritatea pentru Protecţia Copilului ", a declarat Alexandru Sculschi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro