Decizia, care era aşteptată, aproape sigur va amplifica tensiunile politice şi va nemulţumi mişcările islamiste, care şi-au intensificat atacurile la adresa statului, după ce Sisi l-a îndepărtat pe Mohamed Morsi din funcţia de preşedinte, în iulie, pe fondul protestelor de stradă îndreptate împotriva acestuia.
Totodată, se vor accentua îngrijorările asupra faptului că armata va controla din nou Egiptul, după ce mişcările populare din 2011 au oferit speranţe pentru o democraţie fără implicarea forţelor militare.
Sisi a declarat într-un interviu pentru publicaţia Al-Seyassah că nu are alternativă decât candideze pentru a îndeplini dorinţele poporului egiptean.
„Nu voi respinge cererea", a declarat Sisi, care este văzut ca o personalitate decisivă ce poate domoli criza politică ce a afectat grav economia Egiptului.
„Mă voi prezenta în faţa poporului pentru a-i cere încrederea prin alegeri libere", a mai declarat Sisi, potrivit sursei citate.
Nu există o confirmare oficială că Sisi va candida în cadrul alegerilor ce urmează să aibă loc în mai puţin de şase luni. Un purtător de cuvânt al Armatei egiptene a precizat că declaraţiile apărute în publicaţia kuweitiană nu au fost făcute direct de Sisi, însă oficialul nu a negat că Sisi va candida pentru funcţia de preşedinte.
Mohamed Morsi şi Frăţia Musulmană l-au acuzat pe Sisi de organizarea unei lovituri de stat şi subminare a victoriilor democratice obţinute după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak în 2011.