• Francisk Chiriac a comentat, recent, contrele tot mai accentuate dintre consilierii judeţeni din opoziţie şi cei ai puterii, acuzându-i pe primii că ar fi intrat deja în campanie electorală • în acest context, preşedintele CJ Brăila a vorbit şi despre “întoarcerea armelor” de către PND-istul Cătălin Iordache, considerând că atitudinea consilierului ar fi o formă de şantaj • la rândul său, preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru a punctat că va purta discuţii cu şefa PND, Simona Drăghincescu pe această temă
Şedinţele din ce în ce mai tensionate din CJ Brăila nu sunt deloc pe gustul preşedintelui Francisk Chiriac, care a comentat fenomenul, recent, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul partidului, precizând că din punctul său de vedere consilierii din opoziţie au intrat în campanie electorală. Acesta a făcut referire, printre altele, şi la faptul că PND-istul Cătălin Iordache a decis să treacă în tabăra opoziţiei.
“Eu am mai spus-o, o să fie din ce în ce mai rău. Ăsta este caracterul consilierilor judeţeni care au fost aleşi. În primul rând ei trebuie să îşi aducă aminte că sunt aleşii populaţiei şi că i-au ales să îi reprezinte şi să propună proiecte sustenabile, nu ilegale, în folosul cetăţenilor. Lucru care nu se întâmplă. În momentul de faţă au intrat într-o campanie electorală continuă. Asta se întâmplă. Dar i-aş ruga să se gândească mai mult şi să vorbească la subiect. Aţi văzut că eu de fiecare dată am încercat şi i-am rugat să vină cu amendamente clare pe proiectele de hotărâre. Toate amendamentele opoziţiei - iar acum din 12 s-au creat 13 magnifici (n.r. - 12 consilieri PNL şi PND-istul Cătălin Iordache) -, sunt declaraţii politice. Pot să existe şi interese personale ale unor grupuri. Nu ştiu. Se pare că deranjează foarte mult că încet-încet închidem robinetele banilor publici şi că îi direcţionăm către public, către proiecte sustenabile”, a declarat Chiriac.
Acesta a mai adăugat că este dispus să respecte protocoalele politice semnate între PSD şi parteneri, însă nu este de acord cu atitudinea unora dintre aceştia.
“Am hotărât, pentru a respecta anumite protocoale politice, să fim reprezentaţi cât mai mult în Consiliile de Administraţie şi de colegii noştri de la putere. Dar unii, în momentul când nu s-au regăsit sau nu şi-au atins scopurile personale, se pare că au trecut în opoziţie. Din punctul meu de vedere ăsta este un şantaj politic: «Ştiţi, am fost acolo, nu s-a întâmplat ce am vrut eu personal şi acum trec în opoziţie». Aşa îl cataloghez eu. E un şantaj prin atitudine. O să demonstrez mai târziu. Dar timpul le va rezolva pe toate. Adică, atunci când au fost acolo, «in house» nu ştiau de toate problemele? De ce nu au încercat să le rezolve acolo? Trebuie să ieşim afară ca să ne dăm poalele peste cap? De ce nu le-am observat acolo? Sunt probleme care puteau fi observate dinainte. Trebuie să fim în opoziţie ca să descoperim problemele?!”, a mai adăugat Chiriac, făcând referire la neregulile semnalate de Iordache la Spitalul Judeţean (unde a fost membru supleant în Consiliul de Administraţie) şi la HC Dunărea (unde a fost vicepreşedinte).
Rotaru ameninţă cu discuţii la nivelul conducerii PND
Preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru a afirmat că va avea discuţii la nivelul conducerii PND, cu privire la atitudinea lui Iordache, condamnând faptul că s-a ajuns la “un spectacol mediatic” în şedinţele publice de CJ.
“O să mai avem nişte discuţii pe tema asta. Nu am avut timpul necesar până acum. Mai ales după ultima şedinţă de CJ. Am înţeles şi eu că au fost destul de multe discuţii contradictorii şi purtate într-o atmosferă tensionată. Aş vrea să spun că în Parlament, în situaţia în care se depăşeşte o anumită limită a decenţei, chestorii pot interveni în sensul în care se merge până la scoaterea din sală. Orice măsură coercitivă, de constrângere, trebuie să ducă până la urmă la ordine şi la disciplină. Dar până a ajunge la măsuri de constrângere, trebuie să mergem pe ideea că fiecare dintre cei aleşi, indiferent de nivelul la care se află are o anumită responsabilitate şi oamenii aşteaptă de la acea persoană - indiferent de orientarea politică, de poziţia pe care o are -, să le reprezinte interesele, dar de o manieră în care să nu jignească, să nu genereze conflicte care sunt contraproductive şi nu duc în final la rezolvarea unei probleme sau a alteia”, a declarat Rotaru.
Chiriac a ţinut să mai aibă o intervenţie pe acest subiect şi să puncteze că într-un fel modul în care se comportă consilierii la şedinţe le arată cetăţenilor pe cine au ales şi le oferă o linie de ghidaj pentru următoarele alegeri.
“Pe domnul Dănăilă l-am chemat la ordine pentru a discuta despre acest aspect şi domnul Dănăilă a refuzat. Noi nu avem chestor la CJ. Asta ţine de caracter, de educaţie, de demnitate, de respect faţă de dânsul şi de colegii pe care îi are în jurul lui. Chiar dacă suntem într-o instituţie în care există putere şi opoziţie”, a conchis Chiriac.