Premierul Dacian Cioloş a semnat ieri demiterea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu. Acesta a declarat anterior că nu îşi va da demisia din funcţie şi aşteaptă să fie demis, întrucât cineva trebuie să-şi asume consecinţele acestei măsuri. Ştefan Gelu Diaconu şi vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu sunt urmăriţi penal de DNA pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicoale Păun, transmite TVR.
Premierul Dacian Cioloş declarase anterior că îl va demite pe şeful ANAF, Gelu Diaconu, şi că aşteaptă din partea ministrului de Finanţe propunerile de schimbare. Întrebat dacă Gelu Diaconu va fi demis, premierul Cioloş a răspuns: Da, sigur, am spus de dimineaţă că în cursul zilei de astăzi. Aştept... doamna ministru de Finanţe a spus deja de ieri (miercuri - nr) că îi cere demisia şi, în sensul acesta, că va veni cu o schimbare. Aştept să vină doamna ministru cu variantele pe care vrea să mi le propună şi vom lua o decizie".
Prim-ministrul a precizat că Gelu Diaconu a fost numit în postul de secretar de stat şi că nu l-a obţinut prin concurs.
Diaconu a refuzat
Gelu Diaconu a refuzat să îşi dea demisia deşi Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, i-a cerut demisia încă de miercuri.
„Astăzi (joi - nr) şi în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului şi pe care îl vom face public. În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu, de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs, întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât, la finalizarea acestui dosar, cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri", a spus Diaconu, într-un comunicat de presă.
El a precizat că marţi i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile în dosarul instrumentat de procurorul Doru Florin ţuluş, „constând într-un pretins abuz în funcţie şi favorizarea făptuitorului".
„Menţionez faptul că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. Singura acuzaţie care mi se aduce, atât mie, cât şi vicepreşedintelui ANAF, este aceea că am emis două circulare nelegale, prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi, precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice. Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii", a explicat Diacon
Un dosar greu
Dosar cu fraude de milioane de euro din fonduri europene în care sunt acuzaţi doi deputaţi, dar şi şefii ANAF. Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au aflat miercuri că sunt urmăriţi penal pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani. DNA cere încuviinţarea arestării în cazul lor. şeful ANAF şi adjunctul său ar fi acceptat să acopere o parte din nereguli, la intervenţia lui Mădălin Voicu.
Prejudiciul este uriaş: aproape 6 milioane de euro. Este vorba de fonduri europene pentru două programe de formare profesională pentru romi.
Procurorii ar fi găsit mai multe nereguli: în program erau înscrise fictiv persoane care primeau bani, iar angajaţii în proiect erau nevoiţi să cotizeze 5% la Partida Romilor.
O altă acuzaţie gravă este influenţarea declaraţiilor. În ultimele luni ale anului trecut, deputatul Nicoale Păun ar fi plătit martorii să nu facă declaraţii în faţa procurorilor DNA.
Deputatul Mădălin Voicu ar fi primit peste 200 de mii de lei din fondurile destinate romilor ca să intervină la Fisc şi să îl ajute pe Păun să nu plătească impozit pe salariile acordate persoanelor înscrise fictiv în program.
Şi soţia lui Mădălin Voicu ar fi primit aproape 200 de mii de lei de la Partida Romilor.
Bani pentru legea graţierii
Anul trecut, în iulie, au fost controale la două firme ale deputatului Păun. Atunci, procurorii au găsit 800 de mii de lei în casieria unei firme, sumă care nu a putut fi justificată. Potrivit unor surse, la vremea respectivă, deputatul ar fi primit bani de la romi şi ca să promoveze în Parlament, alături de Mădălin Voicu, legea graţierii şi a amnistiei. La presiunea opiniei publice şi la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, legea a fost respinsă.